Vágólapra másolva!
Április 18-án Cardiffban fény derül rá, hogy sikerül-e harmadik nekifutásra megnyerni a labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogát, Magyarország a 2012-es eseményt Horvátországgal karöltve pályázta meg. Olvasóinkat arról kérdeztük, mit gondolnak az esélyekről. Érdekesség, hogy szavazásunkon a közel 18 ezer klikkelő több mint fele magyar-horvát sikert vár, a levélírók nagy része viszont pesszimistán várja az UEFA döntését.

Szombat délig mintegy 17 600-an szavaztak azon kérdésünkre, hogy ki lesz a házigazdája a 2012-es kontinensbajnokságnak. A voksolók 57,6 százaléka a magyar-horvát kandidálás sikerében bízik, Itália győzelmére - eddig - 31 százaléknyian tippeltek, míg a lengyel-ukrán pályázat diadalát mindössze a klikkelők 11,4 százaléka gondolja reálisnak. A "Foci-Eb-rendezés lehet a nagy akarás vége" című írásunk legvégén megkértük látogatóinkat, írják meg: szerintük ki fog nyerni, milyen érvek és ellenérvek szólnak egy-egy pályázat mellett. A szép számmal érkezett véleményekből szemezgettünk, s az alábbiakban elsőként a pesszimistább, majd a következő oldalon az optimistább leveleket olvashatják.

Dávid egy költői kérdéssel fordult hozzánk: "Ha húsvétkor vagy csak egy hosszú hétvégén az utak, az autópályák teljesen bedugulnak, Budapestről nem lehet kijutni, a határokon 2-3-4 órás várakozási idő szükséges az átkeléshez, akkor mi lesz itt, ha ide be akar jönni Európa? Egyébként szurkolok a pályázatnak, remélem, hogy jól átgondolt és precízen megszervezett az egész pályázat, és utólag majd nyereséggel és a rendezés magas színvonalát emlegetve élhetjük majd át az eseményt."

Forrás: www.eurofootball2012.hu

Sándor a lengyel és az ukrán lobbizásról is írt. "Cardiffban a 12 felszólalók egyike a lengyel szövetségi kapitány Leo Beenhakker lesz, aki megpróbálja megnyerni honfitársa támogatását (az UEFA végrehajtó bizottságának a holland tagja Matthieu Springers) a lengyel-ukrán szervezéshez. A lengyel lobbizók között néhány ismertebb név található: Irena Szewinska (többszörös olimpiai bajnoknő), Artur Boruc (a Celtic Glasgow kapusa), Ebi Smolarek (a Borussia Dortmund csatára)."

"Ukrán részről több világhírű sportoló lobbizik: Andrij Sevcsenko (a Chelsea csatára), Szergej Bubka (volt rúdugró, az Ukrán Olimpiai Bizottság vezetője), Oleg Blohin (a Dinamo Kijev legendája, ukrán szövetségi kapitány), valószínűleg a Klicsko fivérek (profiboksz-világbajnokok) is beszállnak. Az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke, Surkis úr szerint máris a szavazatok felére számíthatnak. Véleményük szerint a szponzoroknak sem mindegy, hogy 85 millió vagy 14 millió lélekszámú piac mellett fognak voksolni. A lengyelek legnagyobb ütőkártyája Michel Platini és Zbigniew Boniek (a Juventusban együtt játszottak) barátsága lehet.

K. Tibor úgy véli, a honi foci állapota lesz a kulcskérdés: "Megvallom őszintén, én szinte minden tekintetben nagyon szkeptikus vagyok a magyar futballt illetően. Már gyerekkoromtól kezdve figyelemmel kísérem a magyar foci történéseit, és tanúja voltam a mexikói világbajnokságon történt (le)szereplésnek is. Annak a csúfos teljesítménynek a tükrében, a brazilok felett aratott bravúros győzelem, illetve a világbajnokságra történő meggyőző kvalifikáció értéke igencsak 'devalválódott'."

