Több ezer éves fakutat fedeztek fel a régészek

Vágólapra másolva!
Egy bronzkori fakút maradványait fedezték fel egy új út építésének munkálatai során, a Benson Relief Road délnyugati szakaszának megépítésére irányuló projekt helyszínén.
Vágólapra másolva!

A jó állapotban fennmaradt leletet az Oxfordi Régészet szakértői tárták fel - írja az Oxfordshire County Council.

Judy Roberts, az infrastruktúráért és fejlesztési stratégiáért felelős kabineti tag elmondta, hogy "fantasztikus betekintést nyújt a terület korábbi földhasználatába".

Hozzátette: 

Úgy gondolják, hogy a kutat mezőgazdasági öntözési célokra használhatták a közeli települések. Ezek a leletek segítenek azonosítani és megérteni a terület múltbeli lakóit, és megörökíteni őket a jövő nemzedékei számára.

John Boothroyd vezető projektmenedzser elmondta, hogy a korabeli faépítmények megőrzése ritka, és ebben az esetben a maradványok azért maradtak fenn, mert "vízzel elöntött talajba temették őket".

"A rendkívül nehéz körülmények ellenére a csapatnak sikerült feltárni és teljes mértékben rögzíteni a földben lévő kutat" - magyarázta. 

A begyűjtött speciális talajminták segítenek majd annak megállapításában is, hogy milyen lehetett a környező táj, és milyen intenzitással települt be, amikor a kutat aktívan használták

- mondta.

A fa szerkezetét digitálisan rögzítették, mielőtt óvatosan, kézzel szétszedték és eltávolították a helyszínről. A fából vett mintát elküldték további elemzésre, hogy megállapítsák, milyen típusú fát használtak, és hogy a faanyagok vágásához és formázásához használt szerszámok nyomai meghatározhatók-e.

Találtak továbbá különböző lecsapott tűzkődarabokat, állati csontokat, valamint tárolásra és hulladékok tárolására használt kerámiát.

A faanyagot és más tárgyi emlékeket az Oxfordshire-i Múzeumszolgálatnál fogják tárolni - írja a BBC.

Pár nappal ezelőtt pedig arról adtak hírt, hogy Angliában Coventryben találtak egy kertben egy kelta leletet, egy 1600 éves követ, amelyen az írországi Ogham írás egy korai formája látható.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!