Olimpiai kézilabdatorna: kedvező csoportban a magyarok

Vágólapra másolva!
Szerencsésen alakult az athéni olimpia szombati csoportsorsolása a magyar férfi- és nőikézilabda-válogatott számára. Mindkét együttes elsődleges - de messze nem végleges -célja, hogy bekerüljön a legjobb nyolc közé, ahonnan kieséses rendszerben folytatódnak majd a küzdelmek.
Vágólapra másolva!

A sydneyi ezüstérmes, világbajnoki második, Eb-ötödik nők könnyű kvintettbe kerültek. Brazília ugyan megnyerte a pánamerikai tornát, azonban a vb-n csak 20. lett. A sokat fejlődő Kína a vb-n 19. volt, s megnyerte az ötkarikás ázsiai selejtezőt. Ukrajna - szerencsével - a világbajnokságon a negyedik helyre futott be, míg a görögök nem képviselnek komolyabb játékerőt.

A másik csoport viszont nagyon erős. A világbajnok, Eb-bronzérmes, olimpiai hatodik franciák az utóbbi két ötkarikás játékokon diadalmaskodó, kontinensbajnok dánokkal, a vb-harmadik, olimpiai negyedik dél-koreaiakkal, a vb-ötödik - norvégokat búcsúztató - spanyolokkal, valamint az afrikai kvalifikációt nyerő, vb-17. angolaiakkal csatáznak.

A magyaroknak elvileg meg kellene nyerniük a csoportot, majd várhatóan már igazán nehéz ellenfél következik.

A vb-hatodik, Eb-kilencedik férfiak az Európa-bajnok, világbajnoki második, vb-ötödik németekkel, a vb-harmadik, olimpiai és Eb-hatodik franciákkal, az afrikai selejtezőn diadalmaskodó egyiptomiakkal, a pánamerikai térség legjobbjával, Brazíliával, valamint a rendező, "gyengécske" görögökkel vannak azonos csoportban. Skaliczki László szövetségi kapitány együttese Egyiptommal pénteken találkozott az athéni előolimpia keretében, és 30-25-re nyert. Ugyanitt a németekkel vasárnap csatáznak a magyarok.

A másik férfi csoportba a világbajnok, Eb-4. Horvátország, a címvédő, vb-5. Oroszország, az olimpiai bronzérmes, vb-4., Eb-10. Spanyolország, a vb-7., Eb-13. Izland, az Európa-bajnoki ezüstérmes Szlovénia, valamint az ázsiai kvalifikációban nyerő Koreai Köztársaság került.

A szerencsés sorsoláson közreműködött Kiss István, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke, valamint Sinka László, az MKSZ főtitkára is. Előbbi a férfi, utóbbi pedig a női válogatottak húzásánál segédkezett.

A csoportok beosztása:
férfiak:
A-csoport: Koreai Köztársaság, Szlovénia, Oroszország, Spanyolország, Horvátország, Izland
B-csoport: Brazília, Egyiptom, MAGYARORSZÁG, Franciaország, Németország, Görögország

nők:
A-csoport: MAGYARORSZÁG, Brazília, Kína, Ukrajna, Görögország
B-csoport: Franciaország, Koreai Köztársaság, Spanyolország, Dánia, Angola

A csoportokból a legjobb négy jut tovább a negyeddöntőbe, ahol a további menetrend: A1-B4, A2-B3, A3-B2, A4-B1.