Vágólapra másolva!
Két, idén még nyeretlen labdarúgó-válogatott csapott össze egymással a Megyeri úti stadionban, ahol a magyar csapat Luxemburgot fogadta. A gyenge első félidei játék után a Gellei-alakulat felpörgött, s végül magabiztos, mondhatni fölényes, 5-1-es győzelmet aratott.

Magyarország - Luxemburg 5-1 (1-1)
Megyeri út, 1200 néző
vezette: Skomina (Zunic, Novarlic - mindhárom szlovénok)
Magyarország: Király (Babos G., 46.) - Salamon, Dragóner (Bódog, 49.), Juhár - Tokody (Kabát, 49.), Lipcsei, Lisztes (Zavadszky, 79.), Lőw (Füzi, 58.) -Tököli (Szabics, 46.), Gera (Miriuta, 46.), Kenesei K. (Tóth N., 72.)
Luxemburg: Gillet - Peters, Schalus, E. Hofmann (Posing, 73.), Federspiel - Leweck (Mannon, 88.), Molitor, J. Strasser, Rémy, Cardoni - Braun (Huus, 69.).
gól: Gera (18.), Szabics (51., 92.), Lisztes (61.), Kenesei (68.), illetve Strasser (25.)
sárga lap: Peters (93.)

A magyar csapat kezdte a játékot, a azonnal támadólag is lépett fel, amit szögletrúgással, majd az 5. percben egy Tököli-helyzettel nyomatékosított is.

A 12. percben Lisztes labdájával Tököli került ismét helyzetbe, de 18 méteres lövése lepattant a védőkről. Hat percel később már nem volt ilyen szerencséje a vendégeknek: Lisztes szögletére Gera érkezett, s öt méterről fejelt a tehetetlen Gillet kapujába (1-0).

Ahelyett hogy megnyugodott volna a csapat, ezt a "szerepet" csak Király vállalta magára, s hibájából egy év után (ki, ha nem Magyarország ellen) gólt szerzett a nagyhercegség együttese. A 25. percben Tokody lökte el a bal oldalon Strassert, s a mintegy 40 méteres szabadrúgást Cardoni éppen a felérkező "áldozat" fejére ívelte, a Mönchengladbach játékosa pedig megelőzve a kényelnmeskedő magyar kapust három méterről egyenlített (1-1).

Ritmust váltott a csapat, Tököli és Gera révén a ferencvárosi támadósor a szó legszorosabb értelmében bohócot csinált a vendég védőkből, de a 27. és a 35. percben Gera, a 31. percben pedig társa is nagy helyzetben rontott. Pedig nem ártott volna egy gól, hiszen a luxemburgiak szökőévente jutottak el a kapunkig, de akkor nagy kalamajkát csináltak mindig. A 40. percben kicsit javított korábbi hibáján Király, aki Braun közeli bombáját a levegőben úszva hárította. A félidő 1-1-es döntetlennel ért véget.

A szünetben Gellei Imre szövetségi kapitány négy helyen is változtatott: Király helyett Babos lépett pályára, míg Tokodyt Kabát, Tökölit Szabics, Gerát pedig Miriuta váltotta. Az újonc Szabics gyorsan be is váltotta a szerepeltetéséhez fűzött reményeket, s az 51. percben ismét megszerezte a vezetést (2-1). Tíz perc elteltével növelte előnyét az együttes, s ezúttal is egy ferencvárosi kötődésű játékos talált be az ellenfél kapujába. A 61. percben Juhár átadásával Lisztes lódult meg, s 10 méterről a kapu bal oldalába lőtt (3-1).

Négy perccel később Salamon vált főszereplővé, a Győr védőjének fejesét előbb Gillet védte bravúrral, majd az újabb szögletet követően a léc hárított. Ami nem ment a védőnek, sikerült a csatárnak: a 68. percben Kabát jobboldali beadását Kenesei közelről fejete a kapuba (4-1).

Az utolsó negyedórában még Bódog távoli bombája, és Tóth Norbert közeli próbálkozása érdemelt említést, de a végeredményt az agilisan játszó Szabics állította be a 92. percben szerzett bombájával (5-1). A magyar csapat - még ha nyögvenyelősen is kezdett - de magabiztos sikert aratott, megszerezve ezzel idei első győzelmét.

Gellei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Az első félidőben a vártnál jobban játszott Luxemburg, játékosaim pedig pontatlanul és lassan futballoztak. Hiába harcoltunk ki mezőnyfölényt, ez nem vezetett eredményre. Szerencsére bejöttek a félidei cserék, ezáltal gyorsabb és ötletesebb lett a játékunk, s ennek köszönhetően magabiztosan győztünk."

Allan Simonsen, a luxemburgi válogatott szövetségi kapitánya: "Gratulálok a magyarok győzelméhez, amelyet teljesen megérdemeltek. Csalódott vagyok, mert az első félidőben jól játszottunk, de a második játékrészre elfogyott az erőnk, és ez négygólos vereséghez vezetett. Annak viszont örülök, hogy bebizonyítottuk, tudunk futballozni."

[origo]