Michelisz: Kell még néhány nap, hogy felfogjam, megvan a bajnoki cím

WTCR, Michelisz Norbert, BRC Hyundai N Squadra Corse, Malajzia
MICHELISZ Norbert, (HUN), BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR, celebrating his championship win during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Malaysia, at Sepang from december 13 to 15 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Michelisz Norbert vasárnap a magyar autósport eddigi legnagyobb sikerét elérve megszerezte a WTCR-sorozat összetett bajnoki címét. A malajziai Sepangban rendezett futam után adott interjúban a Nemzeti Sportnak értékelte röviden a versenyt és a szezont is.

A magyar pilóta elárulta, a verseny előtt nem sokat aludt, mert végig csak a futamok jártak a fejében, és az sem tett jót a hangulatának, hogy a verseny reggelén változékony, hol esős, hol napsütéses időjárásra ébredt. "Előzetesen is azt mondtam, vagy süssön a nap, vagy pedig essen, de akkor meg essen rendesen, mert a változékony időjárás csökkenti az esélyeimet" – mondta a lapnak.

Ehhez képest magabiztosan nyerte meg az első futamot, amihez kellett a szerencsés gumiválasztás: csapata elől száraz, hátul esős gumikkal küldte fel a pályára, és ez bejött, Michelisz megnyerte a futamot, és tovább növelte az előnyét a pontversenyben. De a neheze csak ezt követően jött.

Michelisz Norbert a bajnoki trónon a malajziai Sepangban Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

"A második versenyen nagyon rosszak voltak a látási viszonyok, és én csak egyvalamit szerettem volna: célba érni. Ennek megfelelően talán túl óvatos voltam az elején, s azután már röpködtek körülöttem az autók: jöttek jobbról és balról, kiegyenesítették a kanyart, én is kicsúsztam a kavicságyba. De még így is szerencsés voltam, mert a piros zászló és az új rajt után fel tudtam zárkózni a nyolcadik helyre, ami értékes pontokat hozott a konyhára. Csakhogy a verseny végén elkezdtem aggódni, mert furcsa vibrációt éreztem. (...) A tizenöt perces szerviz után elindultam a harmadik verseny rajtjához,

Szerencsém volt, hogy egyáltalán be tudtam állni a rajthelyemre, mert az autó lefulladt, és a srácoknak kellett odatolniuk. Az újraindítás után is hol három, hol két henger működött, a felvezető kör alatt mindent újraindítottam, de még így sem voltak túl jók a kilátásaim."

Történelmi siker, Michelisz Norbert világkupa-győztes

A kiegyensúlyozott, taktikus versenyzés világkupa-győzelmet hozott Michelisz Norbert számára 2019-ben, ezzel a 35 éves versenyző a magyar gyorsasági autósport történetének legnagyobb sikerét érte el. Michelisz feketeöves túraautósokat győzött le, nagyrészt rutinnal, de fontos pillanatokban a nyers tempójára is támaszkodhatott. Drámai malajziai versenyhétvégével ért véget a szezon.

Michelisz így nem tehetett mást, mint harcolt, ha kellett, vállalta a kasztni a kasztni elleni küzdelmet is, és a végén ő örülhetett, de ezt is csak akkor hitte el, amikor az utolsó kör végén áthaladt a célvonalon.

– mondta Michelisz, aki sportszerűen gratulált a nagy csatában legyőzött argentin Esteban Guerrierinek.

Michelisz nehéz éven van túl, az idény műszaki hibákkal és kiesésekkel kezdődött, de aztán minden jóra fordult.

"Szerencsére az évad második fele már nekünk is tartogatott sikereket. Tudtunk győzni versenyeken, de még ennél is fontosabb, hogy végül sikerült megnyerni a bajnokságot is, amiben régóta reménykedem. Nehéz szavakba önteni a bennem munkáló érzelmeket, de kikívánkozik belőlem a hála és a köszönet.

Pedig alig több, mint tíz évvel ezelőtt még csak a számítógép előtt ültem, és szimulátoroztam – a profi autóversenyzői karrier csak távoli álom volt. Végül azonban valóra vált, sőt, megnyertem a legfontosabb túraautós bajnokságot. Ez egyszerűen hihetetlen!"