"Azóta pedig a magyar futball egyértelműen leszálló ágban van, és nem csak nemzetközi tekintetben. A klubcsapataink sorsa bizonytalan, erre a legjobb példa az ország talán legpatinásabb klubjának, a Ferencvárosnak az esete, amely az én szememben egy skandalum! Szervezetlenség, súlyos szakmai hibák a legfőbb 'védjegyei' honi futballunknak."

"Éppen ezért, pusztán szakmai alapon abszolút nem érdemelnénk meg a 2012-es Eb-rendezés jogát! Természetesen azért bízom benne, hogy a horvátokkal közösen nekünk ítélik, mert ki tudja, hogy mennyit jelenthet ez majdan a magyar foci számára. A jelenlegi helyzet azonban több mint elkeserítő, ennél már csak jobb jöhet!"

Forrás: MTI

A horvát-magyar "prezentációs polc" és a két ország szépségkirálynője

N. Tibor szerint baj van, és az Eb-pályázatos szekrény sem segít: "Ha reálisan nézzük, Magyarország nem alkalmas a rendezésre: politikai széthúzás, hatalomharcok, a puccsos Kisteleki személye, a magyar futball legsötétebb éve 2006 - máltai szégyen -, majd a fiatalítás jelszava mögé bújó (2007) alibi hozzáállás. Egyszerűen semmi nem utal a fejlődésre, nincs hihető koncepció, csak homályos érdekek. Tovább sorolom: a magyar klubfutball katasztrofális lemaradása Európátol, az FTC "pénzügyi sumákolása", az ezer(?)nézős meccsek, stb. Magyarország csak ígérget, de nem tud felmutatni hihető tervet, kérdés, hogy az UEFA hisz-e "ezeknek", mer-e rizikót vállalni? Nincs nagy esély, a 'szekrény' sem segít. Ha Lothar Matthäust akkoriban nem fúrta volna a 'közeg' meg a "szakma" egyesült erővel, akkor ma nagyobb esélye lenne a pályázatunknak és a magyar focinak is.

Péter mástól fél, nem attól, hogy nem nyerünk: "Sok múlik a bizalmon. Ha az az UEFA célja, hogy garantáltan sikeres Eb legyen 2012-ben, akkor az olaszok nyernek. Ellenben ha az a célja, hogy a minden tekintetben lemaradt Kelet-Európát felzárkóztassa, akkor inkább a miénk az esély. Egyetlen félnivalónk az, hogy a kormánygaranciák nem érnek semmit. Kormányváltások, megszorítások, forrongó társadalmi helyzet... Amikor az egészségügy feneketlen hordóként nyeli a pénzt, amikor az államadósság már a holdig ér, akkor lehet, hogy a soron következő kormányok nem törődnek a korábban adott garanciákkal, ergo elveszik tőlünk a rendezést. Ezt a szégyent nem tudná kiheverni a magyar futball - sem a magyar állam. Ismétlem, nem attól félek, hogy nem kapjuk meg a rendezést, hanem attól, hogy még az Eb előtt felsülünk."

István örülne, ha győznénk, de nem éli bele magát a sikerbe: "Nagyon jó lenne, és én is, mint egyszerű polgár, nagyon örülnék, ha sikerülne megnyerni a pályázatot. De pesszimista vagyok ebben az ügyben. Nem csak arra gondolok, hogy eleve gyenge mind a focibajnokságunk és a válogatottunk is egyben, hanem a jelenlegi gazdasági helyzetre. Bár nem vagyok gazdasági szakember, de az ország nagyon elmaradott mind infrastruktúrában, mind a stadionok állapotában is. A szállodaszektor helyzete nem olyan rossz - gondolok itt elsősorban a lakóhelyemre és környékére (Hajdúszoboszló és Debrecen) -, de ebben is lenne mit fejlődni. Szóval hatalmas pénzmennyiséget kellene megmozgatni, amit nem biztos, hogy ki tud majd termelni az ország. De hátha sikerül... Nagyon jó lenne!"

