Michelisz futamgyőzelmével átvette a vezetést a bajnokságban

AUTO - WTCR PORTUGAL 2019 AUTO CHAMPIONNAT DU MONDE CIRCUIT COURSE FIA Motorsport TOURISME MICHELISZ Norbert, (HUN), BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR, celebrating victory during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Portugal, Vila Real
MICHELISZ Norbert, (HUN), BRC Hyundai N Squadra Corse, Hyundai i30 N TCR, celebrating victory during the 2019 FIA WTCR World Touring Car cup of Portugal, Vila Real from july 5 to 7 - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Káosszal teli, fordulatos, igazi őrült futamot nyert meg a túraautó-világkupa kínai állomásán Michelisz Norbert. A BRC Hyundai N Squadra Corse magyar versenyzője a második helyről indult a WTCR fordított rajtrácsos ningbói futamán, agresszív vezetésének és a csapattaktikának köszönhetően végül - törött autóval ugyan, de - az élen intette le a kockás zászló a Hyundai i30 N TCR-rel. Michelisz győzelmével átvette a vezetést az összetettben, mivel legnagyobb riválisa, Esteban Guerrieri szombathoz hasonlóan most sem szerzett pontot. 

Az eredmény egyelőre nem hivatalos, mert a felügyelők még vizsgálják a Michelisz és Andy Priaulx közötti akciót.

Michelisznek az idei szezonban ez már a harmadik győzelme a Nürburgring és Vila Real után Forrás: Florent Gooden / DPPI/Florent Gooden

Michelisz eredetileg az első rajthelyről indulhatott volna, mivel a magyar idő szerinti hajnali időmérőn a tizedik lett, ez pedig a fordított rajtrácsos futamon pole-t jelent. A Q2-ben Ma Csing-huát feltartó Néstor Girolamit azonban kizárták, így a mögötte végzők előrébb ugrottak. Emiatt lett Andy Priaulx-é az első, Micheliszé pedig a második rajthely.

A rajtnál mindketten megtartották helyüket, ahogyan a harmadikként induló Thed Björk is. Míg az eleje viszonylag simán eljött, addig a mezőny középső és hátsó részében hatalmas volt a káosz a finoman szemerkélő eső miatt: mások mellett Tiago Monteiro, Yann Ehrlacher, Thed Björk, valamint Michelisz pillanatnyilag legnagyobb riválisa, Esteban Guerrieri is ütközött, utóbbi be is fejezte a versenyt. A takarítás és mentés idejére beküldték a biztonsági autót, ezalatt Michelisz mögött hátvédként sorakoztak fel csapattársai. Gabriele Tarquini és Nicky Catsburg a harmadik és negyedik helyen próbálták feltartani a Lynk and Cókat és a Cuprákat.

A biztonsági autós fázis vége után megint bejött Michelisz gumitaktikája, és miközben az élen álló Andy Priaulx gumijai elfogytak, addig a BRC-s Hyundai-jal Michelisz egyre közeledett a háromszoros túraautó világbajnokhoz. Agresszívan támadta ellenfelét, egy manővernél azonban összeért a két autó, miközben Tarquini elment mellettük. Priaulx a szalagkorlátnak ütközött, így a Hyundaiok megléphettek. Tarquini visszaadta csapattársának az első helyet, Michelisz a törött karosszériájú autóval nyerte meg a versenyt a tavalyi bajnok előtt, Yvan Muller lett a harmadik.

"Legalább kétszer voltam előzési pozícióban Andy mögött, figyeltem rá, erre ő csinál egy ilyet. Nem tudom, mire készült, de ha 150-200 méterrel a kanyar előtt ekkorát fékez, annak csak hatalmas ütközés lehet a vége.

Nagyon kemény volt az egész, szerencsés vagyok, hogy megúsztam"

- mondta Mihelisz a leintés után.

Michelisz ezzel összetettben átvette a vezetést, 247 ponttal áll az élen, mögötte Esteban Guerrieri 231 ponttal a második. Priaulx és Michelisz afférját még vizsgálják, az eredmény emiatt nem hivatalos.

A kínai főfutamon a kilencedik helyről rajtoló Michelisz az első körben újra Priaulx-lal akadt össze: a magyar mögött érkező Fréderic Vervisch lökte neki a brit autójának. Priaulx folytatni tudta a versenyt, Michelisz viszont kiesett.

A veszélyes manőverekkel teli harmadik versenyen Tiago Monteiro is nagyot bukott, amikor Mehdi Bennani a falba forgatta a portugál Hondáját. A 26 autóból mindössze 15 fejezte be a futamot, újra a kiesők között volt Esteban Guerrieri, aki egyik kínai versenyen sem szerzett pontot, vagyis nem változott kettejük között a különbség.

Yvan Muller, Yann Ehrlacher és Gabriele Tarquini lett a befutó sorrendje, a győztes francia összetettben ezzel feljött a harmadik helyre, 230 pontja van.

Tassi Attila a 13. helyen fejezte be a főfutamot.