Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Baltimore-i hídomlás: robbantással távolították el a híd darabját a Dali hajóról - videó

Vágólapra másolva!
Irányított robbantással távolították el a Baltimore közelében összeomlott híd legnagyobb darabját hétfőn a hídomlást okozó konténerszállító hajó fedélzetéről. Ez meghatározó lépés a nagyváros kikötőjének megnyitása felé.
Vágólapra másolva!

A szakemberek hosszú időn át készültek a műveletre, amellyel a hajóra zuhant acélszerkezetet sikerült úgy két darabra törni, hogy a konténerszállító szabaddá vált  - írja a France 24.
   

A Francis Scott Key-híd acélszerkezetének vízbe omlott roncsait az elmúlt hetekben több darabban, óriásdaruk segítségével távolították el a kikötő bejáratát jelentő Patapsco folyó torkolatából, ugyanakkor 

a Dali konténerszállítót fogságba tartó mintegy 500 tonna súlyú hídelemet csak robbantással tudták eltávolítani a hajótestről

- írja az NBC News.

Ezt követően a konténerszállító a Dali közeli javítóműhelybe kerül. A 300 méter hosszú és mintegy 60 méter széles hajó 20 fős legénysége a katasztrófa óta nem hagyhatta el a fedélzetet.

Március 26-án a hajó a kikötőből való elindulást követően meghibásodott és irányíthatatlanná vált, ezért neki sodródott a híd tartópillérjének, ennek hatására az acélszerkezetű több kilométer hosszú, több sávos autóutat hordozó, 50 méter magas híd másodpercek alatt omlott össze.
   

A Dali néhány perccel a katasztrófa előtt vészjelzést adott le, ami a hatóságoknak elegendő volt arra, hogy leállítsák a hídra vezető forgalmat, az építményen dolgozó útkarbantartó munkásokat azonban nem sikerült értesíteni. 

A 8 emberből kettőt sikerült kimenteni a kiérkező hajós mentőegységeknek, hatan viszont a roncsok között meghaltak. A hatodik áldozat maradványait múlt héten találták meg.

Baltimore kikötője a hídomlás után teljesen megbénult, majd áprilisban sikerült több átmeneti csatornát nyitni a roncsok között, így a kikötő korlátozott kapacitással működhetett.
   

A híd újjáépítésére ígéretet tett Joe Biden elnök és Wes Moore, Maryland állam kormányzója. A számítások szerint a Francis Scott Key-híd leghamarabb 2028 őszére állhat újra a Patapsco folyó öböllé szélesedő torkolatának két partját összekötve.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről