Vágólapra másolva!
Gyorsan belopta magát a ferencvárosi szurkolók szívébe Aleksandar Jovic, aki már a tavalyi idényben is fontos gólokat szerzett a Fradi színeiben. A 31 éves csatárt gólerőssége mellett küzdeni tudásáért is kedvelik az Üllői úton, jóllehet Garami József szakmai igazgató ebben a szezonban leginkább csereként számított a népszerű támadóra.

A Belgrádban született játékos kétszer szerepelt a jugoszláv válogatottban, pályafutása pedig a fővárosi Csukaricskiben indult, majd a német Hansa Rostock és az izraeli Hapoel Haifa következett, ezt követően ismét Németországba vezetett az útja, a Carl Zeiss Jénába, s innen igazolta le a Ferencváros.

- Gondolta volna korábban, hogy egyszer Magyarországon futballozik majd? - kérdeztük Jovicot.
- Nem én, de örülök, hogy így alakult, sőt, pályafutásom legjobb döntése volt, amikor aláírtam a Fradihoz. Be kell vallanom, annak idején Jugoszláviában csak a Ferencvárosról hallottam, mint a leghíresebb magyar klubról. Egyébként a családdal együtt remekül érezzük magunkat Budapesten, a feleségem és a gyerekek, az ötéves ikreim, Luna és Mia szintén élvezik az itteni hangulatot.

- Kit tart a legjobb magyar játékosnak?
- Gera Zoltánt.

- S a csapaton belül kivel érti meg magát a legkönnyebben a pályán?
- Gerával és Lipcseivel, s amíg a klubnál volt, Szabó Tibivel.

- Eddigi legnagyobb sikere?
- Az, hogy kétszer szerepelhettem a jugoszláv válogatottban, aztán izraeli bajnok is lettem, de remélem ez Magyarországon is sikerülni fog. Ebben az MTK és esetleg az Újpest akadályozhat meg minket.

- Ön szerint mi a legnagyobb különbség a magyar és a jugoszláv futballisták között?
- Az utóbbi tíz évben a klubfutballban hasonló szinten állnak, ám a jugoszláv játékosok tucatjai minden évben tódulnak külföldre, míg a magyarokra ez nem jellemző. A magyar játékosoknak ugyanis kevés a nemzetközi tapasztalatuk, ezért lenne jó, ha minél több futballista tudna külföldre szerződni. Gyorsan hozzáteszem, válogatott szinten azért Jugoszlávia még jóval előrébb tart, éppen az előbb említettek miatt, ugyanis a jugó sztárok évek óta Európa elitbajnokságaiban edződnek.

- Mi a mai FTC legnagyobb erénye?
- A csodálatos szurkolótábora és a csapat egysége. Az meg külön boldogság számomra, amikor a szurkolók a nevemet skandálják a lelátón, ez zene a fülemnek. Sőt, karrierem legszebb része, hogy így megszerettek a Fradi-drukkerek.

- Szívesen meghosszabbítaná a nyáron lejáró szerződését?
- Gondolkodás nélkül.

Aleksandar Jovic az ftc.hu-nhttp://www.ftc.hu/index.php?action=players&p_id=18

- Mi az, amit a leggyorsabban megtanult az Üllői úton?
Azt, hogy híresen sikeres a Fradi-tavasz, s ha így lesz, akkor meg is nyerjük a bajnokságot, ami után hatalmas bulit csapunk.

Az [origo] olvasói Jovic kijelentésével egyetértenek - miszerint bajnok lesz a Fradi -, ugyanis azon kérdésünkre, hogy a magyar BL-ben hogyan fog boldogulni az FTC, legtöbben (1992-ből 1004-en) azt a választ adták, hogy "simán nyer". A voksolók mindegy egynegyede (493) MTK-győzelmet vár, míg 405-en úgy vélik: az Újpest is "lenyomja" a zöldeket. Mindössze kilencvenen tippeltek arra, hogy Lipcseiék Magyar Kupa-sikerrel vigasztalódnak UEFA-kupa búcsújukat követően.

Bánki József