Csökkent az előnye, de Michelisz rajtelsőséget szerzett Japánban

WTCR, Michelisz Norbert, BRC Hyundai, Szuzuka
05 MICHELISZ Norbert, (HUN), BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR, action during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Japan, at Suzuka from october 25 to 27 - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
A WTCR bajnoki címéért küzdő Michelisz Norbert nem szerepelt jól az esős első időmérőn Japánban, így legfőbb riválisa faragni tudott a hátrányán, azonban a magyar pilóta jó helyzetbe került a második futamra. Tassi Attilának nem jött ki a lépés.

Fordulatokban gazdag időmérő edzések zajlottak a szuzukai WTCR forduló pénteki napján. Az első felvonást szakadó esőben, a másodikat felszáradó pályán rendezték, és ez a kettősség jellemezte Michelisz Norbert szereplését is. A BRC Hyundai színeiben versenyző pilóta 15 pontos előnnyel várta a hétvégét legközelebbi riválisa, a hondás Esteban Guerrieri előtt.

A különbség rögtön megcsappant, mivel a viszontagságos körülmények között megrendezett tréningen Michelisz csak a 14. rajthelyet érte el, miközben a Hondák szárnyaltak az esőben. A pole pozíciót egy évvel a felépülése és visszatérése után az egykori F1-es pilóta, Tiago Monteiro szerezte meg, csapattársa, Guerrieri a 2. lett, így 4 pontot lefaragott a hátrányából.

Micheliszé a második futam pole-ja, de összességében riválisának jött ki jobban a lépés Forrás: Frederic Le Floc'h / DPPI/Frederic Le Floc'h

A Hondák sikere majdnem teljes lett az első időmérőn, mivel a 3. helyre Néstor Girolami ért oda, azonban magyar szempontból hiányzott az utolsó láncszem, mivel Monteiro csapattársa, Tassi Attila a kavicságyban kötött ki az 1-es kanyarban, pont azután, hogy a portugál pilóta befejezte a pole pozíciót érő körét.

Az első időmérőt összesen négy alkalommal állították le balesetek miatt.

Tassi volt az utolsó, előtte Daniel Haglöf, Mikel Azcona és a szintén bajnoki esélyes, Yvan Muller szenvedett balesetet. A francia veterán ezzel mindössze a 27. helyről kezdheti majd az első futamot, így Michelisznek egyelőre elsősorban Guerrieri kedvező helyzete miatt kell aggódnia. Főleg, hogy Muller autója nem lett tökéletes a második időmérőre sem, és ott is csupán a 17. helyet érte el.

A nem sokkal napnyugta előtt, de már száradó pályán megtartott második időmérőn eleinte úgy tűnt, Michelisz és Tassi is versenyképesebb lehet, mindketten továbbjutottak a Q2-be, ahol a Hyundai-pilóta a taktikai szempontból kiváló, 10. eredményt hozta, ezzel a második futamot az élről kezdheti a szuzukai pályán, és jó eséllyel indul a győzelemért is.

Michelisz telitalálata rossz hír Tassinak, mivel a hondás fiatal így a 11. helyre csúszott,

és kénytelen mindkét vasárnapi futamot ebből a pozícióból kezdeni. Guerrieri is ráijesztett a csapatára a Q2-ben, az argentin pilóta a falnak csúszott az utolsó kanyarból kifelé, megrongálta az autóját, de így is bejutott a hajrába, ahol a 4. helyet szerezte meg, így újabb 2 pontot gyűjtve 9 pontra feljött Michelisz mögé.

Teljes hondás siker az első időmérőn Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

A pontverseny éllovasa ezzel az első futamot a 14. rajtkockából indulhat szombaton, vasárnap pole pozícióból indítja a napot, majd a 10. helyről folytathatja. Guerrieri a 2. kocka után a 7. helyről kezd, majd a 4. helyről indulhat, az első és a harmadik futamon is előtte lesz Monteiro, aki ugyan nem csapattársa, de szintén a Honda színeit képviseli.

A második időmérőn megszerezte pályafutása első WTCR pole pozícióját a svéd Johan Kristoffersson,

annak is köszönhetően, hogy korán átváltott a száraz pályás abroncsokra, amelyek az utolsó pillanatokra működni kezdtek. A pole pozíció várományosa a Lynk & Cóval versenyző Andy Priaulx volt, de hibázott az utolsó körében, így csak az 5. helyet érte el, de a kínai csapat színeiben így is ő szerepelt a legjobban.

Tassinak sem feküdt az esős pálya Forrás: Frederic Le Floc'h / DPPI/Frederic Le Floc'h

Nem alakult jól az időmérő az Audi szempontjából, ügyfélcsapataik pilótái nem tudtak bejutni az első 13 helyezett közé, így vasárnap csak a középmezőnyből indulhatnak majd, miután esőben Niels Langeveld és Frederic Vervisch a 4-5. helyet érte el.

KAPCSOLÓDÓRészletes eredmények az Adatbankbanhttps://www.origo.hu/sport/eredmenyek/loero/wtcr/index.html?sub=true&sublink=loero.raceWeekend&subid=859105