Vágólapra másolva!
Válság van a Vasasnál, ez nem vitás. Csak az a kérdés, mennyire átfogó: szakmai, vezetői, pénzügyi, esetleg mind a három. A labdarúgó NB I-ben tavaly harmadik gárda nem érte el a kitűzött célt, a nemzetközi porondot. Ettől persze még nem kellett volna vezetői és csapatszinten szétesnie, majd jóval gyengébb formában "reinkarnálódnia".

Télen Mezey György vezetőedző összeveszett Mészáros Zoltán menedzserrel, s távozott a Fáy utcából, helyére pályaedzője, Bozsik Péter lépett. Az idény végén őt is "leléptették", s Mészáros sem maradt, Gyalog Andrással, a labdarúgó kft. ügyvezetőjével, a Vasas SC elnökével akasztott tengelyt. A játékosok közül - ezért vagy másért - elhagyta a Fáy utcát Kabát, Sowunmi, Zováth, Tiber, Komódi, Aranyos, Mónos, Hajdu és László. A gerinc. Helyettük jött Tatabányáról Vincze I. és Nagy I S., Kecskemétről Gyánó, Csepelről Hegedűs, a nigériai Orosko, a máltai Bogdanovics (utóbbi kettő már "visszafiatalodott" a juniorba), a jugoszláv Cvetkovics és Mitrovics, a horvát Zrlic, a brazil André. Ám a pontok nem jöttek velük - 3 mérkőzés, 3 vereség -, így az utolsó pillanatban, tegnapelőtt Nota és Schindler is piros-kékbe öltözött.

Az egyelőre sikertelen új szakmai stábot a Bozsikkal szemben télen alulmaradó, most szakmai igazgatóként visszatérő Tóth Bálint, vezetőedzőként a horvát Slavko Kovacic, pályaedzőként Kiprich József alkotja. Két "zakó" között Gyalog András rájött, hogy a labdarúgó kft. és a Vasas SC vezetése sok neki, s előbbit múlt héten átadta Penz András üzletembernek. Aki miatt Frank Tamás, a Vasas régi-új menedzsere, az "erősítések" motorja távozását fontolgatja. A hírek szerint nem feledte el korábbi üzleti jellegű összetűzését az új ügyvezetővel. A szurkolók sem felednek: "Angyalföld: Gyalog-úton, katonai kísérettel a pokolba!" transzparenssel üzentek a Kispest elleni bajnokin a volt ügyvezetőnek és Katona Bélának, a klub társadalmi elnökének.

E szomorú bevezetés majd' minden szereplője megérne egy interjút, mi most az érdemben leginkább tenni tudó új ügyvezetőt, Penz Andrást kérdeztük.

- Hogyan került képbe mint a labdarúgó kft. ügyvezetője? A dolog kívülről nézve kissé hirtelen jött.
- Nekem is hirtelen és váratlan volt a felkérés, bár tudtommal Gyalog András elhatározása már korábban érlelődött. Kettős funkciója tényleg nem biztos, hogy jó megoldás volt.

- Ki szólt önnek, és miért vállalta el a feladatot?
- Nem lényeges, hogy ki szólt, a lényeg, hogy elvállaltam, mégpedig két okból. Amióta az eszemet tudom, Vasas-szurkoló vagyok, már annak a csapatnak a meccseire jártam, amelyben szerepelt Szentmihályi, Bundzsák, Ihász, Mészöly, Farkas... Másodszor kihívásnak tartom rendbe tenni a kft. ügyeit. Egy kényelmes állásban nincs mit erőlködni. Ez nem az, de bízom benne, hogy reggelente békésen nézhetek a borotválkozó tükrömbe.

- Ehhez mi szükséges mondjuk gazdasági szinten? Mivel a Danubius Hotels távozott, jelenleg nincs például főszponzor.
- De nézők és tévéközvetítések vannak, utóbbiból mostanában kettő is. Az elnökségi ülésen, amin megbíztak, elhangzott: az én feladatom az üzleti stabilitás, a normális cégszerű működés megteremtése s majd hosszabb távon a Vasas mint névjegy hasznosítása. Szerintem két-három hónapig nincs nagyobb gond a csapat finanszírozásával, az év végéig pedig megszerezhetjük a főszponzort vagy szponzorokat.

