Vágólapra másolva!
Három Európa-bajnoki selejtező-mérkőzésen és egy hatalmas sikeren van túl a tizenhét éven aluliak magyar válogatottja. A Varga István szövetségi edző által irányított együttes múlt héten Görögországban kiharcolta a kontinensviadalon való részvétel jogát. Ez azért is nagy eredmény, mert a májusi portugáliai Eb-re összesen nyolc csapat jutott ki. Varga István szövetségi kapitány nagyon büszke "lelkes és egészségesen agresszíven futballozó" társaságára.

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

A magyar csapat eredményei önmagukért beszélnek. A fiatalok a nyitómérkőzésen az előzetesen a legnagyobb csoport-riválisnak tartott Svájcot győzték le 1-0-ra a debreceni Dzsudzsák Balázs góljával. A siker önbizalmat és hitet adott a későbbiekre, ugyanis két nappal később az első találkozóját szintén megnyerő Görögország volt az U17-esek ellenfele. Ezt az összecsapást az újpesti Feczesin Róbert duplájával 2-0-ra nyerték meg mieink, és mivel a találkozó után kiderült, Svájc legyőzte Albániát, s a továbbjutás szempontjából az egymás elleni eredmény a döntő, hatalmas ünneplésbe kezdhettek Varga István tanítványai. Igaz, hátra volt még az Albánia elleni mérkőzés, amely 3-3-ra végződött, a gólokat Balogh Balázs (2) és Szabó Zsolt szerezte.

A hazaérkezés után megkerestük Varga Istvánt, az U17-es válogatott szakvezetőjét, aki korábban az Újpest felnőtt csapatával bajnoki aranyérmet is nyert, ráadásul a rutinos tréner immáron negyven esztendeje dolgozik az utánpótlásnál, így kellő rálátása van a sportág jelenére, és talán a jövőjére is.

- Egyetért azzal a megállapítással, hogy a siker értékét növeli, miszerint a görögországi csoportmeccsek előtt csupa vereség állt a statisztikákban, így nem a mi csapatunk volt az esélyes, mégis nyert?
- Ez így van, hiszen Horvátországban három sima vereséget is elkönyvelhettünk, igaz, a horvátok korosztályos együttese Európa élvonalába tartozik, az már a sors fintora, hogy nekik mégsem sikerült a döntőbe jutás, miután a dánok kiverték őket. Az említett kudarcokat követően azonban nem esetünk kétségbe, hiszen fokozatosan egyre inkább összeállt a csapat.

- A görögországi fellépés előtt mennyi esélyt adott csapatának a továbbjutásra?
- Bizakodtam, hiszen annyi információt összegyűjtöttem, hogy tudtam, Svájc nagyobb játékerőt képvisel nálunk, viszont a görögöknél és az albánoknál jobbak vagyunk, vagyis a helvétek elleni meccsre kellett leginkább koncentrálnunk. Sikerült nyernünk, és újfent bebizonyosodott: ilyen csoportmeccseken a döntetleneknek is komoly értékük van, egy vereséggel azonban minden remény elszállhat, mint történt ez a svájciak esetében. Egy meccsen ugyanis minden megtörténhet, s nem mindig a jobbik nyer.

- Jól tudjuk, hogy csapatában elsősorban az újpesti és az MTK-ban futballozó fiatalok vitték a prímet?
- Jól tudják, az MTK adja a legtöbb labdarúgót, aztán az Újpest négy játékossal, míg a Debrecen, a Nyíregyháza, a ZTE, a Győr és a Ferencváros egy-egy fiatalt delegált a keretbe.

- Kiket emelne ki elsősorban a csapatából?
- Mindenkivel elégedett voltam, de azért néhányan külön is megérdemlik a méltatást. A ferencvárosi kapus, Kemenes Szabolcs például remekelt és nagy biztonságot adott a hátsó alakzatunknak, míg az egyaránt kétgólos Balogh Balázs az MTK-ból, és az újpesti Feczesin Róbert is sokat tett a sikerért, akárcsak a debreceni Dzsudzsák Balázs, aki élete első válogatott fellépésén győztes gólt szerzett, a rendkívül fontos, Svájc elleni találkozón.

- A felnőtteknél is szép sikert ért el, gondoljunk csak az újpesttel nyert bajnokin címére, ugyanakkor mivel negyven esztendeje utánpótlásedző, adódik a kérdés: mi ennek a korosztálynak az erénye, továbbá bizakodhatunk-e hasonló diadalban a döntőben is?
- Minden apró siker fontos a magyar labdarúgásnak, ám a májusi, portugáliai fináléban sok függ a sorsolástól is. Az U17-es korosztály mellett egyébként van még két csapatom is, a Görögországban szép győzelmeket aratott gárdának pedig az egység a legnagyobb erénye. Ez egy lelkes, egészségesen agresszíven futballozó társaság.

- Az utánpótlás-nevelés jelenlegi helyzetében milyennek ítéli a sportág jövőjét?
- Remélem, nem lesz igazam, de a Bozsik II program áthúzásával egyre kevésbé lehetünk optimisták. Amennyiben hagyták volna a programot kibontakozni, évek múltán látványos eredményekre is képes lehetett volna a magyar futball.

Bánki József