Vágólapra másolva!
A labdarúgó Soproni Liga 9. fordulójában az éllovas Videoton már 2-0-ra vezetett, ám a vendéglátó Ferencváros a hajrában döntetlenre mentette a mérkőzést. A lelátón ismét voltak petárdák és görögtüzek.

Soproni Liga, 9. forduló:
Ferencváros - Videoton 2-2 (0-1)
Albert Flórián-stadion, 8000 néző
v.: Bede
Ferencváros: Haber - Martínez, Wolfe, Balog, Alcántara - Rósa, Lipcsei, Morrison, Ashmore (Mamic, 56.) - Abdi (Fitos, 83.), Ferenczi
Videoton: Sebők Zs. - Lázár P., Lipták, Horváth G., Andic - Polonkai (Demjén, 85.), Farkas B., Szakály D. (Elek, 46.) - Nagy D., Sitku (Purovic, 77.), Alves
gól: Ferenczi (68.), Wolfe (88.), illetve Polonkai (36.), Sitku (60.)
sárga lap: Lázár (69.), Farkas (72.)

A Ferencváros múlt vasárnap rangadót vesztett Debrecenben, ahol 1-0-ra vezetett, ám a magyar bajnok 2-1-re fordított. A Videoton az előző fordulóban a Paksot 3-0-ra verte. A forduló előtt a Fradi kilencedik volt, míg a fehérváriak pontelőnnyel vezették a táblázatot.

A pályán kívül történt

A Ferencvárosnál a múlt heti, Debrecenben történt petárdabotrány miatt azt ígérték, vasszigorral lépnek majd fel a balhéra készülő szurkolókkal szemben, nehogy rendbontás történjen a Videoton elleni mérkőzésen. Az [origo] helyszíni tudósítója szerint szó sem volt a szokásosnál szigorúbb ellenőrzésről az Üllői úton, voltak motozások, de aki akart, az be tudott vinni pirotechnikai eszközöket a stadionba.

A csapatok bevonulását 3-4 görögtűz kísérte. A fradisták transzparensekkel is készültek. "Berki, takarodj a sárga mezzel együtt", illetve "Dragó, tűzbe megyünk érted. Görögtűzzel."

(A mérkőzéssel egy időben zajló Ferencváros-Dunaújváros hokimeccsen még az újságíróknak is be kellett mutatniuk a táskájuk tartalmát, a jégcsarnokban tehát tényleg érvényesült a zéró tolerancia.)

Forrás: MTI
A zöld-fehérek így provokálták a rendőri biztosítással érkező székesfehérváriakat

A 25. percben egy nagy petárdadurranás hallatszott a lelátóról, majd füst borította el a pálya szélét. Polonkai góljánál a fehérvári közönség is görögtűzzel köszöntötte a kedvenceket.

A hazaiak Lipcsei és Dragóner nevét skandálták, a sok légiós ellenére a hazai játékosok a legnépszerűbbek. A védőt a petárdaügy miatt a Ferencváros ideiglenesen felmentette a munkavégzés alól, ám a drukkerek kiállnak mellette. Több újságban olyan hírek is megjelentek, hogy az FTC angol elnöke, Terry Robinson már eldöntötte: a petárdaügyben érintettekkel (a két gyanúba keveredett Lipcsei Gábor gyúró, illetve Dragóner Attila) szerződést bont a klub.

Ferenczi szépítő gólját követően a hazaiak újabb petárdákat és görögtüzeket gyújtottak meg, majd rázendítettek a "Berki, takarodj!" rigmusra. A két kispad mögött gyülekezni kezdtek a Fradi-szurkolók ("Bobby, go home", azaz "Bobby, menj haza" - így kiabáltak a fanatikusok), a biztonságiak is elindultak feléjük.

A pályán történt

Az első nagy helyzetet a Videoton hagyta ki: a 10. percben a 16-os bal széléről legurított szabadrúgást Santos 12 méterről lőtte a bal alsó felé, ám Haber bravúrral védett. Nem sokkal később a másik oldalon Lipcsei lapos szabadrúgását könnyedén ölelte magához Sebők.

A 30. percben Alcantara a jobb oldalról, 28 méterről végzett el szabadrúgást, a veszélyesen tekeredő labda mindenki felett elszállt, de elkerülte a kaput.

A 36. percben vezetést szerzett a Videoton: Lipcsei eladott labdáját Lázár a jobbszélről középre adta az érkező Polonkai felé, aki 12 méterről könnyedén lőtt a kapu jobb oldalába (0-1).

"Nem a helyzeteink bizonyítják a fölényünket, hanem a labdatartásunk. Remélem, hogy a második félidőben is ilyen bátran tudunk majd játszani" - nyilatkozta a szünetben a mérkőzést közvetítő Duna TV-nek a gólszerző.

