1992, Barcelona - fesztivál

Vágólapra másolva!
Ha egy király és egy elnök összefog, akkor nem lehet kétséges a siker. Barcelona 1992-es olimpiájához ez kellett: János Károly spanyol uralkodó, valamint Juan Antonio Samaranch NOB-elnök lobbihadjárata meghozta az eredményét. A XXV. nyári olimpia igazi fesztiválként vonult be a történelembe.
Vágólapra másolva!

Színpompás megnyitóval és egy emlékezetes dallal várta a Montjuic-stadionban megjelenteket a helyi szervező bizottság. A "Barcelona", amelyet a világhírű spanyol énekesnő Monserrat Caballé és az olimpia kezdete előtt néhány hónappal AIDS-ben elhunyt Queen-frontember, Freddy Mercury énekelt szinte fogalommá vált, s bizony néhány nézőt megkönnyeztetett.

Az olimpiai lángot egyébként közel százezer ember várta a barcelonai kikötőben, ahová július 25-én éjszaka érkezett meg a Rosalinda nevű vitorlás fedélzetén. A megnyitón - rendhagyó módon - nyílvessző segítségével szerették volna meggyújtani a lángot, ám a vállalkozó szellemű íjász, a mozgássérült Antonio Rebollo elvétette a célt, a vessző a kandeláber felett elszállt, így elektronikus úton kellett meggyújtani a stadion fáklyáját. Persze mindebből a nézők semmit sem vettek észre.

169 ország 9364 versenyzője, köztük 217 magyar (159 férfi, 58 nő) indult a versenyen - szerencsére kirobbanó sikerrel. A szöuli 11 aranyérem után az elvárás egyértelmű volt: Darnyi, Egerszegi, a vívók és a kajak-kenusok egyértelmű favoritnak számítottak. Az első aranyat Egerszegi Krisztina szerezte, aki a 400 méteres vegyes úszásban legyőzte a korábbi világbajnok kínai Lin Lit. Időeredménye alig maradt el a világcsúcstól (4:36,54).

Ezután következett a két hátúszó szám, ahol már csak egy vetélytársa volt, a szintén magyar Szabó Tünde személyében. 100 méteren 1:00,68, 200 méteren 2:07,06 perces időeredménye is súrolta a világrekordot. Darnyi Tamás is 400 vegyesen kezdett, s hatalmas fölénnyel utasította maga mögé a mezőnyt (4:14,23 mp). A 200 méteres távon már nem volt ennyire egyértelmű a győzelme, sőt az utolsó ötven méterre úgy fordult a mezőny, hogy Czene Attila vezetett, s Darnyi mindössze a 4. helyen állt. Gyorsúszásban azonban Tamás verhetetlen volt, így 2:00,76 perces idővel győzött, Czene végül 3. lett.

Birkózóink közül Farkas Péter érkezett esélyesként, s ahogy kell, végig is verte a mezőnyt. A kötöttfogásúak 82 kg-os döntőjében a lengyel Stepient 6:1-gyel küldte haza. Repka Attila néhány súlycsoporttal lejjebb a 68 kg-osok között nyert, még úgy is, hogy a fináléban a FÁK versenyzője, Dogucsijev beleharapott(!) a karjába.

A legnagyobb meglepetést egy másik küzdősport, a cselgáncs képviselői szolgáltatták: Hajtós (71 kg) és Csák (65 kg) ezüst-, valamint a nehézsúlyú Csősz bronzérme mellett a paksi Kovács Antal (95 kg) felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ez a váratlan éremeső még a Magyar Rádió felkészült munkatársait is meglepte: jobb híján a rádió spanyolországi tudósítóját küldték a helyszínre, aki bevallottan ott először látott tatamin zajló küzdelmet. Nem véletlen, hogy a pontot érő "juko" helyett gyakran "yuccát" mondott.

Tornában Ónodi Henrietta folytatta a magyar hagyományokat, s a Sant Jordi-csarnokban a román Milosovicivel holtversenyben lett aranyérmes az ugrás fináléjában. Magyar tornásznőként 1956 után először! A 10. aranyérmet a vívók szállították: Szabó Bence a férfi kard döntőjében leiskolázta az olasz Marint (5:1, 5:1), míg tizenegyedik alkalommal a női kajak négyesnek (Kőbán Rita, Mészáros Erika, Czigány Kinga, Dónusz Éva) játszották el a magyar Himnuszt.

Ami a többieket illeti: a tenisz első komoly versenyén (1988-ban még csak bemutató sportágként volt jelen) nagy meglepetésre az amerikai Jennifer Capriati és a svájci Marc Rosset győzött. Tornában mindenki a FÁK versenyzőjéről, Vitalij Scserbóról beszélt, aki hat aranyérmet szerzett. Atlétikában Carl Lewis megszerezte 8. olimpiai elsőségt, míg a 400 méteres gátfutás fináléjában az amerikai Kevin Young megdöntötte Edwin Moses világcsúcsát (46,78 mp).

100 méteren a férfiaknál a brit Linford Christie, a nőknél az amerikai Gail Devers papírforma győzelmet aratott, de utóbbi pórul is járt, a 100 méteres gátfutás döntőjében vezető helyen az utolsó akadályban felbukott. Ám nem az övé volt a legnagyobb bukás, mert rúdugrásban Bubka már a kezdő magasságán kiesett!

Súlyemelésben a török Naim Suleymanoglu megvédte szöuli címét (később Atlantában megtoldotta még egy arannyal).

Az olimpia szenzációját azonban a Dream Team jelentette: az NBA profi játékosaiból verbuvált amerikai kosárlabda-válogatott minden mérkőzésén 100 pont felett dobott, s átlag 43,75 pontos különbséggel nyerte a meccseit. (Ennél nagyobb differenciára csak az 1956-os játékokon aranyérmes amerikai válogatott volt képes!) A sztárok (Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird, Patrick Ewing, David Robinson, Scottie Pippen, Charles Barkley, Karl Malone, John Stockton, Clyde Drexler, Chris Mulin, Christian Laettner) csapata meghatározó élményt jelentett mindenkinek, hiszen ilyen szuperalakulat talán soha többet nem lesz a földön.

Az éremtáblázat élén a Független Államok Közössége végzet (45 arany, 38 ezüst, 29 bronz), megelőzve az Egyesült Államokat (37, 34, 37) és Németországot (33, 21, 28). Magyarország a 8. lett 11 arany-, 12 ezüst- és 7 bronzéremmel.