Vágólapra másolva!
Buzsáky Ákosnak hat év angliai légióskodás után valóra vált a régi álma, miután klubjával, a Queens Park Rangersszel feljutott a Premier League-be. A középpályás nem félti magát, mert biztos benne, hogy ki fogja harcolni az élvonalban a kezdőcsapatba kerülést. A szombaton a feljutás mellett a huszonkilencedik születésnapját is ünneplő játékos úgy véli, hogy ha stabil csapattag lesz a londoni együttesben, akkor a válogatottba is meg fogják hívni.

- Szombaton lett huszonkilenc éves, ugyanezen a napon klubcsapata, a QPR felkerült a Premier League-be. Melyik buli volt nagyobb, a születésnapi vagy a feljutást ünneplő?
- Normális esetben az a játékos, akinek születésnapja van, sütit visz az edzőközpontba, de én most úgy éreztem, furán néznének rám a csapattársak, ha az utolsó hazai meccs előtt két tálca süteménnyel jelennék meg az öltözőben. A mérkőzés után, bár kikaptunk, óriási volt az ünneplés, hiszen tizenöt év után jutott fel ismét az élvonalba a Rangers, volt tűzijáték, érem- és kupaátadás, a szurkolóink meg úgy őrjöngtek, mint még soha.

- A bajnokságot a pályán már korábban megnyerték, de szombatig fennállt a lehetősége, hogy Faurlin átigazolási ügye miatt pontlevonással fogják sújtani a klubot. Milyen érzései voltak ezzel kapcsolatban?
- Valóban az utolsó pillanatig izgulhattunk, de nem lett volna jogos a pontlevonás, mert az argentin játékos már 2009 óta nálunk játszik, mi pedig egész évben vezettük a bajnokságot. Az év elején ugyan csak az első hatba kerülés volt a cél, most nagyon csalódottak lettünk volna, ha egy büntetés miatt lecsúszunk a harmadik helyre.

- Örült már ennyire vereségnek, mint most a Leeds ellen?
- Jó pár meccsen futballoztam már, de ez még így is benne van a top háromban.

- Melyik a másik kettő?
- Játszottam már a Manchester United ellen az Old Traffordon, a Chelsea ellen a Stamford Bridge-en, és a magyar válogatott görögök elleni meccse is közel áll a szívemhez (2007-ben Buzsáky a 2-1-re elveszített selejtezőn gólt szerzett az akkori Eb-címvédő ellen - a szerk.), de most ez a legfrissebb, így ez a legkedvesebb.

- A Leeds ellen kezdő volt, ez azt jelenti, hogy a Premier League-ben is az lesz?
- Az edzőnk már pénteken kihirdette a kezdőcsapatot, amikor még nem tudtuk, hogy lesz-e pontlevonás, tehát ha ebből indulunk ki, akkor jók az esélyeim.

- Neil Warnock beszélt már arról, hogy kire milyen feladat várhat a Premier League-ben?
- A héten leül mindenkivel egy tízperces beszélgetésre, de biztos, hogy nem fognak fejek a porba hullani. Az edző értékeli a játékosok teljesítményét, a játékos pedig elmondhatja, hogy milyen tervei, céljai, vágyai vannak. Akiket szerződés köt a csapathoz, azoknak nagy félnivalójuk nincsen, hiszen ez nem úgy működik, hogy ha feljutunk, akkor elölről kezdődik a csapatépítés. A csapatnak van egy kialakult kerete, bajnokságot nyertünk, óriási butaság lenne, ha sok új játékost idehoznának, majd várnák a csodát. De ez nem is jellemző Angliára. Persze ahhoz, hogy jól szerepeljen a csapat, jó játékosok kellenek, így egy-két igazolás azért várható, hiszen nem biztos, hogy aki a Championshipben kiemelkedett, az a Premier League-ben is jó lesz.

- A Fulham Chronicle című angol lapban volt egy olyan cikk, hogy a QPR meg fog válni tizenhat játékosától, többek között - lejáró szerződése miatt - öntől is.
- Az egy bulvárújság. Ennek semmi köze a valósághoz, elég, ha annyit mondok, hogy a szerződésem nem idén, hanem 2012-ben jár le.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Joe Cole már nem a Chelsea-ben játszik, Buzsáky viszont már a Premier League-ben

- Akkor is vállalná a Premier League-et, ha csak kispados lenne?
- Ez nem úgy néz ki, hogy van tizenegy kezdőjátékos és hét csere. Ha valaki stabil kerettag, az már nagy dolog, én pedig az vagyok. Amikor egészséges vagyok, akkor tagja vagyok a csapatnak, nem a keret huszonkettedik játékosa vagyok, akit akkor ültetnek le a kispadra, ha négyen megsérülnek. Nem féltem magamat, tudom, hogy ki fogom harcolni a kezdőcsapatba kerülést. Az egyetlen, ami negatívan befolyásolta eddig a pályafutásomat, az a sok sérülés. Erre viszont nem érdemes gondolnom, most örülök, hogy az idei, komolyabb sérülésem már a múlté, és bízom benne, hogy többé nem lesz semmi bajom.

