Vágólapra másolva!
Pécs, Kaposvár, Miskolc és Zalaegerszeg polgármestere is garanciát vállal, hogy rendező városként beszáll a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságba, amennyiben ez szükséges, azaz ha az európai szövetség (UEFA) 16-ról 24-re növelné a résztvevő válogatottak számát. Minderről a pályázati bizottság adott tájékoztatást.

Az UEFA januári düsseldorfi kongresszusán az akkor szavazásra jogosult 50 tagországból 41 támogatta azt a skót javaslatot, miszerint a kontinensviadal mezőnyét 16-ról 24-re emeljék fel. A végrehajtó bizottság egy hét múlva dönt, mikortól bővítik az Eb mezőnyét, ugyanez a testület pedig április 18-án, Cardiffban hirdeti ki, hogy 2012-ben melyik ország(ok) adhat(nak) otthont az Eb-nek.

Gyárfás Tamás, a horvát-magyar pályázati bizottság magyar vezetője Kisteleki István MLSZ-elnökkel összhangban hétfőn megkereste Tasnádi Péter Pécs, Gyimesi Endre Zalaegerszeg, Szita Károly Kaposvár és Káli Sándor Miskolc polgármesterét az esetleges szerepvállalást illetően. Mind a négy megyeszékhely vezetője jelezte, kész garanciát adni arra, hogy 2012-ben rendezőként biztosítja a feltételeket, ha az UEFA 16 helyett 24 csapatos Európa-bajnokság mellett dönt.

Gyárfás ugyanakkor nem hiszi, hogy az UEFA a hajrában az foci-Eb pályázati kiírásának a feltételeit megváltoztatja, de a városok hozzáállását példaértékűnek tartja. Ugyanis csak ezek ismeretében adhatja meg a magyar kormány az esetleges bővítés kellő garanciáit. A sportvezető szerint az újabb vállalásnak elsősorban üzenetértéke van: Magyarország és Horvátország az UEFA tagországainak érdekeit követve mindenre kész, csakhogy 2012-ben otthont adhasson a kontinensviadalnak. Jelen állás szerint Budapest, Debrecen, Győr és Székesfehérvár rendezne mérkőzéseket.

A magyar-horvát pályázat az olasz és a lengyel-ukrán közös kandidálással van versenyben a rendezésért.