Forrás: MTI

Esélyt kérnek az elnökök és a kis focisták

László szerint az anyagi megtérülés rossz esélyei miatt nem a magyaroknak kéne rendeznie a kontinensbajnokságot: "Nagyon reménykedem, hogy nem fogjuk megkapni a foci-Eb-t, nem lenne szabad hazafias, illetve nacionalista érzelmekkel operálni egy olyan nagy sportesemény megrendezése kapcsán, mint a labdarúgó-Eb (vagy az olimpia). Csak olyan országnak kifizetődő foci-Eb-t rendeznie, melynek magas szintű nemzeti bajnoksága által garantált a sportlétesítmények megtérülése (nézők+tv+hirdetők és szponzorok), mert maga a foci-Eb a közvetlen sportlétesítmény-beruházásokat még nullszaldóra sem képes kihozni (a többi nélkülözhetetlen infrastrukturális beruházásokról ne is beszéljünk). Ha megkapjuk akár a foci-Eb-t, akár az olimpiát, a magyar adófizetők évtizedekig fogják nyögni néhány őrült megalomán politikus és sportvezető, valamint a csak saját profitját néző hazai nagyvállalkozó ötletét, hogy aztán a vadonatúj sportlétesítmények az enyészeté legyenek a magyar bajnokikat néző 2-300 fős nézőkkel. Nekem a foci-Eb, illetve az olimpia megrendezésének ötlete azt idézi, mint amikor 1941-ben Bárdossy hadat üzent az USA-nak, vagyis, hogy jó szokásunk szerint nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy Magyarország mekkora s hogy hol is van."

Norbi maga is nehezen tudja eldönteni, mi lenne a jó, de ő az olaszokkal rendeztetné az Eb-t: "Szerintem nem tudunk olyan infrastruktúrát építeni, amellyel meg tudnánk rendezni ezt a nagy eseményt. Nézzük meg az olaszokat, lehet, hogy nemrég botrány volt náluk, de nekik megvan minden ahhoz, hogy ezt az Eb-t megrendezhessék. Ott van tengerpart, ott vannak autópályák, melyek összeköttetésben vannak az Eb tervezett helyszíneivel, vasútvonalak, szállodák százai, repülőterek, és ami talán a legfontosabb, a stadionok! Több tízezren férnek be ezekbe a létesítményekbe és - gondolom - rendezettek is. Van mosdó, mozgáskorlátozottak is megközelíthetik, és még sok más olyan dolog megtalálható, ami például a magyar stadionokban jelenleg nem!"

"Azért vannak mellettünk szóló érvek is például az, hogy Kelet-Európában még soha nem rendeztek ilyen eseményt. A lengyel-ukrán pályázatnak esélyt sem adok, mert ott még nálunk is rosszabb a helyzet, főleg, ha az infrastruktúrát nézzük. A legesélyesebb egyértelműen az olasz pályázat, amit nem is kell kommentálni. Én nekik adnám a rendezés jogát, mert ha mégis a magyar-horvát pályázat nyer, akkor szerintem itt káosz lesz (bár reménykedem, hogy nem)! A válogatott pedig sajnos leégne, mint 1986-ban."

Több olvasónk igyekezett röviden fogalmazni. Nézzék csak!
Momcsillo: "Isten őrizz, hogy nyerjünk! Ismét szégyenkezhetünk a világ előtt."

Attila: "Remélem, nem nyerjük meg, mert lehetetlen ilyen gazdasági helyzetben teljesíteni a vállaltakat. A magyarfoci helyzetéről már nem is beszélnék. Az olaszok nyerik, ha van esze az UEFA-nak, mert a vak is látja, hogy a mi pályázatunk szép és jó, de nem megvalósítható."

Alex: "Jaj, szörnyű lenne, ha mi rendeznénk. Amíg nem tudnak focizni a magyar focisták, addig minek ide foci-Eb? Nagyon szomorú lennék, ha az Eb-n egy ennyire gyenge válogatott mérkőzéseit kéne végigszenvednem. Vagy csak akkor rendezzünk, ha nekünk is kvalifikálni kell magunkat!"

Gail: "Az olaszoknak készen vannak a stadionjaik, utak, szállodák vannak az országban, a foci professzionális. Bizottsági tagjuk is van, tudtak lobbizni. Ennyi érv elég is az olaszok mellett, hogy ők rendezzék. A bundabotrány már feledőben, a 'vérengzés' meg kábé annyira rontja az esélyeket, mint nálunk és az ukránoknál a belpolitikai helyzet."