- Vannak még nyomai?
- Igen, nem múlt el nyomok nélkül, de most jól érzem magam, nem fáj a műtött térdem, várom a felkészülést, a lelkem is rendben van, szóval minden optimális.

- Bár a Premier League-ben még nem játszott, azért lehet elgondolása arról, hogy mennyivel jobb, mint a Championship. Mekkora a különbség?
- Nagy. Az élvonalban sokkal jobb játékosok vannak, de jobb játékosok ellen jobb futballozni. A másodosztályban mindenki gyorsan föl-le rohangál, de olyan iramban, hogy az sokszor már a játék rovására megy. A Premier League-ben több a terület, jobban lehet passzolni, de ha eladod a labdát, akkor Lampard vagy Giggs nem fogja visszaadni, ellenben a Championshipben gyorsan vissza lehet szerezni. A Blackpool példáján látszik, hogy ha egy csapat rosszul védekezik, de jól támad, akkor olyan eredményt is elérhet, amilyenre senki nem merne még gondolni sem. Ha a Blackpool (tavaly december 28-án nyolcadik volt, most kieső, és egy pontra van a bennmaradástól - a szerk.) helytállt, akkor nekünk sincsen semmi félnivalónk.

- Az ezüstérmes, szintén feljutó Norwich tizenkettővel több gólt lőtt, mint a QPR, de huszonhattal többet kapott. Melyik taktika lehet célravezető az élvonalban, a támadó vagy a védekező?
- Mi huszonnégy meccsen nem kaptunk gólt, azaz minden második bajnokinkat nullára hoztunk, és ennek is köszönhettük, hogy elsők lettünk. A Norwich jól támad, de hátrafelé nem annyira stabil, mint mi, és a Premier League-ben nagyon fontos a jó védekezés, ritka eredmény az 5-4. De nem lehet megjósolni, hogy kinek megy majd jobban, az igazolásoktól, az alkalmazkodástól, a sorsolástól és a jó rajttól is függ a szereplés.

- Melyik meccset várja a legjobban?
- A londoni csapatok közül a Chelsea a legnagyobb rivális, de a Fulhammel is nagy a rivalizálás, mert közel vagyunk egymáshoz. Londonon belül persze a Tottenham elleni is rangadó, és még, ha furán hangzik is, de a kicsi QPR és a nagy Arsenal meccse is annak számít. Egy biztos, nem fogjuk olcsón adni a bőrünket a Loftus Roadon. A szurkolóink persze mindegyik meccset ugyanannyira várják, jöhet akár a Stoke City is, telt ház lesz minden bajnokin. A Premier League-gel egy álmom vált valóra, így próbálom majd minden percét kiélvezni, ameddig csak lehet. Ha egy évig, akkor addig, ha hatig, akkor addig. Egy biztos, ezzel a feljutással a pályafutásom csúcsára értem. A célom, hogy PL-szintű játékossá váljak fizikailag és mentálisan is.

Forrás: MTI/Földi Imre

- Egervári Sándor szövetségi kapitány, vagy valamelyik segítője legutóbbi beszélgetésünk óta megnézte a játékát?
- Tudtommal nem jártak itt, legalábbis én nem találkoztam velük. Amikor utoljára itt voltak, tavaly november végén, december elején, akkor beszéltünk pár szót, azóta viszont nem.

- Ettől függetlenül számít a meghívóra?
- Nem vagyok az a típus, aki azért, mert nem hívják, lemondaná a válogatottságot. De logikusan gondolkodva, ha a Premier League-ben játszani fogok, akkor - reményeim szerint - több mint valószínű, hogy be fognak hívni. Az élvonalban szeretném majd bebizonyítani, hogy érdemes velem számolni, aztán ha rendszeresen pályára lépek, akkor onnantól már Egervári Sanyi bácsin múlik a döntés.

- Hogyan értékeli a két magyar-holland Eb-selejtezőt?
- Az amszterdami meccs kifejezetten tetszett, egy döntetlent megérdemelt volna a válogatott. De a hollandoké világklasszis együttes, a játékosok jól tudják, hogy mikor kell gólt lőni. Szerencséjük is volt, mert Kuyt lecsúszott beadásából épp a legjobbkor szereztek gólt, akkor, amikor mi felszálló ágban voltunk. De nekünk nem a hollandokat kell megverni, a legfontosabb a svédek elleni, otthoni meccs lesz.

- A bajnokságnak vége, hogyan alakul a további programja?
- Pihenek, aztán a héten hazautazom. Édesapám utánpótlás-nevelő egyesületében, a 25 éves Grund FC-ben - ahol több mint hatszáz gyerek focizik - fogok edzeni és edzést vezetni. A felnőttcsapat a BLSZ I-ben játszik, ki tudja, talán kölcsönben leszerződök pár meccsre.