Vágólapra másolva!
Hétfőtől szombatig Székesfehérváron és Tatbányán kerül sor az U19-es labdarúgó Európa-bajnoki selejtező magyarországi elitkörérének küzdelmeire. Sisa Tibor együttesének Portugália, Ciprus és Litvánia legjobbjaival kell megküzdenie az Eb-szereplést jelentő első helyért, melyről a papírforma alapján a szombati zárómeccs, a Magyarország-Portugália találkozó dönthet.

A legígéretesebb korosztályos magyar válogatottnak a végső győzelem, illetve a kontinstornára való kijutás az egyértelmű célja, annak ellenére, hogy felkészülése nem volt zavartalan, a közös munkát sok sérülés hátráltatta. A hazai környezet ugyanakkor nagy előnyt jelenthet, aminek teljes kihasználása érdekében az MLSZ úgy döntött, hogy a mérkőzéseket ingyen nézhetik meg a helyszínen a szurkolók. A magyar csapat mindhárom találkozóját Székesfehérváron játssza, hétfőn és szerdán 18 órától, míg szombaton 16:30-tól.

Az U19-es Európa-bajnokság a felnőtt és az utánpótlás (U21) válogatottak tornái után az UEFA harmadik legrangosabb kontinensbajnoki tornája. Az idei döntő Csehországban lesz, a rendező válogatott automatikusan tagja lesz a mezőnynek. A csehországi Eb legjobbjai kerülnek majd Európa képviseletében a következő U20-as világbajnokság mezőnyébe.

A különböző korosztályos viadalok közül ez a torna rendelkezik a legnagyobb hagyományokkal, hiszen az U19-es Európa-bajnokság hivatalosan az első alkalommal 1948-ban kiírt FIFA-tornának a jogutódja. A második világháborút követően a nemzetközi szervezet a 18 éven aluliak számára rendezte meg a viadalt, mégpedig nyolc csapat részvételével, majd a rendezést 1955-ben az UEFA vette át - és akkor már az összes európai ország indulhatott rajta. A sokáig egyszerűen csak UEFA-tornának nevezett sorozaton a magyar csapat hagyományosan jól szerepelt: 1960-ban megnyerte, 1976-ban pedig finálét játszhatott, de ott 1-0-ra kikapott a Szovjetuniótól. 1981-ben aztán megint módosítottak az elnevezésen, és innentől kezdve már U18-as Európa-bajnokság néven futott a torna (amelyet 1984-ben megint csak a magyar csapat nyert meg), hogy aztán 2002-ben már csak a korosztályon változtassanak: azóta U19-es Eb a torna neve.

Az ilyen néven kiírt viadalon a magyar együttes sosem tudott bejutni a legjobb nyolc közé, utoljára 1997-ben sikerült beverekednünk magunkat a végső döntőbe - akkor Izlandon csoportjában utolsó helyen végzett a magyar csapat. Azóta sikerült már kiesni Portugália, Grúzia, Finnország, Ukrajna, Anglia, Szlovénia és Svédország mögött az első csoportkörben, és háromszor jutottunk el a második szakaszig (vagyis odáig, mint most is). Ebből kétszer mi rendezhettük meg a selejtezőt, de 2003-ban Norvégia bizonyult jobbnak, 2005-ben pedig az utolsó helyen végzett a magyar csapat - miközben hazai pályán 5-1-re kikapott Örményországtól. Tavaly szintén eljutottunk eddig a fázisig, ám a második körben Írország és Németország is túl erősnek bizonyult.