Vágólapra másolva!
Nem válaszolt a jövőjét firtató kérdésekre, és elmarasztalta a magyar klubokat Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott szakvezetője a németországi Bad Dürkheimben tartott pénteki sajtóértekezletén.

"Teljes egészében a Németország elleni mérkőzésre akarok összpontosítani" - közölte Matthäus, aki télen vette át a magyar válogatott irányítását, ám makacsul tartják magukat a hírek, hogy rövidesen meg is válik a magyar nemzeti tizenegytől, s átszerződik edzőnek a török Besiktas együtteséhez. Yildirim Demirören, az isztambuli csapat gázüzlettel foglalkozó milliomos elnöke állítólag évi nettó 1,5 millió eurós fizetéssel csábítja a Boszporusz partjára.

Matthäus pénteken mindenesetre elmarasztalta a magyar klubokat, mondván: azóta, hogy Magyarországon munkába állt, hiányolja az együttműködést a klubok és a szövetség között.

Hasonló hangot ütött meg Matthäus a Sport-Bild legújabb számában megjelent cikkében is: "A magyarországi feladatot, bármennyire vonzó is, könnyebbnek képzeltem el. Túlságosan függök az egyesületi edzőktől." Szerinte a szövetségben hivatalnoki szemlélet uralkodik. "A magyarok szerződtettek trénernek, hogy legyen egy csillogó nevük. Ettől azonban a csapat még nem csillog" - írta, s egyes megfigyelők a panaszkodásban is már a távozás előjeleit látják.

Egy másik német szaklapnak, a Kickernek Matthäus azt mondta, hogy a németek elleni vasárnapi mérkőzés Kaiserslauternben a magyarok számára "tanulási folyamattal" ér majd fel. Huszonkét magyar játékos mondta le a vasárnapi szereplést, a 19 fős keretben csupán három olyan játékos van, aki tízszer vagy ennél többször öltötte magára a válogatott mezét. "Az egyesületeknek büszkéknek kellene lenniük arra, hogy játékosaikat a válogatott rendelkezésére bocsátják, ám ez nem mindig van így" - mondta pénteken Matthäus.

Podolski dobogós lehet
Lukas Podolski lesz minden idők harmadik legfiatalabb német válogatott labdarúgója, ha vasárnap pályára lép a magyarok ellen. Az 1. FC Köln csatára 19 évesen és két naposan szerepelhet a Nationalelfben, ezzel holtversenyben "bronzérmes" lehet az 1958-ban ugyanilyen idősen bemutatkozó Karl-Heinz Schellingerrel. A csúcstartó a legendás Uwe Seeler, aki 17 évesen és 11 hónaposan debütált 1954 októberében a franciák ellen.
A legfiatalabb német válo-gatottak örökranglistája:
1. Uwe Seeler (1954.10.16.) 17 év 11 hónap
2. Olaf Thon (1984.12.16.) 18 év 7 hónap
3. Karl-Heinz Schellinger (1958.04.02.) 19 év


Rudi Völler, a német válogatott szakvezetője pénteken udvariasan kételkedett abban, hogy a magyarok erősen tartalékos összeállításban futnának ki a gyepre. "Kilenc olyan játékos is van a keretben, aki néhány héttel ezelőtt Brazília ellen játszott. Az biztos, hogy Lothar helyzete nem könnyű, de nem nagy a hiányzó törzsjátékosok száma" - mondta Völler, aki Kaiserslauternben 50. alkalommal vezeti majd a német nemzeti tizenegyet.

A szövetségi kapitány nem titkolta: győzelemre akarja vinni a válogatottat, hogy - amint fogalmazott - "dagadó keblekkel utazhassunk Portugáliába". Az előző két előkészületi mérkőzésen, Málta és Svájc ellen a németek győztek. Utoljára két évvel ezelőtt a világbajnokságon fordult elő, hogy a németek háromszor nyertek sorozatban.

A német válogatott a legerősebb összeállításban lép majd pályára, egyedül a berlini Fredi Bobic hátfájdalmai okoznak gondot, ő már a svájciak ellen sem játszott. Lukas Podolski és Bastian Schweinsteiger személyében két újonc is akad, de ők egyelőre csak cserejátékosként jönnek számításba.