Vágólapra másolva!
Még két magyar klub áll az európai kupasorozatokban, de immár a Debrecentől és a Videotontól is bravúr lenne a továbbjutás, hiszen mindkettő magasabban jegyzett ellenfelekkel került szembe. A Lokinak a Bajnokok Ligájában a fehérorosz BATE Boriszovval (szerda, 18 óra), a Vidinek az Európa Ligában a belga Genttel (csütörtök, 20.30) kell selejtezőt játszania.

A magyar szurkolók tíz évvel ezelőtt még valószínűleg örömmel fogadták volna, ha a hazai bajnokcsapatnak fehérorosz ellenfél jut a BL selejtezőjében, azonban 2005 nyarán az MTZ-RIPO Minszk a Ferencváros kiverésével már megmutatta, hogy a volt szovjet tagköztársaság együtteseit is komolyan kell venni.

Nem sokkal később a BATE Boriszov olyan eredményeket ért el, amilyet az elmúlt időszakban egyetlen magyar csapat sem, hiszen a klub az elmúlt négy szezonban mindig csoportkörös volt valamelyik európai sorozatban: kétszer a BL-ben, kétszer pedig az Európa Ligában, ráadásul utóbbiból egyszer tovább is jutott.

Pedig amikor az egyesületet 1973-ben Berezina Boriszov néven megalapították, valószínűleg kevesen gondolták, hogy a csapat egyszer majd a Juventus, a Barcelona vagy az AC Milan ellen játszhat. A klub a szovjet ligarendszerben csak a regionális bajnokságig jutott, az önálló Fehéroroszország létrejöttekor a harmadik osztályba sorolták be. Az élvonalba csak 1997-ben sikerült feljutnia, akkor már BATE néven, mivel a városban működő gépkocsi- és traktoralkatrész-gyár lett a fő támogatója.

A BATE rögtön az élmezőnyben végzett, és azóta csak egyszer maradt le a dobogóról (2005-ben ötödik lett), 2006 óta pedig egyeduralkodó, a tavalyi volt sorozatban a hatodik bajnoki címe.

Öten az olimpián

Ráadásul az együttes nem csak otthon, hanem a nemzetközi porondon is remekel. Az első nagy dobása a 2008-2009-es idény volt, amikor a BL selejtezőjének második körében az Anderlechtet, a harmadikban pedig a Levszki Szófiát búcsúztatta, és ezzel első fehérorosz csapatként bejutott a csoportkörbe, ahol a meccsek felén pontot szerzett: a Zenit ellen idegenben, a Juventusszal pedig oda-vissza ikszelt.

Egy évvel később az Európa Ligában volt csoportkörös, ahol már győztes meccse is akadt (az AEK Athén ellen otthon), majd újabb egy év elteltével már a továbbjutás is sikerült az Európa Liga csoportköréből, ráadásul az egyenes kieséses szakaszban a Paris Saint-Germain csak idegenben szerzett gólokkal verte ki a BATE-t. Az előző idényben megint a Bajnokok Ligájában jutott el a csoportmérkőzésekig, a selejtezőben azt a Sturm Grazot búcsúztatta, amely korábban a magyar bajnok Videotont verte ki.

A BATE tavaly is simán nyerte a bajnokságot, idén is magabiztosan vezet. Fehéroroszországban naptári év szerint zajlik a küzdelem, és csak 11 együttes alkotja a mezőnyt, így 19 forduló után a boriszoviak egy meccsel kevesebbet játszottak, de így is három pont az előnyük a Sahtar Szoligorszk előtt.

Forrás: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Bressan jelenleg az olimpián passzolgat

Jelenleg szünet van a bajnokságban, mivel a válogatott kijutott az olimpiára, így a BATE-nek csak a BL-selejtezőre kell koncentrálnia, dolgát viszont megnehezíti, hogy Londonban öt játékosa is ott van a fehérorosz csapatban. Viktor Goncsarenko edző nem számíthat a kapus Andrej Scserbakovra és Alekszandr Gutorra, a középhátvéd Jegor Filipenkóra, a jobbhátvéd Gyenisz Poljakovra, a középső középpályás Dmitrij Bagára és a brazil származású, honosított támadó középpályásra, Renan Bressanra sem.

Hleb az Arsenal és a Barca után hazatért

Nem csoda, hogy a klub a napokban igyekezett erősíteni, és két, helyi szinten sztárnak számító játékost igazolt. A 33 éves csatár, Roman Vasziljuk az FK Minszktől érkezett, ő a bajnokság történetének legeredményesebbje (345 mérkőzésen 188 gólt ért el), de nála sokkal nagyobb fogás az Arsenal és a Barcelona egykori középpályása, Alekszandr Hleb. A 31 éves klasszis egykoron a BATE-ban kezdte karrierjét, legutóbb pedig az orosz Krilja Szovjetov Szamarában játszott, a nyártól pedig nem volt csapata, így a boriszoviakkal edzett, majd végül alá is írt, egyelőre csak augusztus végéig.

