Vágólapra másolva!
Budapesten és Zágrábban szerdán sajtótájékoztató keretében egyidőben mutatták be a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezéséért küzdő közös magyar-horvát pályázat logóját, amely utal a sportágra, az esemény időpontjára és a két nemzetre is.

A jelképet meghívásos pályázat győzteseként készítette el az Enter ,98 Studió vezető grafikusa, Németh Levente. A "végeredmény" mindkét előkészítő bizottság tetszését elnyerte. A logó egyébként arculatában kapcsolódik a pénteken a tengerparti Porecben nyilvánosságra hozott szlogenhez: "Kettő egyért, egy ,12-ért! (Two for one, One for ,12!).

Az MLSZ-székházban megrendezett sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy június 15-ig közvélemény-kutatást kell elvégezni az európai szövetség (UEFA) előírásaként. Az UEFA által megjelölt négy kérdéshez 1000 fős minta szükséges, Magyarországon és Horvátországban napokon belül a Gallup Intézet munkatársai végzik majd el a feladatot.

A pályázati előkészítő bizottság legközelebb május 13-án Balatonfüreden tanácskozik. A pályázati dokumentáció leadási határideje július 21.

A horvát fél már korábban megnevezte a négy lehetséges helyszínt: a nyitómérkőzésnek Zágráb adna otthont, továbbá Rijekában, Splitben és Eszéken rendeznének mérkőzéseket. Magyarországon még nem született döntés: Budapest, Zalaegerszeg, Debrecen, Győr, Székesfehérvár, Miskolc és Pécs reménykedhet.

Az már eldőlt, hogy sikeres kandidálás esetén Budapesten működne a média- és televíziós központ, szintén a magyar fővárosban kerülne sor a selejtezők csoportjainak sorsolására, továbbá innen irányítanák az orvosi ellátást, valamint a jegyértékesítést, míg Zágrábban tartanák az Eb csoportbeosztó sorsolását, illetve ott működne az akkreditációs központ is.

A két szövetség elnöke, Bozóky Imre és Vlatko Markovic megegyezett abban, hogy közös levelet intéznek a két ország parlamentjéhez, amelyben a kandidálás támogatását kérvényezik a képviselőktől.

Az UEFA november 7-i szűkítése után három pályázat marad állva. Magyarország és Horvátország mellett Lengyelország Ukrajnával közösen jelentkezett a 2012-es Eb rendezésére, míg Görögország, Oroszország, Olaszország, Törökország és Azerbajdzsán egyedül adna otthont az eseménynek.