Világkupán szerezhetnek kvótát öttusázóink

Vágólapra másolva!
Az öttusázók számára ugyan a február végi hagyományos budapesti fedett pályás viadallal már elkezdődött az idény, az igazán komoly megméretésekre azonban csak ez után kerül sor; az elsőre mindjárt a hét második felében, a mexikói Queretaróban.
Vágólapra másolva!

Ott rendezik ugyanis az idei Világkupa nyitóversenyét, amely az athéni olimpia első 2004-es kvalifikációs viadala is egyben. Mexikóban a férfiak és a nők mezőnyéből is a győztes és az ezüstérmes szerez kvótát. Legalábbis elvben, ha ugyanis az első vagy a második helyezett, illetve mindkettő már korábban kiharcolta a részvétel jogát, az ötkarikás hely egy időre "elvész". Az athéni 32-es mezőnyt a május végi, moszkvai világbajnoksággal záruló, egy év eredményeit tartalmazó világranglistáról töltik majd fel úgy, hogy a már kvótával rendelkezőket kiveszik. Egy-egy országból a férfiak és a nők között is legfeljebb két versenyző indulhat.

Queretaróban a magyar színeket Vörös Zsuzsanna, Simóka Bea és Füri Csilla, valamint Kállai Ákos, Horváth Viktor és Fülep Sándor képviseli.

Forrás: MTI

Vörös Zsuzsanna vb-elsőként már Athénra készülhet

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a férfiakkal kapcsolatban elmondta, mindhármójuknak szüksége van a pontgyűjtésre, ugyanakkor az első két hely valamelyikének a megszerzése különböző okok miatt bravúrnak számítana. Kállait az elmúlt hetekben combsérülés hátráltatta a felkészülésben, a magaslathoz nem szokott versenyzőket pedig úgy általában zavarhatja meg, hogy a viadalra 1800 méteres magasságban kerül sor.

"Tavaly a korábban megszokott Mexikóváros helyett Hermosillóban, tengerszinten rendezték a Világkupát a mexikóiak, ezzel elhitették, hogy idén is így lesz, majd váratlanul mégis találtak egy magaslatot" - fogalmazott a kapitány.

A nők esetében felemás a kép, tudnillik Vörös Zsuzsanna tavalyi világbajnoki győzelmével már megszerezte a kvótát, így nyugodtan versenyezhet, még azzal együtt is, hogy három kvalifikáció kiharcolása esetén a magyar szövetség döntené el, melyik két öttusázót nevezi. Vörös szeptemberben az ugyancsak válogatónak számító Európa-bajnokságon ugyanis második lett.

Fürinek az elmúlt évben már, úgy tűnt, megvan a kvótája, a nemzetközi szövetség azonban az év végén váratlanul arra az álláspontra helyezkedett, hogy az Eb-n elért negyedik hely nem jogosít fel az athéni szereplésre, még akkor sem, ha az első három között olyan végez, aki - ebben az esetben éppen Vörös - már biztosította szereplését az athéni mezőnyben.

Kulcsár Antal, a női csapat szakvezetője mindhárom lány esetében arra kíváncsi, hogy az alapozást és a kisebb, idény eleji versenyeket követően mire képesek komoly viadalon, szabadtéren. Egyúttal megjegyezte: Simóka Bea egyelőre súlyproblémákkal küzd. A mexikói viadalon a program alapján helyi idő szerint csütörtökön a női, pénteken a férfi selejtezőre, majd szombaton és vasárnap a két döntőre kerül sor.

A csapat nagy része a jövő héten továbbutazik Rio de Janeiróba, a Világkupa-sorozat második állomására. Egyedül Füri Csilla jön haza, csatlakozik viszont a válogatotthoz Szatmári Adrienn és Máthé Vivien. A brazíliai nagyvárosban először rendeznek Vk-viadalt, amelyen nem lehet majd kvótát szerezni.

Erre Kuangcsuban (Kína, április 22-25.) és Budapesten (május 6-9.), majd pedig a moszkvai világbajnokságon (május 25-30.) nyílik újra lehetőség. Biztosan indulni fog az olimpián egy görög versenyző - a nőknél nagy valószínűséggel a korábbi magyar válogatott Partics Katalin -, valamint egy szabadkártyás.