Vágólapra másolva!
A 19 esztendős Gróf Dávid két és fél éve szerződött a skót élvonalban szereplő Hibernian labdarúgócsapatához, ezalatt egy tétmeccsen szerepelt, s mivel ezt kevesellte, úgy döntött: elhagyja az edinburghi klubot, és máshol próbál szerencsét. A Hibs másik magyarja, a 32 éves Rósa Dénes abban bízik, hogy a kezdőcsapat tagjaként hozzájárulhat a legutóbbi tíz meccsén csak egyszer nyerő együttes feltámadásához.

Gróf Dávid csak egyetlen tétmeccsen szerepelt, de azon sem volt sok sikerélménye: az idei szezonban a Morton elleni - 4-3-re elveszített - Ligakupa-mérkőzésen Andy McNeill helyére állt be, és döntő helyzetben nagyot hibázott.

"Miután kiestünk, többé nem kaptam esélyt" - emlékezett vissza Gróf, hozzátéve: mellőzéséért nem okolja Mixu Paatelainen vezetőedzőt, akit "jó trénernek tart a Hibs irányítására". "Megkaptam tőle az esélyt, amit soha nem fogok elfelejteni. Mégis, el kell hagynom a klubot, hogy megpróbáljak a legmagasabb szinten futballozni, mint első számú kapus."

A tinikapus január végén a West Bromwich Albionnál járt próbajátékon, ahová Tony Mowbray vezetőedző hívta meg - mint utólag kiderült, nem is próbajátékra, hanem csak azért, mert az edző látni szerette volna, hogy mennyit fejlődött Gróf, akit ő vitt 17 évesen a Hibshez. Végül nem is ajánlott szerződést a fiatal kapusnak a Premier League-sereghajtó klub, visszatért Skóciába, ahol nem sok babér termett számára, igaz, nem sok 20 éven aluli kapus büszkélkedhet elsőcsapat-tagsággal.

Gróf Dávid - akinek az édesapja, Gróf Attila szintén profi kapus volt - azzal indokolta távozását, hogy mindenképpen felnőtt bajnokikon szerepelve szeretne fejlődni. "Sokat gondolkodtam és nehéz szívvel hoztam meg a döntésemet, de így kellett tennem annak érdekében, hogy első számú kapusként szerepelhessek" - így a légiós, akit korábban - információink szerint - Svájcba is csábítottak, ám hogy most milyen tervei vannak, arról nem nyilatkozott.

"Minden egyes percét élveztem a Skóciában eltöltött két és fél évemnek. A Hibernian briliáns csapat volt a számomra, s képtelenség lenne most felsorolni, ki mennyit segített nekem az elmúlt időkben, ám kapusedzőnket, Gordon Marshallt mindenképp kiemelem. Fantasztikus volt, a fejlődésemért ő tette a legtöbbet" - folytatta Gróf, aki a 2008-2009-es szezonban - Yves Ma-Kalambay, Grzegorz Szamotulski és Andy McNeill mögött - mindössze a negyedik számú kapusa volt a Hiberniannek.

A Hibernian így sem maradt magyar légiós nélkül, hiszen az edinburgi keret tagja a 32 esztendős Rósa Dénes. Az angol másodosztályban aranyesélyes Wolverhamptontól január végén érkezett középpályás eleddig még nem érezhette meg a győzelem ízét új klubjában: legutóbb hazai pályán a Falkirkkel remiztek a fővárosiak, Rósa az utolsó 10 percre állhatott be. Az egykori 10-szeres magyar válogatott játékos szerint ami bejön nekik az edzésen, az nem jön be a bajnokikon, ezért sem tudtak betalálni a Hibs-csatárok a szombati meccsen. "Remélem, végre jönnek majd az eredmények" - nyilatkozta szintén a Scotsmannek Rósa, hozzáfűzve: nem esett kétségbe amiatt, hogy nem volt kezdő.

"Csereként szerepeltem, de nem frusztrál, hogy a kispadon kellett ücsörögnöm, mivel a mester dönt a legjobb 11-ről, amelynek én most nem voltam a tagja. Inkább még keményebben dolgozom, hogy szerdán már kezdő lehessek."

Legutóbbi 10 meccséből mindössze egyet nyert meg a Hibernian, s az egykori fradista középpályás emiatt nem is lepődik meg a szurkolók csalódottságán: "Néha halljuk, amint zúgolódik a lelátó, de szerintem ennek is arra kell sarkallnia a csapatot, hogy a maximumot hozza ki magából. Persze én is azt szeretném, ha jól játszanánk, a fanatikusok pedig ünnepelnének, de megértem a panaszukat is. A cél közös, de együtt elérhető."

A rossz sorozata ellenére még mindig hetedik Hibernian szerda este a mögötte egy pont hátránnyal igyekvő Hamiltont fogadja. A felsőházba az első hat helyezett jut be, a hatodik Motherwellnek hárommal van több pontja, mint Rósáéknak.