Forrás: MTI

Az 50. percben Sitku szöktetése után a megiramodó Nagy átemelte a Fradi-kapuson a labdát, a visszafutó Wolfe a gólvonal elől pontatlanul tisztázott, így Alves ajándéklabdát kapott, de a Videoton-csatár megijedt a lehetőségtől, így elmaradt az újabb vendéggól. A másik kapu előtt Rósa szép cselek után gyengén lőtt kapura 13 méterről.

Nagy 30 méterről ívelt a Fradi-kapu elé, az előrelopakodó Lipták fejesét Haber bravúrral kiütötte, a kipattanót Sitku négy méterről a léc alá vágta (0-2).

Jobb oldali Fradi-szöglet után Ferenczi fejelt hat méterről kapura, a vendégek védője a gólvonal mögé segítette a labdát - Sebők kapus hiába csapott le rá, a játékvezető mutatta, hogy benn volt a labda (1-2).

A 74. percben Abdi 16 méterről centikkel lőtt a jobb oldali kapufa mellé. A másik oldalon Alves 13 méteres kapáslövését védte a hazai kapus.

Nem sokkal a vége előtt megint csak Lipcsei jobb oldali szöglete után szerzett gólt az FTC, a beívelés után a szabadon hagyott védő, Wolfe négy méterről nem hibázott (2-2).

Lipcsei a 93. perc legelején elvégezhetett volna egy újabb szögletet a nyerő oldalról, de a két percet hosszabbító Bede játékvezető az órájára mutatva lefújta a mérkőzést.

"Hibáztunk a szögleteknél, így az erőszakosan, agresszíven futballozó Ferencváros végül pontot szerzett. A hazai csapat képes volt a ritmusváltásra a sok helyen még rutintalan, fiatal csapatom ellen. Sok hibával játszottunk, de sokat lehet még javítani a játékunkon" - nyilatkozta a mérkőzés után a Videoton edzője, Mezey György.

"Nem vagyok elégedett a mutatott játékunkkal, az első gólban benne is voltam, amiért részben a kommunikációs problémák is okolhatók, nem értjük meg egymást minden esetben. Pozitívum viszont, hogy egy nagyon jó Videoton ellen kétgólos hátrányból egyenlíteni tudtunk, éppen ezért örülünk az egy pontnak. Már készülünk az Újpest elleni rangadóra is, amire három éve várunk" - értékelt a Duna TV-nek a ferencvárosiak középpályása, Lipcsei Péter.

A forduló további programja:
szombat:
Vasas - MTK Budapest 15 ó
Nyíregyháza Spartacus - Győri ETO FC 17.30
ZTE FC - Kecskeméti TE-ERECO 19 ó
Szombathelyi Haladás - Diósgyőri VTK 19 ó
Budapest Honvéd - Lombard FC Pápa 19 ó
vasárnap:
Paksi FC - Újpest FC 17.30

A tabella:
1. Videoton FC 9 6 1 2 24-15 19 pont
2. MTK Budapest 8 5 2 1 15-7 17
3. Újpest FC 8 5 2 1 16-9 17
4. DVSC-TEVA 7 5 1 1 14-8 16
5. Lombard FC Pápa 8 5 - 3 12-6 15
6. Győri ETO 8 4 2 2 10-6 14
7. Vasas 8 4 0 4 11-19 12
8. Kecskeméti TE-ERECO 8 3 1 4 16-19 10
9. Ferencváros 9 2 4 3 13-13 10
10. Kaposvári Rákóczi 9 2 3 4 12-15 9
11. Nyíregyháza Spartacus 8 2 2 4 14-14 8
12. Paksi FC 8 2 2 4 7-11 8
13. Budapest Honvéd 7 2 1 4 7-10 7
14. ZTE FC 7 2 1 4 7-15 7
15. Diósgyőri VTK 8 2 0 6 11-14 6
16. Szombathelyi Haladás 8 1 2 5 12-20 5

A góllövőlista élcsoportja:
8 - Honma (Nyíregyháza)
7 - Kabát (Újpest), Lencse (MTK)
6 - Alves (Videoton), Sitku (Videoton)
5 - Zahorecz (Kaposvár)
4 - Balajti (Diósgyőr), Bali (Pápa), Csordás (Kecskemét), Lázok (Vasas), Yannick (Kecskemét),
3 - Böde (Paks), Coulibaly (DVSC), Czvitkovics (Debrecen), Divic (Vasas), Ferenczi (FTC), Foxi (Újpest), Hrepka (Honvéd), Kink (Győr), Remili (Vasas), Szakály P. (Debrecen)