Vágólapra másolva!
Felemásan lehet értékelni a külföldön szereplő magyar futballisták teljesítményét a 2007-2008-as idényben. Papíron ugyan rosszabbak lettek az eredmények, hiszen míg tavaly öt, addig idén csak két bajnoki címnek örülhettek légiósaink, ám az egyéni teljesítményeket illetően akadt pár kifejezetten biztató jel is.

Kezdjük a tényekkel: statisztikánkban, amelyben azon futballisták szerepelnek, akik a 2007-2008-as pontvadászatban pályára léptek külföldön (vagyis a naptéri éves rendszerű bajnokságban futballozó légiósainkat, mint például az orosz Amkar Permben szereplő Gaál Miklóst, vagy a norvég Odd Grenlandnál alkalmazott Kovács Pétert, nem vettük figyelembe), összesen 68 név olvasható - vagyis ennyien keresték kenyerüket idegenben hosszabb-rövidebb ideig a szezon során.

Az előző idényben ugyanez a szám 63 volt, vagyis elmondható, hogy egyre több honfitársunk futballozik külföldön, ráadásul többen még csak a korosztályos gárdákban pallérozódnak, és a felnőttek között egyelőre nem játszottak - gondoljunk csak a liverpooli trióra, vagy Kádár Tamásra a Newcastle Unitedben. Persze akadnak olyanok is, akik korábban már szerepeltek az első csapatban, ám a 2007-2008-as idényben egyszer sem vetették be őket: ilyen volt Miski Zoltán a cseh SK Kladnóban, Nagy I Gábor a svájci FC Aarauban, illetve Koman Vladimir a Sampdoriában.

Ami a topligákat illeti, a prímet továbbra is a Bundesliga, azaz Németország viszi, ahol ezúttal négy magyar labdarúgó szerepelt (az első fordulóban még Szélesi Zoltán is pályára lépett az Energie Cottbusban), és szerencsére ketten közülük kifejezetten húzóembernek bizonyultak klubjuknál.

Elsőként mindenképpen Hajnal Tamást kell említeni, aki az újonc Karlsruher SC-ben nyújtott egészen fantasztikus teljesítményt: nyolc találata mellett adott kilenc gólpasszt, és a Kicker osztályzatai alapján nem csak hogy klubja legjobb mezőnyjátékosa lett, de a Bundesliga 11. legjobb középpályása is - megelőzve olyan futballistákat, mint Tim Borowski, Thomas Hitzlsperger, Daniel Jensen vagy Rafael van der Vaart. Nem csoda, hogy a Borussia Dortmund lecsapott rá...

A legújabb hírek szerint a hannoveri Huszti Szabolcs is távozhat klubjától, ami alighanem nagy veszteséget jelentene az egyesületnek, hiszen a magyar focista tíz gólt szerzett (igaz, hatszor büntetőből volt eredményes), és hét gólpasszt adott, ami szintén megsüvegelendő teljesítmény.

A Hertha BSC-ben Dárdai Pál a bajnokság második felére kikerült a kezdők közül, de azért 22 bajnokin így is játszott.

Getty Images

Torghelle Sándor idén sem ismert tréfát, ha csapata eredményességéről volt szó

A Bundesliga 2-ben a legnagyobb sikert Lőw Zsolt érte el, aki nagy meglepetésre feljutott a legjobbak közé a TSG Hoffenheimmel - ezt kevesen gondolták volna, amikor a balhátvéd aláírt az akkor még harmadosztályú klubhoz. Az egykori újpesti bekk hozott egy megbízható átlagot, és még egy gólpasszt is adott, nem lehetett tehát rá panasz.

Ugyanez nem mondható el Szabics Imréről, igaz, neki elsősorban a sérülésekkel gyűlt meg a baja, hiszen mindössze 17 meccsen lépett pályára Augsburgban - így aztán a négy gólja nem is olyan rossz produktum. Ennek pontosan a dupláját érte el a Carl-Zeiss Jenában Torghelle Sándor, aki ezzel pályafutása egyik legeredményesebb idényét zárta. A csatárnak ugyan voltak fegyelmi problémái, de azért házi gólkirály lett a klubnál, amely kiesett a másodosztályból, Torghelle viszont a következő idényben éppen Szabics oldalán rohamozhat majd, elvégre az Augsburg szerződtette.