Vágólapra másolva!
Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya 2007. december 31-ig érvényes aláírt szerződéssel rendelkezik - ezt a német szakember mondta hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen elbúcsúzott a szurkolóktól és a média képviselőitől. Matthäus hozzátette, hogy hétfő délután a Magyar Labdarúgó Szövetségben (MLSZ) azonnali hatállyal fel fogja bontani a szerződést, így nem lesz akadálya annak, hogy a tervek szerint február 1-től elkezdjen dolgozni a brazil Atlético Paranaense gárdájánál.

"A szövetségben is tudják, hogy igazat beszélek, az érintettek személyes érdekei azonban azt diktálják, hogy mást állítsanak, amit elfogadok és megértek" - mondta arra utalva, hogy az MLSZ korábban cáfolta, miszerint neki érvényes szerződése lenne.

Matthäus elmondta: fájó szívvel búcsúzik a válogatottól és Magyarországtól. "Munkatársaimmal megteremtettük a sikeres jövő alapjait, köszönöm játékosaimnak az elvégzett munkát és a szurkolóknak, hogy feltétel nélkül, végig bíztak bennem."

A tréner újságírói kérdésre kifejtette véleményét Bozóky Imréről, az MLSZ volt elnökéről, Pellady Péterről, a válogatott marketingmenedzseréről és Kisteleki Istvánról, a Magyar Labdarúgó Liga elnökéről. "Bozóky Imrének köszönöm, hogy bízott bennem. Magatartása bizonyos helyzetekben vitatható volt, nem kereste a nyilvánosságot, és érdekeinek az érvényesítéséért nem harcolt elég keményen, szerintem ebbe is bukott bele. Kicsit jobban is kiállhatott volna mellettem. Pellady Péternek rengeteget köszönhet a magyar futball, számos támogatót szerzett a sportágnak. Kisteleki István annyit árt a magyar futballnak, mint az 1954-es világbajnoki döntő elvesztése. Legyenek óvatosak vele, mert saját céljaira használja ki az újságírókat is!"

Matthäus bírálta a magyar sportújságírókat is. Szerinte Magyarországon nem lehet megfelelni az elvárásoknak. "Akik statisztikákkal akarják bizonyítani, hogy velem nem lépett semmit sem előre a magyar futball, azoknak ajánlom, nézzék meg, kikkel játszott az elmúlt húsz évben a válogatott és kikkel az utóbbi két évben. Ha kikaptunk a világbajnok Brazíliától, az volt a baj, ha megvertük Antigua és Barbudát, akkor az nem tetszett, hogy túl gyenge ellenféllel találkoztunk. Tudomásul kell venni a realitásokat: Brazíliától a legtöbb válogatott tíz meccsből nyolc-kilencet elveszít, míg mondjuk Azerbajdzsán ellen ez az arány fordított lesz. Az a kérdés, hogy melyik mérkőzésből lehet többet tanulni. Arra kérném a média munkatársait, hogy az utódomnak ne vigyenek be annyi övön aluli ütést, mint nekem! Nem biztos, hogy az utánam következő kapitány is olyan jól viseli a bírálatokat, mint én."

A szakember hozzátette: továbbra is támogatja a magyar-horvát Eb-pályázatot, és kapcsolataival igyekszik segíteni, ahogy azt a május 30-i angol-magyar barátságos találkozó előkészítése során is tette. "A Wembley-stadion avatójára az én kapcsolataimnak köszönhetően hívták meg Magyarországot."

A búcsúzó Matthäus végül részvétét fejezte ki a tragikus hirtelenséggel elhunyt Zavadszky Gábor családjának.