Vágólapra másolva!
Régóta Aczél Zoltán másodedzőjeként dolgozik Székely Tibor, aki szerint elképzelhetetlen, hogy igazak legyenek a kötelességszegés és vesztegetés vádjával előzetesbe helyezett vezetőedző elleni vádak. A szakember elismerésre méltónak tartja, ahogyan a klub kiállt Aczél mellett, aki a szombathelyi vezetők döntése értelmében a január 9-ei felkészülésig biztosan a csapat edzőjének mondhatja magát. (Az interjú Aczél Zoltán pénteki szabadlábra helyezése előtt készült.)

- Milyen a hangulat a Haladásnál?
- Érdekes. Bizonytalanságban vagyunk, és ez a szerdai évzáró bankettre is rányomta a bélyegét. A hangulat jó volt, mert tudjuk, hogy nincsen szégyenkeznivalónk, a bankett mégsem olyan volt, mint máskor, mert valaki hiányzott. Hiányzott a vezetőedzőnk, Aczél Zoltán, akit mindenki visszavár. Mindannyian hiszünk abban, hogy kiderül az ártatlansága, és mielőbb visszatér hozzánk.

- A szurkolók hogyan reagáltak a történtekre?
- A városban megállítanak az emberek, kérdezgetik, hogyan érzi magát Zoli, akik pedig kinn voltak a múlt szombati Videoton-Haladás mérkőzésen, transzparenssel üzentek az edzőnek. Visszavárják és szeretik.

- Az öltözőben volt más téma is, mint a vezetőedző őrizetbe vétele?
- Jól jött, hogy még egy meccset le kellett játszani, mert így arra tudtunk koncentrálni, és senki nem tudott magába fordulni. Mindenkin látható volt, hogy csak azért is bizonyítani akar, és bár hat kezdőemberünk is hiányzott a Videoton elleni kupameccsen, végül majdnem sikerült továbbjutnunk, és emelt fővel jöttünk le a pályáról. Ezzel le is zártuk a szezont, a játékosok most pihenőre mentek, a felkészülés január 9-én kezdődik.

- Van rá esély, hogy a Haladás Aczél Zoltánnal kezdje el a munkát?
- Én úgy látom, hogy addig a pillanatig kiáll mellette a Haladás, amíg nincsen kézzelfogható bizonyítéka annak, hogy bűnös. A klub lehetőségei ezzel együtt behatároltak, mert benn kell maradnia a csapatnak. Súlyos terheket ró a klubra a vezetőedző hiánya, ami a felnőtteken kívül a gyerekeket, az utánpótlást is érinti. Azt viszont mindenképp elismerésre méltónak tartom, ahogyan a klub kiáll az edző mellett, hiszen már rég mondhatták volna, hogy felbontják a szerződését. Nem biztos, hogy minden klub így kezelné az ügyet. Én mindenesetre azon leszek, hogy Zoli munkája minél tovább folytatódhasson, és hogy ebből a Haladás is a legjobban jöjjön ki.

- Korábban Aczél Zoltánt az egyik legjobb barátjának nevezte. Honnan ismerik egymást?
- Régi baráti kapcsolat a miénk, ő az Újpestben, én a Vasasban szerepeltem, együtt játszottunk az utánpótlás-válogatottban, és végigkövettük egymás pályafutását. Régóta mellette dolgozom, mert hiszek a munkájában. Zolinak a futball az élete, megszállott ember. A karrierje elején álló edző, szerelmese a labdarúgásnak, egyfolytában képezi magát. Minden edzés előtt lerajzolta, milyen gyakorlatokat végez majd a csapat, az őszi idényben 144 tréningje volt a csapatnak, mindegyik edzésterv dokumentálva van.

- Tűzbe merné tenni a kezét Aczél Zoltánért?
- Igen. Számomra elképzelhetetlen, hogy ilyet tegyen.

- Hogyan viseli a vezetőedző családja a történteket?
- Zoli nagyon szereti a családját, és a családja is Zolit. Nagyon hiányoznak egymásnak, és most nehéz helyzetben vannak a szeretethiány miatt. De a felesége egy nagyon szuper, talpraesett nő, aki a család élére állt, a család többi tagja pedig megy utána. Biztosak abban, hogy nemsokára otthon lesz apa, és tudják, mi a teendő, hogy apát megerősítsék. Összefogás jellemzi őket, és szerencsére van egy olyan feleség, egy olyan anya, aki ebben a nehéz helyzetben is profin a család élére állt.

- Gondolt már arra, hogy mi lesz, ha mégis elítélik?
- Ha valakinek súlyos beteg a házastársa, addig nem tudja elfogadni, hogy elveszíti, amíg ott van a gyógyulásra a remény. Én is így vagyok ezzel. Vannak csodák, de én nem is a csodákban, hanem az igazságban és a törvényben hiszek. Nem tudok arra gondolni, hogy bennmarad. Várom, és ha mégsem jön, onnantól egy új nap kezdődik.