A Vardar Szkopje elleni két BL-selejtezőn még nélkülük játszott a csapat, és a BATE alaposan megizzadt. Az első meccsen Boriszovban a rendes játékidő leteltekor még a macedónok vezettek 2-1-re, ám a hosszabbításban Vitalij Rogyionov kétszer is betalált, majd Szkopjében kibekkelték a meccset egy gól nélküli döntetlenre.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Hleb fénykorában, az Arsenalban

A BATE alaptaktikája a 4-3-1-2, az irányító normális esetben Bressan, aki azonban jelenleg az olimpián van, a helyén alighanem Hleb játszik majd. A csatársorban Vasziljuk csak kispados lesz, mert a Rogyionov-Mozolevszkij duó rendkívül összeszokottnak számít. A védelem tengelyében pedig ott lesz az a Marko Simic, aki 2009-ben a Budapest Honvéd játékosa volt, de mindössze három bajnokin szerepelt.

Bölények és Indiánok várnak a Videotonra

A Gent, vagy ahogyan a francia nyelvterületen nevezik, a La Gantoise, az egyik legrégebbi belga klub, hiszen a gyephoki és az atlétikai szakosztályát még 1864-ben alapították. Futballozni 1900-ban kezdtek a városban, és mivel éppen akkoriban járt ott az amerikai Buffalo Bill vadnyugati társulata, így a csapat címerébe bekerült egy indián, az együttes beceneve pedig a Buffalók lett.

A klub első sikerkorszaka az 1950-es években jött el, a Gent 1954-ben úgy lett harmadik a bajnokságban, hogy csak egy ponttal szerzett kevesebbet a bajnok Anderlechtnél, egy évvel később pedig ezüstérmes lett. A nemzetközi porondra 1963-ban léphettek ki először, de az UEFA-kupában rögtön kiestek a Köln ellen, egy évre rá pedig a belga kupa elhódításával az első trófeájukat is megszerezték.

Az 1980-as évekre stabil élvonalbeli csapattá vált az együttes, az 1991-92-es idényben pedig az UEFA-kupában egészen a negyeddöntőig jutott, ahol az Ajax ellen esett ki. A menetelésben nagy szerepe volt Petry Zsoltnak, aki 1991 és 1995 között 118 bajnokin védett a klubnál, az 1992-93-as szezonban a drukkerek a csapat legjobbjának választották. A legutóbbi európai kupaszereplése alkalmával, a 2010-2011-es idényben a Gent csoportkörös volt az Európa Ligában.

Megizzadtak a luxemburgiak ellen

Az elmúlt években a Gent a közvetlen élmezőnyhöz tartozik a belga bajnokságban: 2004 óta sohasem végzett a hatodiknál rosszabb helyen, 2010-ben pedig ezüstérmes lett. A legutóbbi szezonban az alapszakasz végén még a harmadik helyen állt, de végül csak negyedik lett, így az Európa Ligában már a selejtező második fordulójában pályára kellett lépnie.

Forrás: AFP/Belga Photo/Virginie Lefour

A luxemburgi Differdange nem tűnt nehéz ellenfélnek, az első meccsen a belgák idegenben nyertek 1-0-ra, de a visszavágón a kiscsapat alaposan megijesztette a drukkereket, mert a 37. percben már 2-0-ra vezetett. A Gent becsületére legyen mondva, innen is fordítani tudott, 3-2-re nyert.

A két Európa Liga-meccsen a csapat trénere, a norvég Trond Sollied (aki Kisteleki István MLSZ-elnöksége idején közel állt ahhoz, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitánya legyen) egyaránt 4-3-3-as összeállításban küldte pályára együttesét, és az összeállítás is csak egy helyen változott: az idegenbeli találkozón Rémi Maréval, a visszavágón már a brazil Wallace szerepelt a védelem bal oldalán. Az új igazolások közül hárman kerültek be a kezdők közé: a Westerlótól ingyen érkezett középhátvéd, Jens-Wouter Corstjens, a Kortrijktól ingyen igazolt marokkói középpályás, Mohamed Messzudi, valamint az izraeli Ashdodtól 800 ezer euróért megvett zambiai középcsatár, Rodgers Kola - utóbbi gólt is szerzett a hazai mérkőzésen.

Túl sokat edzett a középpályás

Érdekes módon az együttes csapatkapitánya, a veterán középpályás, Bernd Thijs, akit a drukkerek az előző idényben a csapat legjobbjának választottak, egyik mérkőzésen sem lépett pályára. Sollied a Nieuwsblad nevű belga lapnak néhány napja azt mondta, hogy a 34 éves játékos túl keményen edzett, és ezért nem bevethető, de reméli, hogy hamarosan már rá is számíthat. Az mindenesetre árulkodó jel, hogy a klub Thijs posztjára leigazolta a Fulhamtől a cseh Marcel Gecovot 780 ezer euróért, egyelőre azonban még ő sem lépett pályára új csapatában.

Forrás: AFP/Belga Photo Bruno Fahy
Thijs túl keményen edzett, vagy búcsúra készül?

Az előző idényben Thijs volt a házi gólkirály tíz találattal, holtversenyben a dán Jesper Jörgensennel, akit viszont másfélmillió euróért eladtak az FC Brugesnek. A hatgólos szerb csatár, Zlatan Ljubijankics egymillió euróért Japánba távozott, az ötgólos Tim Smolderst ingyen elengedték a Cercle Bruges-be, a négygólos balszélsőt, Jasszin el-Ganasszit pedig kölcsönadták a West Bromwich Albionnak, vagyis összesen 25 gól távozott.

A már említett Kola mellett még a Leuventől megvett jobbszélső, Jordan Remacle az, akitől sokat várnak, elvégre ő az eddigi legdrágább szerzemény idén, 815 ezer euróba került, az előző szezonban pedig kilenc találatig jutott a belga élvonalban.

www.globalsoccerapp.com