Vágólapra másolva!
Horvátország kompenzációt kér az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), miután nem a magyarokkal közös pályázata, hanem a lengyel-ukrán kandidálás nyerte el a 2012-es kontinensviadal rendezési jogát. Kisteleki István cáfolja, hogy a magyarok is igényt tartanának hasonló kártérítésre, Joseph Blatter FIFA-elnök ugyanakkor a magyar labdarúgás anyagi támogatásáról biztosította az MLSZ-elnököt.

"Kompenzációt kérünk a kandidálási költségekhez, erre vonatkozó igényünket két napon belül el is küldjük" - jelentette ki Vlatko Markovic, a horvát szövetség (HNS) elnöke a Vecernji List című napilapnak.

Markovic azt is elárulta, hogy a pénzt "más futballprojektekre" fordítaná a HNS, illetve hozzátette, Michel Platini UEFA-elnökkel folytatott hétfői megbeszélése során a francia sportvezető felajánlotta, hogy Horvátországban legyen az UEFA 2008-as kongresszusa.

A Reuters érdeklődésére Zorislav Srebric, a HNS főtitkára megerősítette a hírt, de részleteket nem árult el. Az UEFA szóvivője, William Gaillard sem kívánt reagálni az ügyre a hivatalos dokumentumok megérkezéséig. A horvát média értesülései szerint az elbukott magyar-horvát pályázat összköltsége 2 millió euróra rúgott.

Kisteleki István, az MLSZ elnöke ugyanakkor a Magyar Rádiónak úgy nyilatkozott, a magyar szövetség nem akar kompenzációt a pályázat elbukása miatt, valótlanok az erről szóló sajtóhírek. Hozzátette, csak a jövőbeli programok támogatásáról tárgyaltak az európai szövetségnél.

A megbeszelésen részt vett Joseph Blatter, a FIFA első embere is, aki a mai napon levélben biztosította Kistelekit a szövetségtől várható támagotásról. "Országuknak a világ labdarúgásában betöltött meghatározó és úttörő szerepét figyelembe véve a FIFA mindig készen áll arra, hogy segítse és bátorítsa Önöket kétségbevonhatatlan lehetőségeik és sikerre való törekvéseik kiaknázására illetve kibontakoztatására" - fogalmaz az MLSZ elnökének címzett dokumentum. "Ezzel összhangban a mai napon a következő megállapodások születtek meg a FIFA Fejlesztési Programjaihoz kapcsolódóan:

  • Az önök részére a 2. GOAL projektből esedékes összeg a jelenleg érvényes szerződés szerint, a lehető leghamarabb átutalásra kerül szövetségük felé.
  • Szövetségük azon kérését, mely szerint szeretnének az idei év őszén döntésre kerülő 3. GOAL Projektben részt venni, elsőbbséget élvezőként kezeljük.
  • Mindkét fent említett projekt 400.000 USA dollár összeget jelent (összesen 800.000 USA dollár)."

A levél végén Blatter ígéretet tesz Kistelekinek arra, hogy a FIFA bizottságok júniusi átalakítása során jelölni fogja őt az "egyik fontos szereppel bíró bizottságba."

Az UEFA végrehajtó bizottsága múlt szerdán ítélte Lengyelországnak és Ukrajnának a 2012-es Eb rendezési jogát, a szavazáson a magyar-horvát kandidálás egyetlen szavazatot sem kapott. A győztes pályázatra a vb-tagok kozül nyolcan, míg az olaszokéra négyen voksoltak.

[origo] / (MTI)