Vágólapra másolva!
Bizakodva és lelkesen készül az Újpest a svájci Servette elleni csütörtök esti UEFA-kupa mérkőzésre. Mészöly Géza, a lilák fiatal szakvezetője a genfiekről, a meccs helyszínéről, a Puskás-stadionról és várakozásairól is beszélt.

- Az elmúlt hetekben mennyire sikerült megismernie a Servette együttesét? - kérdeztük Mészölyt.
- A július 20-án rendezett FC Thun elleni bajnokijukat láttuk, amelyen a Servette 3-0-ra kikapott, s bizony a genfiek nem a legjobb formában futballoztak, ugyanakkor játékosainknak ezt a meccset csak rövidítve vetítettük le, nehogy túlzott következtetéseket vonjanak le a látottakból. A Servette ugyanis a nyáron alaposan átalakult, több új játékos érkezett, ezáltal csapatként még nem álltak össze igazán, ám egyénileg képzett futballistákkal rendelkeznek. Ilyen például a francia Ziani, a román Moldovan és togói csatártársa, Kader.

- Milyen forgatókönyvet képzel el az első meccsre?
- Röviden úgy fogalmaznék, türelmesen és bátran kell futballoznunk. Nagyon fontos, hogy ne kapjunk gólt, hiszen akkor mindenképpen maradna esélyünk a visszavágóra. A svájciak egyéniségeire feltétlenül ügyelnünk kell, s lehetőleg már a labda átvételében megakadályozni őket, támadásban viszont hatalmas önbizalommal, bátran meg kell csinálni a cseleket, ilyenkor van szükség a váratlan megoldásokra.

- Sérült és eltiltott van a csapatánál?
- Szerencsére nincs, s már a fiatal Feczesinre is számíthatok, azaz reményeim szerint a legjobb csapattal állhatunk fel a Servette ellen.

- A helyszín, vagyis a Puskás-stadion mennyire lehet az együttes hátrányára, elvégre Újpesten közelebb vannak a játéktérhez a lelátók, így a szurkolók hangereje még inkább segítené a játékosokat?
- Ez valóban így van, s bizony mi sem örültünk, amikor véglegessé vált a találkozó helyszíne, ráadásul még élénken élt bennünk az MTK elleni elveszített májusi bajnoki döntő, ám már másnap túltettük magunkat ezen a híren, és nem is beszéltünk erről. Kizárólag a meccsre szabad koncentrálnunk, elvégre szenzációs táborunk a Puskás-stadionba is elkísér bennünket, sőt, úgy érzem, a jó érzésű magyar szurkolók is ezúttal az Újpest sikeréért szorítanak, mint ahogy mi is szívből kívánjuk a többi magyar kupacsapat továbbjutását. Ez ugyanis a magyar futball alapvető érdeke, nem véletlen, hogy Lothar Matthäus szövetségi kapitány a szerda esti edzésünkre és a másnapi meccsre is jelezte érkezését, mi több, az öltözőbe is belátogat hozzánk. Ezt az összefogást szeretnénk minél hosszabb időre prolongálni, méghozzá a Servette elleni csütörtöki győzelemmel. Ehhez azonban fegyelmezetten, bátran és jól kell futballoznunk.

A mérkőzést a Sport1 csütörtökön este 19:45-től élőben adja, így azok is megtekinthetik, akik nem jutnak ki a Puskás-stadionba. A találkozó játékvezetője a svéd Jonas Eriksson, segítői Frederik Nilsson és Per-Inge Nyberg lesznek.

Bánki József