Vágólapra másolva!
Teljes nyilatkozatstopot rendelt el a Ferencváros vezetése a vasárnapi, debreceni bajnoki mérkőzés során történt incidenst követően. A helyi rendőrök letartóztattak ugyanis egy fotóst, akinél pirotechnikai termékeket találtak, amelyeket lapértesülések szerint a ferencvárosi védő, Dragóner Attila, illetve Lipcsei Gábor gyúró segített bejuttatni a stadion területére.

A vasárnapi, DVSC-TEVA - Ferencváros bajnoki labdarúgó-mérkőzés szünetében egy akkreditált fotós nagy mennyiségű pirotechnikai eszközt vitt be a stadionba, és a petárdákat a vendégszurkolók szektorába akarta eljuttatni.

Juhászné Kiss Katalin őrnagy, a Debreceni Rendőrkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, mivel a mérkőzést a DVSC által szerződtetett cég biztosította, a rendőrség csak akkor ment be a stadionba, amikor biztonsági emberek már feltartóztatták a 29 éves, budapesti fiatalembert. "A vizsgálat során 16 pirotechnikai terméket találtunk nála, ezért előállítottuk, és szabálysértési eljárást indítottunk ellene. Ez alapján 50 ezer forintig terjedő pénzbüntetésre számíthat, a vizsgálatot már a lakóhelye szerint illetékes budapesti kerületben fogják lefolytatni."

Arra a kérdésre, hogy ha bebizonyosodik, nem egyedül követte el a szabálysértési eljárást, hanem segítői is akadtak, őket vajon visszamenőleg büntethetik-e, az őrnagy azt válaszolta, a szóban forgó szabálysértés a "pirotechnikai termékek magánál tartása" révén valósult meg, azaz csak az előállított személy ellen folyik eljárás.

Az [origo] információja szerint az egyik ferencvárosi rajongói honlap fotósáról van szó, aki állítólag a kihallgatás során azt mondta, az FTC egyik játékosa, Dragóner Attila, valamint Lipcsei Gábor masszőr csempészték be a tiltott eszközöket a csapatot szállító busszal.

A két érintett tagadta a vádakat, ám a Blikk szerint a klub belső vizsgálatot indított, a bizottság kedd délután meghallgatta Dragóneréket, s mindkettejüket határozatlan időre felfüggesztették a munkavégzés alól, még az edzéseket sem látogathatják.

A Ferencvárosnál nyilatkozatstopot rendeltek el, egyedül Berki Krisztián, a futballcsapatot működtető Zrt. vezérigazgatója beszélhetne, de ő sem kívánt reagálni. "Ne haragudjon, nem szeretnék mondani semmit" - mondta, s letette a telefont, amikor az állítólagos eltiltásokkal kapcsolatban kérdeztük.

A játékosok sem mondanak semmit, ráadásul a keddi edzés zárt kapuk mögött zajlott - állítólag csupán azért, mert minden mérkőzésnap előtti tréningről kizárják az érdeklődőket. Márpedig a Fradi este a Kecskemét ellen Ligakupa-mérkőzést játszik.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított, s jövő keddi ülésére beidézte az érintetteket. Retteghy István, az fb elnöke elmondta, a két klub képviselői mellett Lipcsei Gábort is meghallgatják, Dragóner Attilát viszont nem, az ő neve ugyanis nem szerepelt a mérkőzések után készül játékvezetői és ellenőri jelentésekben.

A Ferencváros Szurkolók Szövetsége a Debrecen-Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatos, állítólagosan a Ferencváros alkalmazottait is érintő incidens kapcsán a jelenleg rendelkezésre álló információk ellentmondásossága miatt nem tud és kíván végleges véleményt alkotni.

Fontosnak tartjuk azonban leszögezni, a pirotechnikai eszközök nem csak hazánkban tartoznak a bevett szurkolói kellékek közé, azok megjelenése természetes velejárója egy futball eseménynek. Így bizonyos keretek közé szorított használatuk kriminalizálása teljesen felesleges, hiszen ezek csupán olyan hangulatfokozó látványelemek, amelyek egyértelműen előnyére válnak a sokszor más látványossággal alig szolgáló mérkőzéseknek.

Pontosan ezért kiállunk minden olyan Ferencváros szurkoló és játékos mellett, akit csupán ezzel kapcsolatban marasztalnának el.
Javasoljuk továbbá minden érintettnek, hogy higgadtan, a remélhetőleg hamarosan lezáruló vizsgálatok eredményének ismeretében mondjanak véleményt az üggyel kapcsolatban.

Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöksége