Vágólapra másolva!
Az Albánia elleni 1-0-s siker után Dániával holtversenyben első - rosszabb gólkülönbséggel második - vb-selejtezős csoportjában a magyar labdarúgó-válogatott, s ha Málta ellen nyer, akkor a szeptemberi, Portugália és Svédország elleni találkozókig biztosan a pótselejtezőt érő második helyen nyaralhat. Sok pontot értek eddig Torghelle Sándor villanásai, aki legutóbb öt válogatott meccsén négyszer betalált, így nem csoda, hogy ismét gólt várnak tőle a szurkolók. Szintén bizonyíthat Dzsudzsák Balázs, aki taktikai okokból kimaradt az Albánia elleni csapat kezdőjéből, ám most vélhetően nagy szükség lesz a balszélső remek támadójátékára.

Erwin Koeman szövetségi kapitány a Fulhamben légióskodó Gera Zoltánt és a PSV-ben szereplő Dzsudzsák Balázst is kihagyta Albánia ellen, Torghelle Sándor viszont kiszorította a remek formában lévő watfordi Priskin Tamást. A csatár élt is a lehetőséggel, győztes gólt szerzett, ám mégsem biztos benne, hogy Málta ellen is ott lesz a kezdőben. "Nem vagyok kihagyhatatlan, de azért dolgozom, hogy minden meccsen ott legyek a kezdőben" - nyilatkozta a Bundesliga kettes Augsburgban szereplő csatár, hozzátéve, hogy markáns lépésnek tartotta Erwin Koeman részéről Gera Zoltán mellőzését: "Meg merte húzni, és bejött - ennyi történt."

Torghelle a legutóbbi 5 válogatott meccsén négy gólt szerzett, ebből hármat tétmeccsen, az eddigi 10 vb-selejtezős pontból 9-et így nagyrészt neki köszönhet a csapat. Amikor arról kérdeztük a csatárt, szerinte meddig folytatódhat a Torghelle-csoda, rávágta: "Ameddig tudom, addig csinálom."

A 32 válogatott mérkőzésén 11-szer eredményes támadó több korábbi klubcsapatában is képtelen volt gólt szerezni (a Crystal Palace-ban és a Panathinaikoszban 12, illetve 11 mérkőzés is kevés volt ehhez), az Augsburgban most jobb a mutatója (23/7), mégis úgy tűnik, hogy a válogatott a kedvenc helye. Hogy mi lehet ennek az oka? "Ez a válogatott, az pedig klubcsapat - óriási a különbség. Amikor nem kaptam elég lehetőséget, akkor nem is tudtam bizonyítani az említett klubokban sem, Koeman kapitány viszont bízik bennem, így sokkal könnyebb gólerősen játszanom. Megjártam Angliát, Görögországot, most Németországban vagyok, és ott kell lennem, ahol játszhatok. Ez a hely jelen pillanatban a Bundesliga 2-ben van. A remek ősz után ugyan visszaesett a csapat, de nem lehet mindig minden jó."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Torghelléék hétfőn még üres lelátók előtt edzettek a Puskás-stadionban, a meccsre viszont mind a 35 ezer jegy elkelt (képgaléria a válogatott hétfői edzéséről)

Sok futballfanatikus kedveli Torghellét, de szintén sokan vannak, akik még mindig nem fogadták el a játékstílusát, amely nem a technikára és a szépségre épül. A 27 éves játékos röviden üzent kritikusainak: "Nem érdekelnek, mert nem lehet mindenkinek megfelelni. Csinálom a dolgom, azt erőltetem, amit tudok: ha fizikailag a topon vagyok, akkor képes vagyok a jó szereplésre."

A Koeman-féle változtatások igencsak tetszettek a támadónak, mert "Várhidi Péter kitett a válogatottból, jött egy új kapitány, aki ismét meghívott, így számomra mindenképp jó hír volt Koeman érkezése."

Dzsudzsák Balázs, a PSV balszélsője végig a kispadon ült a legutóbbi vb-selejtezőn. "Csalódott voltam egy picit, hogy kihagyott a kapitány az albániai meccsen, de elfogadom a döntését, a lényeg úgyis az, hogy győztünk." - nyilatkozta az [origo]-nak az egykori debreceni játékos, majd bevallotta: örülne neki, ha szerdán szerephez jutna. "Motivált vagyok, és remélem, gólt is rúgok."

Dzsudzsáknak rosszul esett, hogy ő kimaradt, az azonban nem volt meglepő a számára, hogy Erwin Koeman felforgatta a csapatot, mert a holland tréner - ahogyan a játékos fogalmazott - "már korábban is bebizonyította, nem csak a szavak, hanem a tettek embere is. Lehet, hogy a közvélemény számára meglepő volt az albániai kezdőcsapat, ám remélem, a kapitánynak a jövőben is hasonlóan jó megérzései lesznek a megfelelő összeállítást illetően."

A vb-szereplésre, illetve a pótselejtezős második hely elérésére egyelőre nem gondol a 22 éves középpályás. "A földön kell járnunk. Igaz, hogy néhány csapattal szemben lépéselőnyben vagyunk, de ha nem nyerünk Málta ellen, akkor szinte az albán siker is értelmét veszti. Persze, hogy bizakodom, hiszen idegenben sikerült nyernünk Málta ellen, így miért ne sikerülne ugyanez hazai pályán, 35 ezer ember előtt?"

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A válogatott játékosai jó hangulatban készültek a vb-selejtezőre
(képgaléria a válogatott hétfői edzéséről)

Erwin Koeman még a hét elején is örült az albánok legyőzésének, főképp, hogy a mottója így hangzik: "Olyan jó vagy, mint amilyen az utolsó meccseden voltál!" A holland tréner persze tudja, hogy teljesen más lesz a Málta elleni, mint az albánokkal vívott 90 perc, viszont egy a lényeg, hogy ne lazuljon a társaság, és ugyanolyan inspirációval játsszon, mint szombaton. "Fontos, hogy a lebecsülés legkisebb jele se legyen érzékelhető, az végzetes lehet."

A 47 éves szakember úgy véli, a szombati kezdőcsapatban semmi meglepő nem volt: "Lehet, hogy sokaknak meglepetés volt a felállás, ám számomra nem, mivel ismerem a játékosokat. A magyar csapat nem a brazil, szükség van olyan módosításokra, amelyek az ellenfélhez igazodnak."

A Puskás Ferenc-stadionban szerda este 19 órakor kezdődik a Magyarország-Málta vb-selejtező.

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország: Fülöp - Szélesi, Vanczák, Juhász, Halmosi - Tóth B. - Gera, Hajnal, Huszti, Dzsudzsák - Torghelle
Málta: Haber - Bajada, Agius, Azzopardi, Caruana - Agius, Briffa - Cohen, Mifsud, Schembri - Bogdanovic

A vb-selejtezők további magyar érdekeltségű programja:
szeptember 5.: Magyarország - Svédország
szeptember 9.: Magyarország - Portugália
október 10.: Portugália - Magyarország
október 14.: Dánia - Magyarország

Csoportállás:

1.Dánia43109-210
2.MAGYARORSZÁG53115-210
3.Portugália51316-36
4.Svédország41302-16
5.Albánia61323-36
6.Málta60150-141