Vágólapra másolva!
Kassai Viktor szerint nem lehet kijelenteni, hogy a Bajnokok Ligája-döntő levezetésével felért a csúcsra, mert ahogy egy játékos is elnyerhet egy kupát többször, ő is találhat újabb moticáviót. Kassai nem zárta ki, hogy egyszer még újra BL-döntőt vezessen, és úgy érzi, a magyar játékvezetők az itthoni megbecsülés alapján az utolsó ötben vannak Európában.

Kassainak a BL-döntő hétvégéjén eredetileg a Németország-Uruguay felkészülési meccsre volt meghívása, ezt cserélte le a Barcelona-Manchester United meccsre, amikor kiderült, hogy az UEFA játékvezetői bizottsága őt választotta a sorozat utolsó meccsének levezénylésére.

Kassai az [origo]-nak hétfőn elmondta, szerinte túl voltak misztifikálva a döntő előtti biztonsági előírásokról szóló hírek, Londonban is hétköznapi életet éltek, nem vigyáztak rájuk fegyveres őrők, és nem vették el a telefonjaikat, a kikötés csak az volt, hogy nem reagálhatnak a média megkeresésére, és nem árulták el, melyik szállodában helyezték el őket.

A hazatérésük óta óriási a médiafelhajtás Kassaiék körül, aki szerint tudni kell ezt kezelni, és nem szabad bezárkózni, természetes, ha az emberek kíváncsiak arra, milyen volt megélni a legnagyobb presztízzsel bíró európai kupasorozat legfontosabb meccsét.

Mivel az UEFA tiltja, hogy a mérkőzésen történtekről nyilatkozzon, a magyar bíró csak annyit mondott a döntőről, ahhoz, hogy a játékvezető kordában tudja tartani az eseményeket, fontos, hogy a játékosok partnerek legyenek, de ez megfordítva is igaz, akkor sem működik a dolog, ha a bíró nem kezeli megfelelően a focistákat.

"A sportszerű játékosok alapvető 'kellékei' egy meccsnek, szerencsére a focisták többsége ilyen téren is képzett, és az ilyen nagy téttel bíró meccseken fontos, hogy olyan bíró vezessen, aki nem rontja el a játékukat. Bíróként senkit nem szeretnek, de nem azért megyünk fel a pályára, hogy népszerűek legyünk, sokkal inkább az számít, hogy a pályán tiszteljenek és fogadják el a döntéseinket" - nyilatkozta a tavaly vb-elődöntőben dirigáló Kassai, aki igyekszik nyitott szemmel járni, és minél több meccsen feltérképezni a játékosokat, valamint a csapatokat, hogy aztán a tapasztalokat a gyakorlatban hasznosítsa.

Kassainak még nem volt alkalma visszanézni a teljes mérkőzést, csak néhány jelenetet látott eddig, de rövid időn belül megtekinti majd az összecsapást, és szakmai szempontok alapján elemzi majd a kollegákkal.

Mint elmondta, a kritikákkal nem foglalkozik, mert a szurkolók más szempontok alapján elemzik a meccset, mint a szigorúan a szakmai megfelelést szem előtt tartó játékvezetők. Az UEFA írásos értékelését egyelőre még nem kapta kézhez a döntőn közreműködő magyar bírói csapat, de szóban már megtörtént az értékelés, és az ellenőr elégedett volt Kassaiék teljesítményével.

A magyar hetes szerepe a lefújással véget is ért, az emlékplakettek átvétele után az öltőzőben, egymás között értékelték a történteket, ahol Orbán Viktor miniszterelnök meglátogatta őket. "Kedves gesztus volt a miniszterelnök úrtól, hogy gratulált a találkozó után" - mondta Kassai. "Váltottunk néhány szót a mérkőzésről, mi is elmondtuk, hogyan láttuk, és ő is megosztotta velünk a saját gondolatait."

Kassai szerint a BL-döntő ellenére sem lehet kimondani, hogy társaival egyetemben ők számítanak a világ legjobb játékvezetői csapatának, mert rajtuk kívül még rengeteg kvalifikált bírói csapat van, voltak, akik azért nem kaphatták meg a döntőt, mert az elődöntőben már közreműködtek, vagy mert országuk csapata játszott a döntőben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Ez nem olyan, mint a síkfutás, hogy mindig az kapja az aranyat, aki a leggyorsabb, normálisnak számít, hogy van egyfajta rotáció, és a közvetlen elitből mindenkinek megadják a lehetőséget. Persze lehetnek kizáró tényezők, mint a sérülés és a rosszabb forma, és szerencse is kell hozzá.

Kérdésünkre Kassai nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a jövőben ismét BL-döntőt vezessen. "Jövőre biztos nem, és az elmúlt években nem is fordult elő hasonló, de akár össze is jöhet valamikor, bár ez most még túl teoretikus kérdés."

A 35 évével minden idők legfiatalabb, BL-döntőt vezető bírójának számító Kassai amondó, még nem ért fel a csúcsra, ahogy egy játékos többször is elnyerhet egy-egy kupát, úgy a játékvezetők is megismételhetik a sikereiket. "Mindig meg kell találni a megfelelő motivációt, és oda kell figyelnünk arra, hogy megtartsuk ezt a szintet, az elvárások még magasabbak lesznek, de nem sározhatjuk be a nevünket rosszul sikerült meccsekkel."

A Hivatásos Labdarúgók Szervezetének szavazásán a magyar bajnokságban szereplő játékosok nagy fölénnyel választották Kassait az Év játékvezetőjének, aki ezt pozitív visszajelzésnek tartja, mert azok szavaztak rá, akik a leginkább meg tudják ítélni a pályán nyújtott teljesítményét. "Ezek szerint nem lehet annyira rossz a stílusunk és a kommunikációnk" - mondta, utalva a korábban kapott kritikákra. "A magyar játékvezetők az itthoni megbecsülés alapján az utolsó ötben vannak Európában" - tette hozzá Kassai.