Vágólapra másolva!
Érvényes, de eredménytelen volt az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt újabb pályázat - tájékoztatott szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

A beadványt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) bírálta el. Az indoklás szerint a pályázati kiírásra ketten jelentkeztek: a Neuchatel Financial Ltd. azonban a pályázati dokumentációt ebben az eljárásban nem vásárolta meg, a szükséges formanyomtatványokat nem nyújtotta be és az ajánlati biztosítékot nem fizette be.

A másik jelentkező, "az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. által benyújtott pályázati anyagban szereplő, az ingatlanokra vonatkozó vételárajánlat a pályázati kiírásban meghatározott limitárnál mintegy 1 milliárd forinttal alacsonyabb. A pályázó mindemellett nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát: olyan feltételeket támasztott, melyeket a pályázati kiírás nem tett lehetővé" - olvasható a hivatalos közleményben.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács ötödik alkalommal írt ki pályázatot az FTC budapesti, Üllői úti hat plusz két hektáros ingatlanegyüttesének értékesítésére.

Az ingatlanokra először 2005 novemberben írtak ki nyílt pályázatot, ez azonban eredménytelennek bizonyult, mert a jelentkező TDZ Kft. nem tudta teljesíteni a kiírásban szereplő feltételeket. Az angol Esplanade korábban kétszer is pályázott az Üllői úti ingatlanegyüttesének értékesítésére, ám minden alkalommal eredménytelenül próbálkozott.

Az ingatlanforgalmazó céget birtokló Kevin McCabe, az angol Sheffield United labdarúgócsapatának tulajdonosa korábban úgy nyilatkozott, hogy sikeres pályázat esetén akár 30 millió eurót is hajlandó lenne befektetni a ferencvárosi futballklubba.

A tanács már a soron következő ülésén foglalkozni kíván egy új értékesítési eljárás mielőbbi megindításának lehetőségével, amelyre a hírek szerint akár 8 hónapot is várni kell, s meglehet, a "mentőöv" ekkor már túl későn érkezne a zöld-fehér klub számára.

Egy futballal foglalkozó oldal szerint formai hiba miatt nyilváníthatták eredménytelennek a pályázatot. A weboldal - amely az FSZSZ portáljára is hivatkozik írásában - úgy értesült, hogy a tenderbe nem került bele az a jogszabály, amely lehetővé tette azt, hogy a pályázó a pályázat értékének 70 százalékára tegyen árajánlatot. Kevin McCabe a magyar jogviszonyoknak megfelelően élt ezzel a lehetőséggel - vesztére, mert a pályázat kiírásában "formai hiba" miatt ez a 70 százalékos lehetőség nem szerepelt, így a tendert eredménytelennek nyilváníthatták.

Magyar Balázs, a Ferencváros Szurkolók Szövetségének elnöke is meglepő fordulatnak tartja, hogy az érvényes pályázat ellenére nem lett sikeres a tender, bár az előző este már hallott olyan hangokat, hogy megint érvénytelennek nyilváníthatják.

"Kevesen ismerik a döntés hátterét, de egyre inkább úgy tűnik, hogy az ügy túlmutat a sporton, és politikai játszma zajlik" - nyilatkozta Magyar, aki attól fél, hogy az angolok, most, hogy szembesültek a magyar viszonyokkal, lemondanak a Fradiról.

Forrás: MTI

Egyes szurkolói fórumokon már olvasható, hogy a hétvégére demonstrációt szerveznek a zöld-fehér fanatikusok, ezzel kapcsolatban az FSZSZ elnöke azt mondta, hogy az FTC tábora mindig is volt annyira szervezett és gondolkodó, hogy reagáljon azokra a támadásokra, amelyeknek célja a klub tudatos kivéreztetése.

A szurkolók a döntés miatt egyértelműen a Kincstári Vagyoni Igazgatóság utódját, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot okolják, és nem tartják kielégítőnek a hivatalos közeléményben leírt indokokat. "Tippelni nem tudok, és már nem is igazán merek"- reagált az [origo] érdeklődésére Magyar Balázs arra a felvetésre, hogy mi lehet a Ferencváros sorsa az újabb eredménytelen pályázat után.

A Ferencváros elégedetlen fanatikusai a döntés után azonnal gyülekezni kezdtek az NVT XIII. kerületi székházánál:


A "legális" demonstrációra szombaton kerül sor. "Mindenképpen szeretnénk jogkövető magatartást folytatni" - mondta az MTI-nek Boros Bánk Levente, az FSZSZ alelöke. "A mai egy előre be nem jelentett demonstráció lett volna. Nem akartunk konfliktusba kerülni a rendőrséggel, ezért szombatra kértünk engedélyt a Pénzügyminisztérium vagy a Vagyonkezelő épülete elé. Az egyeztetések még zajlanak az illetékesekkel a pontos időpontról és helyszínről, ha megszületik a megállapodás, akkor tájékoztatjuk a közvéleményt. Úgy gondoljuk, hogy egyértelműen az államot terheli a felelősség a kialakult helyzetért. Álláspontunk szerint egy magyar, az MSZP-hez közel álló befektető részére készítik elő a terepet a Ferencváros tönkretételével, akinek csak az ingatlanra van szüksége."

Az FTC vezetése közleményben kommentálta a tender eredménytelenségét bejelentő hírt: "A mai napon, január 16-án a MNV Zrt tanácsa ennek ellenére érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánította a pályázatot a közleményükben megfogalmazott okok miatt, amelyet mély megdöbbenéssel vesz tudomásul a Ferencváros vezetése.

Érthetetlen, hogy elutasították egy olyan befektető már érvényesnek nyílvánított pályázatát, amely évente több százmillió eurót költ labdarúgásra, amely egy mai kornak megfelelő új stadiont építene a magyar sportnak, amely hozzájárult volna ténykedésével, beruházásaival a magyar labdarúgás felemelkedéséhez."

A közlemény végén a ferencvárosi vezetőség megköszöni a klub drukkereinek többéves hűséges kitartását. Az irányítók bíznak abban, hogy hamarosan új pályázatot írnak ki az Üllői úti ingatlanegyüttesre, és sikerül találni egy befektetőt.

"Nem tudok mást mondani, értetlenül állok az eset előtt. Megdöbbentő, amit a Ferencvárossal művelnek, nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek kínomban" - reagált a döntésre az Indexnek Rieb György, az FTC elnöke.

"Abban bízom, az új vagyonigazgatóság rövid időn belül kiír egy új pályázatot, és február közepéig meg lehet indítani az új tendert. A szurkolóktól nyugalmat és kitartást, a hitelezőktől további türelmet kérek" - mondta Rieb, aki azt sem hallgatta el, az elmúlt időben több fenyegetést kaptak, mert nem hisznek nekik. "Nem hiszik, hogy mindent elkövettünk. Sajnos a döntés nem a mi kezünkben volt. Pedig mindenki láthatta, nem egy árnyalak, nem egy kétes üzletember lett volna a befektető". Rieb azt nem tudta megmondani, mi lesz az angolok reakciója.