Vágólapra másolva!
A Fradi 6-0-s legyőzéséről csak utólag, a kórházban értesült, péntektől azonban rendszeresen jár majd a Megyeri útra Törőcsik András, az újpesti focicsapat egykori kedvence, aki utánpótlás-koordinátorként tért vissza régi klubjába. A kórházat végleg csak februárban elhagyó csatárlegenda szerint egy súlyos baleset és a csípőprotézis beültetése kellett ahhoz, hogy ismét foglalkozzanak vele, de nem neheztel senkire emiatt.

A pénteki Ferencváros-Újpest rangadó előestéjén a Szusza Ferenc-stadionban Kovács Zoltán sportigazgató meghatottan mutatta be a klub újdonsült utánpótlás-koordinátorát.

Az 55 éves Törőcsik Andrásnak az Újpest korosztályos csapatait kell majd figyelemmel kísérnie hattól tizennyolc éves korig. "Óriási szükségünk van Kese szemére, meglátásaira, és abban is bízunk, hogy marketingszempontból is hasznát vesszük majd" - jegyezte meg Kovács. "Nincs kétségünk a felől, hogy a személye mágnesként vonzza majd a tehetségeket a Megyeri útra, akik persze nem láthatták őt játszani, nem úgy, mint az apukák, akik az ő táncán nőttek fel. Már hamarább is jöhetett volna, de jobb későn, mint soha."

Így gondolja ezt Törőcsik is, aki hálásan fogadta a klub felkérését. "Nagy kedvvel érkezem, kimondhatatlanul örülök, hogy Újpesten gondoltak rám!" - mondta. "Remélem, tudok majd segíteni, és valamit át tudok adni abból, amivel valaha örömet szereztem a lilák szurkolóinak! Milyen érdekes, hogy éppen a nagy rangadó előtt tértem vissza. A Fradi elleni meccsekről szép emlékeket őrzök, természetesen az 1976-os 8-3-at kell említenem első helyen, amelyiken Fazekas Laci öt gólt rúgott, de azért én is betaláltam. Azon a mérkőzésen szilárdítottam meg 21 évesen a helyem a kezdő tizenegyben, Bene Feri helyére kerültem be a csatársorba."

Törőcsik csak utólag értesült a tavaly szeptemberi meccsről, amelyen az Újpest 6-0-ra kiütötte a Fradit. "Akkor éppen kórházban voltam, operáltak a csípőmmel, amikor közölték velem az eredményt, el sem akartam hinni, azt hittem, még mindig altatásban vagyok, és álmodom. Most szorosabb eredményre számítok, de ellentétben Göröcs Titivel, aki 3-1-es Fradi-győzelmet tippelt, én újpesti sikert várok."

Törőcsik tavaly augusztus 26-án szenvedett súlyos balesetet, amikor elesett az utcán, és beverte a fejét. Közben a csípőjébe protézist is építettek az Uzsoki utcai kórházban, az idén februárban fejeződött be a kezelése, akkor engedték ki végérvényesen a kórházból. Balesete előtt és azóta is Kisteleki Antal - az egykori MLSZ-elnök Kisteleki István bátyja - segíti Törőcsiket. "Azt nem mondom, hogy Andris absztinens lett, mióta kikerült a kórházból, de sokkal rendezettebben él, mint azelőtt" - jelentette ki az üzletember. "És ha még a rehabilitációt is komolyan venné, például gyógytornázna, akkor már talán nem is bicegne. Kilencvenkét éves édesanyjával él Zuglóban, rokkantnyugdíjasként, nem dúskál az anyagiakban, úgyhogy igazán kapóra jön neki az Újpest állásajánlata. Meggyőződésem, hogy tisztességesen élni fog vele."


A negyvenötszörös válogatott csatár olykor eddig is kijárt a Szusza Ferenc-stadionba. "Vannak tehetséges fiataljaink, Lázár Bence mindenképpen az, de idő kell ahhoz, hogy a srácok kifussák magukat. Nem fair, ha hozzám hasonlítják a maiakat, más világ ez, minden tekintetben" - merengett a legenda.

Forrás: [origo]

Törőcsik úgy érzi, elfelejtették, de ez különösebben nem zavarja. "Most mit mondjak? Ez a baleset, a kórházi kezelés, a csípőprotézis beültetése kellett ahhoz, hogy ismét foglalkozzanak velem. Nem neheztelek senkire, amiért korábban kevesebbet foglalkoztak velem, belátom, az életmódommal magam is sokat tettem azért, hogy elfelejtsenek" - tűnődött az egykori Megyeri úti kedvenc.

A kérdésre, hogy nem hiányzott-e a rendszeres elfoglaltság, mosolyogva válaszolt. "A rendszeres elfoglaltság? Az így is megvolt" - célzott a gyakori poharazgatásokra, majd szóba került még egy régi mérkőzés.

"1978-ban eltiltottak a válogatottól, ennek ellenére eljött Pestre Mario Corso, a Grande Inter egykori zseniális balszélsője, hogy megnézzen, mert a milánóiak le akartak igazolni. Kutas István, az akkori MLSZ-elnök miatt nem lehettem válogatott, állítólag vétettem a szocialista erkölcs ellen, amikor kiállítottak az argentinok ellen a világbajnokságon. Corso meg is kérdezte az MTK elleni meccsünk után, amelyen elég jól játszottam, hogy miért is nem szerepelek a válogatottban. Senki sem tudott rá válaszolni, mindenki csak hümmögött. Ha akkor kiszerződhetek az Interhez, akkor talán minden máshogy alakul. De ezek már csak emlékek, nem érdemes keseregni, ami elmúlt, elmúlt. Most azt csinálhatom végre, amihez értek, hiszen mindig is a futball volt az életem. Na de most már megyek, elszoktam az utóbbi években a közszerepléstől" - állt fel a fotelből, majd erősen bicegve elindult az ajtó felé az egykori táncos lábú futballzseni.