Társoldalunk:

Vitorlázás

2004.08.08. 16:32

Augusztus 14-28., Agiosz Koszmasz Vitorlásközpont.

Eredmények:
férfi, női 470
férfi finn
női Yngling
férfi Laser
női Europe
férfi szörf
női szörf
49-es hajóosztály
csillaghajó, tornádó

Vitorlázásról évezredek óta beszélhetünk, ám a történelemből megismert hajók, messze álltak még a mai versenyhajóktól. Az ókorban nemzetek sorsa, felemelkedése függött egy-egy jó flottától, így uralták a tengereket a görögök, a rómaiak és az egyiptomiak, majd a nagy felfedezések korában a gyarmatosítók és a távoli földrészek meghódítói is hajókon szelték az óceánokat.

Forrás: EPA

A legrégebbi múltra visszatekintő vitorlásverseny a Cumberland-kupa, amelyet 1715-ben rendeztek meg először, s napjainkban is él még ez a viadal. Nemzetközi szinten az 1851-ben útjára indított Hundred Guineas-kupa a legrégebbi, amelyet napjainkban - az első győztes, America nevű hajó tiszteletére - már Amerikai-kupának neveznek.

A nemzetközi szövetség (International Sailing Federation - ISAF) 1906-ban szerveződött meg, jelenleg 121 tagországot, s mintegy félmillió vitorlázót számlál.

A vitorlázás 1900-ban debütált az olimpián, Párizsban három hajóosztály versenyezhetett - érdekesség, hogy már Athénban is lett volna lehetőség a bemutatkozásra, ám a rossz időjárás miatt nem futhattak ki a hajók. A szörf csupán 1984-ben nyert felvételt. A magyar sikereket egy mondatban is el lehet intézni: 1980-ban, a tallinni viadal repülő hollandi számában a Detre testvérek, Zsolt és Szabolcs állhattak a dobogó legalsó fokára.

Athénben 11 versenyszámot bonyolítanak le, a férfiak 4 hajóosztályban versenyezhetnek (szörf, Finn dingi, 470-es, Laser), a nők szintén nők (szörf, Europe, 470-es, Yngling), s három számban vegyes csapatok vesznek részt (49-es, Tornádó, Csillaghajó).

a címvédők
szörf
férfiak (Mistral): Christoph Sieber (osztrák)
nők (Mistral): Alessandra Sensini (olasz)

vitorlázás
Europe: Shirley Robertson (brit)
Laser: Ben Ainslie (brit)
Finn dingi: Iain Percy (brit)
470-es férfiak: Tom King, Mark Turnbull (ausztrál)
470-es nők: Jenny Armstrong, Belinda Stowell (ausztrál)
49-es: Thomas Johanson, Jyrki Jarvi (finn)
Tornádó: Roman Hagara, Hans Peter Steinacher (osztrák)
Csillaghajó: Mark Reynolds, Magnus Liljedahl (amerikai)
Soling: Henrik Blakskjaer, Jesper Bank, Thomas Jacobsen (dán).