Vágólapra másolva!
A Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ), amely a magyar I. és II. osztályú klubok labdarúgóinak érdekvédelmi szervezete - idén is megszavazta a szezon legjobbjait. Az edzőknél az újpesti Mészöly Géza, a kapusoknál az ex-siófoki, azóta debreceni Csernyánszki Norbert, a hazai futballistáknál a szintén debreceni Sándor Tamás, a külföldön szereplőknél a Stuttgartban légióskodó Szabics Imre lett a befutó.

Dr. Horváth Gábor és Forgács István, a HLSZ főtitkára, illetve marketing igazgatója szerint jellemző, hogy a klubok fizetésképtelensége olyan méreteket öltött, amely veszélyeztette a 2004/2005. évi bajnokság elindítását, ám mindketten reményüket fejezték ki a helyzet javulását illetően. A hivatásos labdarúgók közül egyébként sokan hozzájárultak ahhoz, hogy egy későbbi időpontban kapják meg a részükre járó, szerződésben vállalt juttatásokat a klubjuktól.

Ma már elmondható, hogy a klubok ezeket a szerződésmódosításokat sem tudják betartani. A több hónapos jövedelem elmaradás sok játékos egzisztenciális bizonytalanságához vezetett. A HLSZ abban bízik, hogy a pénzügyi és a szakmai feltételek javulásával előbb-utóbb kilábal a magyar futball a mai nehéz helyzetéből.

Ezek után kihirdették a szavazás végeredményét, amelyben a magyar labdarúgók által legjobbnak ítélt sportemberek átvehették az elismeréseket. A játékosok a legjobb edzőnek Mészöly Gézát választották meg, az újpesti szakvezető 25 szavazattal a legutóbb Siófokon tevékenykedett, ám azóta a Videotonhoz szerződött Csertői Aurélt, valamint a debreceni Szentes Lázárt előzte meg.

Mészöly Géza az ekképp kommentálta a kitüntető címet. "Fél éves újpesti ténykedés után komoly szakmai elismerés ez számomra, elvégre a magyar játékosok érezték úgy, hogy ilyen rövid idő alatt is sikerült elérnünk valamit a liláknál. Igen, többes számban beszélek, mert ez a díj közös munka eredménye, segítőimmel és a játékosokkal együtt küzdöttünk meg érte. Álmomban sem gondoltam, volna, hogy ilyen szép sikerekkel indul élvonalbeli edzői pályafutásom, ám most már természetesen előre tekintek, hiszen mi más lehet a cél, mint az előző szezon eredményeinek felülmúlása."

A kapusok versenyében a tavaly még a Balaton FC-ben szerepelt Csernyánszki Norbert tíz szavazattal előzte meg az újpesti Vlaszák Gézát és tizenkettővel a ferencvárosi Szűcs Lajost. A mezőnyjátékosoknál a debreceni Sándor Tamás nagy különbséggel, 252 vokssal végzett az élen, mögötte a soproni Tóth Mihály 160, a ferencváros Gera Zoltán pedig 140 szavazattal végzett. A legjobb 21 éven aluli játékosnak a Sopronból időközben az FTC-hez visszatért Huszti Szabolcs bizonyult, őt az MTK-s Juhász Roland, és a ZTE középpályása, Józsi György követte.

A legkiválóbb külföldön szereplő magyar labdarúgó a Stuttgartban légióskodó Szabics Imre lett 272 szavazattal, akit tíz vokssal lemaradva követ a Werder Bremenben játszó Lisztes Krisztián, a harmadik helyen pedig a holland NAC Breda együttesétől a PSV Eindhovenbe szerződött Fehér Csaba végzett 72 "strigulával". A magyar labdarúgók szerint a szezon legjobb játékvezetőjének járó elismerés, a pécsi Ábrahám Attilának jár.

Bánki József