Olümpiában fellobbant az olimpiai láng

Vágólapra másolva!
Fellobbant az augusztus 13. és 29. között sorra kerülő athéni olimpia lángja az ókori játékoknak otthont adó Olümpiában. A tűzgyújtó papnőt egy 32 éves színésznő, Talia Prokopiu alakította, immár harmadszor. Az időjárással ezúttal szerencséjük volt a házigazdáknak, hiszen a kissé felhős égbolt ellenére a nap összegyűjtött sugarai által sikerült elérni a megfelelő hőfokot. Az ősi helyszínt több száz rendőr biztosította. A fáklya első vivője Kosztasz Gatsziudisz görög gerelyhajító volt.
Vágólapra másolva!

"Itt, Olümpiában kezdődött minden, és ma is itt mondhatjuk el, elkezdődött az Athén 2004 eseménye. Mi más is szimbolizálhatná jobban az egységet, mint a szervezőbizottság által életre keltett globális fáklyaváltó, amelynek részeként az ötkarika jegyében a láng átszeli majd a kontinenseket, ledöntve politikai, vallási, szociális és kulturális határokat" - jegyezte meg Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke.

Forrás: EPA

"A meggyújtott láng őszintén, hűségesen fogja megvilágítani a világot. A fáklya útja a görög tradíciót kelti életre, azt az ősi emléket, amely életre keltette az olimpiai játékokat. Először kerüli meg a földet a láng, hirdetve az olimpia eszméjét és ünnepelve a békét. Felkészültünk arra, hogy az olimpia hazatérjen szülőföldjére" - mondta meghatottan Gianna Angelopulosz-Daszkalaki, az athéni szervezőbizottság elnöke.

Az olimpiai láng útja során mintegy 78 ezer km-t tesz meg, mielőtt visszatér a XXVIII. játékok megnyitójára. Az 1936-os debütálás óta most először mind az öt kontinenst érinti a staféta, amelyben 300-500 méter erejéig mintegy 11 ezer futó kap lehetőséget. A láng valamennyi korábbi nyári olimpiai helyszínen megfordul majd, illetve jelölteknél is "látogatást tesz". A legtöbb városban, szám szerint négyben az Egyesült Államok fogadhatja.

(MTI)/[origo]