Vágólapra másolva!
Felejthetetlen napokat él át mostanában Bozsik Péter, a ZTE labdarúgócsapatának vezetőedzője. A nyár elején bajnoki címet szerzett csapatával, aztán a Bajnokok Ligája selejtezőjében túllépett a horvát NK Zágrábon, a múlt héten legyőzte a világsztárokkal teletűzdelt Manchester Unitedet, augusztus 20-a alkalmából pedig a Parlamentben átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrendjének Lovagkeresztjét.

- Számított a kitüntetésre?
-
Hogy számíthattam volna rá? Hiszen még tulajdonképpen pályakezdő edző vagyok.

- Hogyan értesült arról, hogy várják a Parlamentben?
-
Hát elég furcsán. A köztársasági elnöki hivatalból a titkárságvezető hívott fel telefonon, hogy értesítsen az eseményről. Szegényt alaposan megdolgoztattam, hiszen először telefontréfának gondoltam az egészet. Aztán amikor nyolcvanhatodszor is elmondta, hogy ő tényleg az állami hivataltól keres, akkor boldogságomban remegni kezdtem. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen fiatalon kitüntetnek.

- Mit gondol, miért kapta az elismerést?
-
Még ma sem tudom igazán. A hivatalos indoklásban az szerepelt, hogy a vidéki labdarúgásért és az utánpótlásban végzett munkám eredményeként vehettem át a kitüntetést. Talán benne volt a Manchester elleni győzelem is abban, hogy nekem ítélték a lovagkeresztet, mert erre a diadalra az egész ország felkapta a fejét. Itt szeretném megjegyezni, hogy semmiféleképpen sem magamnak tulajdonítom ezt a kitüntetést, mert edzőkollégáim, a klubvezetők és a játékosok nélkül esélyem sem lett volna rá.

- A klub vezetőitől tudom, hogy néhány perce angol újságíróknak nyilatkozott. Miről kérdezték?
-
Természetesen a Manchester United elleni első mérkőzésről, no és a visszavágó esélyeiről.

Bozsik: Esélyeink 4-5 százalékra nőttek/sport/focivilag/bl/20020815bozsik.htmlZTE-MU 1-0! SZÉP VOLT!http://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=46039

- Tényleg, hogy látja az esélyeket?
-
Eddig sem mi voltunk a mérkőzés esélyesei, kedden este pedig a manchesteri pokolban kellene helytállnunk. Az első meccs előtt azt mondtam, hogy két-három százalék az esélyünk a továbblépésre, a mostani budapesti győzelemmel pedig azt mondom, ez az esély megduplázódott.

- Gondolom, ön és a játékosai fejében is már a keddi visszavágó jár.
-
Egyelőre nem foglalkozunk a manchesteri meccsel. Pénteken a Hungária körúton az MTK ellen játszunk bajnokit. Nekünk a bajnokság ugyanolyan fontos, mint a nemzetközi kupaszereplés, és a zalaegerszegi stadionépítés miatt az ősszel kilenc mérkőzésen idegenben lépünk pályára. Persze ez a tavasszal visszafizetődik, mert akkor ugyanennyiszer játszunk hazai pályán.

- Az MTK elleni bajnoki mérkőzés után maradnak Budapesten, vagy visszautaznak Zalaegerszegre?
-
Azonnal visszajövünk, szombaton egy regeneráló edzést tartunk, s a vasárnapi könnyű átmozgatás után hétfőn délelőtt Grazból különgéppel utazunk Manchesterbe, és még aznap edzést tartok a mérkőzés időpontjában. Jó hír, hogy a keretből már csak Nagy Lajos sérült, a többiek alig várják a meccset.

Burkovits Ferenc