Vágólapra másolva!
Nagy megtiszteltetés olyan cég első emberének lenni, amelynek több százezres szurkolótábora és milliónyi szimpatizánsa van, véli Orosz Pál, a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető FTC Zrt. új vezérigazgatója. A csütörtökön kinevezett vezető bízik abban, hogy fel lehet építeni és nyereségessé lehet tenni a Ferencvárost, és hisz abban, hogy a csapat hamarosan ismét bajnoki címet nyer.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója a csütörtök délelőtti kinevezésekor tréfásan azt mondta, miután "gáz van", első dolga lesz, hogy tárgyal a gázművekkel.

"Így igaz, megtörtént, megkezdődtek a tárgyalások, de erről nem szeretnék bővebben beszélni. Tartozásaink vannak különféle szolgáltatók felé, de az angol tulajdonossal egy héten belül megtörténik az átadás-átvétel mind jogi, mind pénzügyi, mind szakmai szinten, és remélem, mihamarabb rendeződik a helyzet!" - mondta az [origo] érdeklődésére Orosz.

- Belekóstolt a Fradi légkörébe kommunikációs szakemberként, most a klub történetének egyik legzűrösebb időszakában került vissza. Kellett ez önnek? Mi vezérelte, amikor elvállalta a munkát: édesapja, az egykori olimpiai bronzérmes, VVK-győztes labdarúgó miatti Fradi-kötődés vagy a kihívás?
- Részint édesapám által éreztem úgy, hogy segítenem kell, hiszen gyermekkorom óta Fradi-meccseken töltöttem a hétvégét. Részint azért, mert úgy gondolom, az üzleti és gyakorlati életben felhalmozott tudást hasznosítani tudom kedvenc klubomnál. Nagy kihívás ez nekem, a barátaim azzal ugrattak, a világ legjobb pozícióját kaptam meg, de a legrosszabb időpontban. Szép munka lesz összerakni mindent, de úgy érzem, igenis fel lehet építeni és nyereségessé lehet tenni a klubot.

- Erre akad példa bőven a világ labdarúgásában, de azért lehet, hogy az Arsenal vagy a Barcelona egy kicsit átláthatóbb gazdálkodást folytat, mint a mostani Ferencváros.
- Nem hiszem, hogy lehetetlen feladat előtt állunk. Azt kértük, hogy az anyaegyesületet átvilágító Ernst & Young könyvvizsgáló cég a labdarúgó zrt.-re is terjessze ki teljes értékfeltáró gazdasági vizsgálatát, ami által képet kaphatunk a jelenlegi helyzetről. Ráadásul ezt nem is mi, hanem még Kevin McCabe fizeti.

- Hogyan emlékszik vissza a tavalyi kommunikációs igazgatói szerepvállalására?
- 2010 januárjában kerek szemekkel kerültem oda a klubhoz, élveztem, hogy a Ferencvárosért dolgozhatom. Megjegyzem, sohasem voltam alkalmazott, munkatársaimmal külsős szerződéssel dolgoztunk. Aztán ahogy telt az idő, rossz érzéseim lettek, furcsa dolgokat tapasztaltam. Nem értettem például, fizetésnapkor miért állnak a játékosok a lépcsőházban és járulnak egyesével a vezérigazgató elé. Egyre inkább érett bennem a gondolat, nem szabad ezt tovább csinálnunk. Márciusban jeleztem is például Berki Krisztiánnak, hogy az ingatlannal kapcsolatos kommunikációban nem szeretnék részt venni.

- Az akkori vezérigazgató, Berki távozása után ön is lemondott. Mi volt a távozása oka?
- Nem azért távoztam, mert Berki lemondott, az csupán az utolsó csepp volt a pohárban. Kommunikációs igazgatóként ugyanis fogalmam sem volt, hogy Prukner László edzői kinevezésekor ő bejelenti távozását. Őszinte döbbenettel, nagy szemekkel néztem magam elé, miközben az újságírók tőlem várták a magyarázatot. Úgy éreztem, ennél azért én komolyabb ember vagyok.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

- Akkori munkája miatt lehetett hallani kritikákat a Fradi-szurkolók részéről, így vezérigazgatóként még nagyobb támadásnak lehet kitéve. Nem fél ettől?
- Nem, mert tisztában vagyok azzal, hogy ha bemegyek oda, ahol lőnek, ott megsérülhetek. Amikor a tizenhármas szektorban ültem a haverokkal, ugyanazt éreztem, mint most a szurkolók: információéhséget. Kommunikációs igazgatóként nem arról szólt a feladatom, hogy napi információkkal lássam el a szurkolókat. De mivel ismerem a lelátói hangulatot, komolyan gondolom, hogy létrehozok egy olyan fórumot, ahol bárki üzenhet nekem. Mindenki sikerélményre vágyik, én is. Komoly feladatnak érzem a vezérigazgatói posztot, szeretném maximálisan a Ferencvárost szolgálni. Ritka nagy megtiszteltetés olyan cég első emberének lenni, amelynek több százezres szurkolótábora és milliónyi szimpatizánsa van.

- Legalább két hónapja nem kaptak pénzt a játékosok. Lehet tudni, mennyivel tartoznak nekik? Mikor és miből kapják meg?
- Nagyságrendileg valóban két hónapról beszélhetünk, arra már személyesen ígéretet tettem a játékosoknak, hogy szerdáig az elmaradás egy részét biztosan megkapják. Vannak forrásaink, ahová ilyenkor lehet fordulni, és abban is biztos vagyok, hogy ha rendeződik a helyzet, elül a vihar, akkor kinyílnak a zsebek, és lesz támogatója a csapatnak.

- A lehetséges szponzorokkal kapcsolatban lehetett hallani a T-Mobile, illetve a Groupama Garancia Biztosító esetleges szerepvállalásáról.
- Olvastam ezeket a híreszteléseket, de miután egy napja sem vagyok a zrt. élén, én nem lehettem velük üzleti kapcsolatban.

- Ha egy év múlva beszélünk ismét, mit gondol, miről tud beszámolni a csapattal kapcsolatban?
- Miután jelenleg a második helyen állunk, nem mondhatom, hogy ennél gyengébbek leszünk. Megnyerjük a bajnokságot, a zrt. pedig ha nem is kimagaslóan jó, de megfelelő gazdasági helyzetben lesz.