- Erre akkor lenne igazi esély, ha a csapat mélyrepülése véget érne. Azé a csapaté, amelynek nyári "metamorfózisában" még nem vállalhatott szerepet. Milyen volt beleülni a "kész rosszba"?
- Kialakult egy helyzet, és ebben kell boldogulni. A megbomlás már tavasszal kezdődött. Mindenki mondja, hogy tavaly a Vasasnak bajnokságot kellett volna nyernie, de nem volt képes erre, sőt a nemzetközi porondra sem jutott ki. Változásra volt szükség, s bár ez lényegében nélkülem zárult le, a két legújabb játékos, Nota és Schindler érkezésében már én is szerepet vállaltam. A csapatban van annyi, hogy a rossz kezdés ellenére odaérjen az 1-6. hely valamelyikére. Jó a szakmai stáb, tudják, hogy mit csinálnak.

- Frank Tamás menedzser, a nyári változások "generátora" viszont egyelőre nem tudja, hiszen távozását fontolgatja. Állítólag évekkel ezelőtt üzleti afférja volt önnel, amiből rosszul jött ki s amit nem tud feledni...
- Frank Tamásnak ez egyéni döntése, s valamilyen szinten bóknak is vehetem. Ha egy rt.-ben buknak a részvényesek, mindig lehet haragudni egy másik részvényesre. Frank hozott ide játékosokat, akik közül ketten már a juniorban kergetik a labdát. Ő egyszerre az MLSZ alelnöke, tagja a Vasas menedzsmentjének és játékosközvetítő, s ez a hármas szerep elég furcsa. Én biztosan nem vállalnám. Nekem nem az a feladatom, hogy Frankkal együtt dolgozzak, hanem hogy rendbe tegyem a futballklub finanszírozását.

Tóth Bálint, a Vasas szakmai igazgatója a gyatra szereplés dacára készséggel válaszolt kérdéseinkre.

- Milyen a kapcsolata a horvát szakvezetővel, Slavko Kovaciccsal?
- Kifejezetten jó. Minden edzésen, taktikai értekezleten jelen vagyok, sőt Kiprich Józsi Pro Licence-es elfoglaltsága miatt az elején pályaedzőként is segítettem a munkáját, így bátran elmondhatom, hogy Kovacic felkészült szakember. Ezt a Pro Licence-es tanfolyamon részt vevő trénerek is tanúsíthatják. A horvát edző hihetetlenül munkamániás, legszívesebben reggeltől estig edzetné a játékosokat, sajnos azonban ez az agilitás egyelőre nem tükröződik az eredményekben.

- Nem terveztek túlzottan bátran? Elvégre kulcsemberek távoztak.
- Tény, hogy az első három fordulóra 7 pontot kalkuláltam, és a bajnokság végén nemzetközi kupaszereplést biztosító helyen szeretnénk végezni, ami még megvalósulhat. A legfontosabb, hogy a vezetőség mögöttünk áll. Hiába, ennyi játékost a világon sehol sem lehet egyik pillanatról a másikra pótolni.

- Újabb kudarcok esetén elképzelhető, hogy átveszi az edzői irányítást?
- Nem veszem át, bár ilyet előre nem lehet tervezni. A nehéz helyzet ellenére jelenleg nincs is olyan hangulat, hogy az edzőcserében gondolkodna bárki.

- A szurkolók azonban a Kispest elleni meccsen igencsak "megtalálták" a napokban leköszönt Gyalog András ügyvezető és Katona Béla társadalmi elnököt.
- Mindig, így most is tiszteletben tartom a szurkolók véleményét, de szerencsére a többség látja, hogy tisztességesen dolgozunk. Remélem, az igazi drukkerek mögénk állnak, hiszen most, a bajban van a legnagyobb szükségünk a támogatásukra. Mellesleg pedig ha holnap idehozom Trapattonit, csodát ő sem tudna tenni. Jó lenne már hét végén, Újpesten megkezdenénk a felzárkózást a tabellán.

Deák Zsigmond, Bánki József

(SZTÁR Sport)

Korábban:

Elveszett a Vasas

A Vasas készen áll az NB I rajtjára