Vágólapra másolva!
Az eseményekben gazdag holtidény után szombaton a Nyíregyháza-Békéscsaba találkozóval elkezdődik a 103. magyar labdarúgó-bajnokság, immáron 16 csapattal. A bajnok Ferencváros vasárnap, Győrött lép pályára, a találkozó érdekessége, hogy az FTC-nevelésű testvérpár, Vincze Ottó és Gábor ezúttal nevelőcsapata ellen lép pályára. Illés Béla utolsó idényét kezdi meg az MTK-ban.

A nyitómérkőzés nem jöhetett volna létre, ha nincs a Diósgyőr, illetve a liga, amely először nem adta meg a klublicencet a borsodiaknak, így előtérbe került a Haladás elleni osztályozón alulmaradó nyírségi alakulat. Herédi Attila vezetőedző szerint már a biztos bennmaradás is siker lenne, ami sikerülhet is, hiszen a tavalyi keret nagyjából együtt maradt, és érkezett Rob, Bánka, Csillag, illetve egy rakás külföldi. A csabaiak Kovács Béla és Javrujan távozásával gyengültek, ám Vágó Attila úgy véli, csapata az első tízben végezhet.

Kaposvárott két újonc csap össze, a somogyiak a Vasast fogadják, amely két év száműzetés után került vissza a legmagasabb osztályba. A Kaposvár is főleg az NB1/B-ben vitézkedő játékosaira épít, bár a korábban Pécsett és az FTC-nél az első osztályba belekóstoló Kardos, illetve a BKV-től érkező Zsolnai beverekedheti magát a kezdőcsapatba. Az angyalföldiek Rósa Henrik és Ferenczi leigazolásával megerősödtek, és mivel Da Silva és Schultz is felépült sérüléséből Tamási Zsoltnak bővültek a variációs lehetőségei.

Az MTK-ból válogatottak (Torghelle, Zavadszky, Komlósi, Pisont, Rósa H.) mentek el, de jöttek a bodajki fiókcsapat tehetséges fiataljai, és visszatért Illés is. A Hungária körút kedvencére fontos feladatok várnak szombaton, mivel W. Silva eltiltás, Lengyel pedig sérülés miatt hiányzik majd a rajtról, így a 36 éves Illésnek kell ellátni a támadófeladatokat. A Matáv Sopronnál a legnagyobb fogás Tóth Mihály megtartása volt, és bár hosszú a távozók listája (többek között Pető Z., Huszti, Hajdú, Grósz), Bárányos, Szabó Ottó, Molnár Levente és Szekeres ellensúlyozza a veszteségeket.

A Videotonnál elég kaotikusan telt a felkészülés, volt edzőváltás (bár az új befektető visszahozná Csank Jánost), a támogató Videoton kiszáll a fehérvári fociból, és nem tudni, hogy a liga engedélyt ad-e arra, hogy az új fiúk pályára lépjenek, pedig Csertői Aurél Kristonra, Kuttorra, Kovács Henrikre, Györökre és Csordásra is számítana. Az Újpestnél is új szponzor érkezett Muszbek Mihály személyében, elszerződött viszont a csapatkapitány Szélesi (Cottbus), de az alapcsapat így is megmaradt. Ha Mészöly Géza gárdája megismételné a tavaszi menetelést, akkor a bajnokság esélyesévé lépne elő.

Diósgyőrött sokáig úgy nézett ki nem lesz élvonalbeli csapat, majd jött Kuti István, és magával hozta a Balaton FC-t Siófokról, a játékosok nagy része azonban nem költözött Miskolcra. Eleinte azt sem lehetett tudni melyik csapat indul, és ki lesz az edző, hiszen Détári Lajos a feljutást kiharcolókkal, Kiprich József az újakkal és a Balatonból érkezőkkel készült, végül utóbbi lett a tréner, a keret azonban elég hiányos, jelen állapotban a bennmaradás is bravúr lenne a Borsod megyeiek részéről. A Lombard FC Pápa helyzete is egyedi, ők ugyanis a Haladás jogán szerepelnek az első osztályban. Az egykori Balaton FC egy része éppen a Lombardnál telepedett le (Usvat, Juhász, Kovács P., Vörös), így a pápaiakkal kiegészülve egy masszív középcsapat alakulhat ki.

A Budapest Honvéd magabiztosan nyerte a másodosztályt, ám az akkori kulcsemberek közül Molnár és Borgulya is távozott, Horváth Péter ügyében nincs döntés, a Honvéd házi gólkirálya a Vasashoz készült, de bonyodalmak voltak az átigazolás körül. Az újak nagy része külföldi, Mano Mano és Genito mozambiki, Stamenic bosnyák, Oraze osztrák, de a tizenháromszoros bajnokot választotta az egykori újpesti Herczeg is. A Lokinál Szentes Lázár nem számíthat a sérült Böőrre, a lábadozó Habira, a gerincműtétre váró László Andrásra, Bajzát és Flavio Pim beteg, míg Madar játéka húzódás miatt kétséges. A nyári szerzemények közül Csernyánszki, Hegedűs, Komlósi és a brazil Leonardo is pályára léphet a Bozsik-stadionban.

A Zalaegerszeg a balul siker tavalyi szezon után idén ismét az élmezőnybe vágyik, és bár Egressy, Vincze Ottó és Molnár Balázs már nem a kék-fehérek játékosa, erre minden esélye megvan. A Pécs elleni összecsapást Kocsárdi eltiltás miatt kihagyja, de Ljubojevics és Janjics játéka is kérdéses sérülés miatt. A mecsekiek megszerezték Sztipánovicsot, Kócziánt és visszatért Horváth Gyula, de így is bravúr kéne, hogy a 94/95-ös szezon után újra nyerjenek Zalában.

A forduló zárómérkőzését a Győr és a bajnok Ferencváros játssza vasárnap délelőtt. A hazai zöld-fehéreknél várhatóan a friss igazolások nagy része (Vincze testvérek, Tóth Péter, Binder, Pomper) ott lesz a kezdésnél, ellenben Pusztai sárga lapjai miatt csak kívülről szurkolhat a társaknak. A címvédő FTC szerdán hazai pályán vereséget szenvedett az albán Tiranától a BL-selejtezőjének második körében, és bár a zakó is továbbjutást ért, Lipcseiéknek sokkal többet kell mutatni, ha nem akarják kivívni a szurkolók haragját. Az új vezetőedző László Csaba nem számíthat a továbbálló Gerára, Dragónerre, Kristonra és Tökölire, de megkapta a játékengedélyt Bajevszki, Vagner és Tőzsér. Érdekesség, hogy a zöldek két légiósa, Kapic és Penksa pénteken Cipruson próbajátékon vett részt.