Vágólapra másolva!
Bár nagyon gyengén szerepel hazája bajnokságában az IFK Norrköping együttese, a svéd liga egyik legjobb, s legnépszerűbb légiósa mégis ott futballozik. Rabóczki Balázs tavasszal érkezett, s pillanatok alatt a közönség kedvence lett. A szurkolók úgy vélik, Tomas Brolin 1989-es szerződtetése óta nem igazolt ilyen jó labdarúgót a klubvezetés.

Fotó: SZTÁR Sport


Rabóczki, a Norrköping sztárja
Fotó: SZTÁR Sport


Norrköpingben már nem sok kell ahhoz, hogy Rabóczki Fan Clubok alakuljanak. A csapat nagyon gyenge teljesítményt nyújt, a tizennégy csapatos liga tizenkettedik helyén áll, kétpontnyira az utolsó pozíciótól. A gárda tizenhat mérkőzésből mindössze hármat nyert meg, s hat döntetlen mellett hét alkalommal vesztesen hagyta el a pályát. A klub vezetésében is káosz uralkodik, a szurkolók nem tudnak megbocsátani az elnökség két tagjának, Björn Ahlbergnek és Roger Ekströmnek, akik kirúgták Tommy Wisell sportigazgatót és Bengt-Arne Strömberg edzőt.

Az IFK szurkolói honlapjahttp://www.gopeking.net/

A szurkolók lemondásra szólították fel az elnökség tagjait, akik Hakan Ericssont szerződtették edzőnek. Az új tréner pedig nem szívleli az elődök által hozott játékosokat - kivéve Rabóczkit, akit egyszerűen nem tud kihagyni az együttesből. Nélküle a csapat már régen tökutolsó lenne.


Forrás: MTI


Balázst a svéd sajtó is hiányolja
a válogatottból
Fotó: MTI

Még a svéd labdarúgás szakértői is elismerik, a korábban teljesen ismeretlen magyar kapus bebizonyította, ő az egyik legjobb kapus a ligában - ha nem a legjobb. Az augusztus 12-i, Kalmar FF elleni 5-1-es siker alkalmával mindenki a három gólt szerző finn Antti Sumialát éltette, ám az állami televízió szakkommentátora, Ola Andersson jelezte, szerinte Balázs volt a meccs hőse. "Az IFK örökre hálás lehet sportigazgatójának, hogy szerződtette Rabóczkit" - mondta Andersson.

A már említett norrköpingi szurkolói oldal hasonló véleménnyel bír. A lap megszavaztatta olvasóit, s kiderült, a rajongók szerint az egykori válogatott csillag, Tomas Brolin 1989-es szerződtetése óta nem érkezett ennyire jó játékos az Allsvenskanba. Az első tizenhárom bajnokin hét alkalommal bizonyult csapata legjobbjának a kapus, aki már most a klub történetének legjobb hálóőre.

Mivel Svédország és Magyarország azonos Európa-bajnoki selejtezőcsoportban van, a svéd sajtó egyre gyakrabban felteszi a kérdést: Balázs miért nem tagja a magyar válogatottnak?

Lehet magyar focistából világsztár?http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=26844

"Sajnos a magyar edzők általában nem törődnek a svéd futballal. Persze, most nagyobb az érdeklődés a válogatott miatt, hiszen a magyaroknak játszani kell a svédek ellen. Én csak reménykedhetek, hogy mihamarabb bekerülök a válogatottba. Remélem, itteni teljesítményem híre eljut haza is" - nyilatkozta Rabóczki.

A helyi lapok megemlítették, hogy a héten lejátszott barátságos válogatott meccseknél Rabóczki a magyar keretbe sem fért be, míg a Malmö FF kapusa, Mattias Asper védett az oroszok ellen. Pedig - írta a svéd sajtó - Rabóczki jobb kapus kollégájánál, s várhatóan hamarosan több jobb ajánlatot is kap az ottani kluboktól.

Pincési László