Vágólapra másolva!
Kaiserslauternben a 3-2-es német sikerrel végződött 1954-es berni vb-döntő 50 éves évfordulójára rendezett mérkőzésen Lothar Matthäus válogatottja óriási meglepetésre 2-0-ra legyőzte Rudi Völler Európa-bajnokságra készülő válogatottját. A mieink találatait a Brazília ellen is eredményes Torghelle Sándor szerezte a 2002-es világbajnokság ezüstérmese, a FIFA-világranglista kilencedik helyezettje ellen.

Zidane hajrágóljával győztek a franciák

Barátságos labdarúgó-mérkőzés:
Németország - Magyarország 0-2 (0-2)
Kaiserslautern, Fritz Walter-stadion, 36 073 néző
vezette: Bennett (angol)
Németország: Kahn - Hinkel (Schweinsteiger, 46.), Wörns, Nowotny (Baumann, 62.), Lahm - Schneider, Hamann (Ernst, 84.), Ballack, Frings - Bobic (Podolski, 74.), Klose (Brdaric, 46.).
Magyarország: Király - Szélesi, Stark, Juhász, Tóth A. - Bodnár, Rósa D., Leandro (Tóth B., 63.), Huszti (Bodor, 92.) - Gera (Gyepes, 89.), Torghelle.
gól: Torghelle (7., 31.)

A mérkőzés előtt sokkal inkább Lothar Matthäus szövetségi kapitány jövője érdekelte a magyar drukkereket, annak fényében pedig, hogy 22 játékosát nélkülözte a tréner, a legtöbben súlyos vereségtől féltették csapatunkat. A németek meg annyira hittek a német lapokban pesszimistán nyilatkozó Matthäusnak, hogy a meccs előtt kijelentették: komolytalan meccsről tartanak. Nem is volt ez irreális elgondolás, mert bizony az Eb-re gőzerővel készülő Nationalelfből nem hiányoztak a sztárok, egyedül az volt meglepetés, hogy a Svájc ellen duplázó Kevin Kuranyi helyett Király Gábor berlini csapattársa, Fredi Bobic került be a kezdőbe.

Ezzel szemben a mieink igazi "csikócsapattal kezdtek", mindössze két légiósra - a már említett Királyra, valamint Bodnár Lászlóra - számíthatott kezdőként Matthäus, ráadásul a másodosztályból most feljutott Vasas védője, Tóth András még sohasem volt válogatott, de Gerán és Bodnáron kívül a többiek sem számítottak korábban alapembernek.

Talán pont emiatt játszottak a mieink motiváltabban az első félidőben, amelynek elején, a 2. percben a brazilok ellen eredményes Torghelle kis híján megszerezte a vezetést a mieinknek: Gera hosszú indítását követően a leshatáron ugrott ki, s egyedül vezethette rá a labdát Kahnra, de időközben Novotny utolérte, a németek kapusa pedig jól jött ki, ám az MTK támadója 10 méterről kapu felé tudta pöckölni a labdát, amely a jobb kapufa mellett centikkel gurult el.

Öt percre rá viszont már nem hibázott, amikor Bodnár jobbszélről érkező passzát Gera átlépte (vagy elnézte?), Torghelle pedig a tizenhatoson belül lefordult Wörnsről, és 12 méterről, szorongatott helyzetből laposan a hosszú sarokba lőtt (0-1).

Nem sokkal később Ballack passzolt ki a balszélen megiramodó Lahm felé, aki a szögletzászló közeléből jól ívelt középre, az érkező német csatárok azonban lekéstek a beadásról. A 16. percben Ballack végezhetett el szabadrúgást Király kapujától 22 méterre, csavart lövése azonban 2 méterrel elkerülte a jobb felső sarkot. A 25. percben találta el először a kaput a Völler-csapat, ekkor Frings távoli lökete megpattant Klosén, s a veszélyesen kapu felé tartó labdát Király bravúrral kiütötte.

Forrás: MTI
Fotó: MTI
Michael Ballack nem igazolta klasszisát


Kahn a gól után legalább olyan mérges arcot vágott, mint a Bayern idei BL-búcsújakor...

Német helyzettel zárult a játékrész, Ballack visszafejelt labdáját Bobic az ötösről ollózta kapura, de Király nagy bravúrral a keresztléc fölé ütötte azt.

A második félidő nyolcadik percében Schneider jobb oldali szabadrúgását Ballack előrevetődve, 8 méterről fejelte kapura, de Király szépen védett. Két percre rá megint Torghelle és Gera játszott össze (a két támadó remekül megértette egymást a mérkőzésen), ám előbbi jobb oldali beadását utóbbi közelről, jobb lábbal nem találta el jól, s így odalett a nagy lehetőség. Nem sokkal később előbb Schneider lőtt 20-ról a bal kapufa mellé, majd a másik oldalon Leandro vette célba 32 méterről Kahn kapuját, a Bayern-hálóőr azonban hárított.

A második félidő derekán a németek kezükbe vették az irányítást, de hol a szerencse, hol pedig Király mentette meg a magyarokat a góltól. A hajrában aztán már nem sok vizet zavartak a hazaiak (a legnagyobb helyzetet Schweinsteiger hagyta ki, amikor 4 méterről, óriási helyzetben magasan a keresztléc fölé lőtt), igaz, a mieink sem, de a Matthäus-csapat idegenben természetesen az eredmény megtartására törekedett. (Amit zárójelben érdemes megemlíteni, a 83. percben egy erős labda telibe találta Babski partjelző férfiasságát, aki összeesett, de pár perc múlva már mosolygott az eseten, s folytatódhatott a mérkőzés.)

Az eredmény pedig már nem változott, Matthäus, ahogy ígérte, borsot tört a németek orra alá, a kérdés már csak az, hogy mi lesz a másik ígéretével, miszerint kivezeti a mieinket a 2006-os németországi vb-re...