Vágólapra másolva!
A Kismartoni úti kézilabdacsarnokban vasárnap délután ért véget a Ferencváros háromnapos nemzetközi utánpótlás-tornája, a Christmas Cup, amelyen húsz csapat vett részt. Az 1990-es korosztályban a horvát Dinamo Zagreb, az egy évvel fiatalabbaknál az MTK bizonyult a legjobbnak. 

A vasárnapi elődöntőkre és a döntőkre mintegy 1500 szurkoló látogatott ki. A honi együttesek közül a házigazda FTC mellett az MTK, az Újpest, a Balaton FC, a Lombard FC Haladás és a Honvéd is pályára lépett, míg a külföldi klubok képviseletében a német Borussia Dortmund és az Energie Cottbus, a spanyol FC Barcelona, a horvát Dinamo Zagreb, a szerb-montenegrói Crvena zvezda és az osztrák Austria Wien érkezett Budapestre.

A mezőnyből a selejtezők során, az 1990-es korosztályban kimelkedett az FC Barcelona, különösen a Belgrádból igazolt Bojan Krkic varázsolta el a sportág híveit látványos cseleivel és góljaival. Nem véletlen, hogy a Barca nem sajnált 100 ezer eurót leszurkolni az ifjú centerért, ráadásul a játékosnak még a szüleit is Barcelonába költöztették. Meglepetésre mégsem a katalán ifjak nyerték az 1990-es korosztály tornáját, hiszen a döntőben a horvát Dinamo Zagreb 5-2-re legyőzte esélyesebb ellenfelét. Itt a harmadik helyen a Borussia Dortmund, a negyediken a Crvena zvezda végzett.

Az egy évvel fiatalabbaknál a Fradi végig remekül futballozott, ám ugyanúgy járt, mint a Barca. A zöldek ugyanis a fináléban hét másodperccel a vége előtt kapott góllal 1-0 arányú vereséget szenvedtek a taktikusan futballozó MTK ellen. Ebben a korosztályban is akadtak remek teljesítmények, az FTC-ből Kovács István lett a gólkirály, Kobacsik Ádám a legjobb kapus, míg az MTK-ból Pölöskei Zsolt - a Fradi jelenlegi pályaedzőjének, Pölöskei Gábornak a kisebbik fia - a legjobb magyar játékos címét nyerte el. Ebben a korcsoportban egyébként a bronzérmet a Dinamo Zagreb szerezte meg, negyedik helyen az Austria Wien végzett.

A nagyszerű hangulatú torna végén a legjobbaknak a támogatók mellett Salgó László főkapitány, az FTC képviseletében idősebb és ifjabb Albert Flórián, a napokban a 60. születésnapját betöltött Szűcs Lajos, a mai Üllői úti gárdából pedig Dragóner Attila és Szűcs Lajos adta át a díjakat. A közönség vastapssal köszönt el az ifjú labdarúgóktól, a hoppmesteri feladatot készséggel elvállaló Hevesi Tamás pedig a jövő évi viszontlátás reményében köszönt el a résztvevőktől. Persze az is jelzésrtékű, hogy a tornán szerepelt klubok képviselői jelezték, egy év múlva is szívesen visszatérnek erre a remek tornára.

Bánki József