Vágólapra másolva!
A Magyar Gyorsulási Szövetség (MGYSZ) adta ki a szükséges hozzájárulást a múlt vasárnapi tótkomlósi raliverseny megrendezéséhez - állt a szövetség szombaton kiadott közleményében.

A június 9-i rendezvény záróprogramja közben egy raliautó a nézők közé hajtott, tizenegyen megsérültek, köztük kilenc ember került kórházba.

A Magyar Gyorsulási Szövetség arra reagálva adott ki közleményt, hogy pár órával korábban a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) közölte az MTI-vel: nem adott ki hozzájárulást vagy engedélyt a tótkomlósi raliverseny megrendezéséhez.

A Magyar Gyorsulási Szövetség leszögezte, hogy a raliversenyzés az ő sportágai közé tartozik, így az MNASZ semmiféle jogkörrel nem is rendelkezik az Air Sprint versenyek engedélyeztetése vagy egyéb rendelkezési jog gyakorlása terén.

Az MNASZ közleményében kitértek arra: az elmúlt években a szövetség azt tapasztalta, hogy több olyan szervezet is tevékenykedik Magyarországon, amelyek az autósport területén jogellenesen magának tulajdonítják az országos sportági szövetségi hozzájárulás kiadásának jogát.

A tótkomlósi rali baleset Forrás: Youtube

Az MNASZ utalt arra, hogy ha nem jogszerűen kiadott hozzájárulással rendelkezett a szervező, akkor a hatóságok várhatóan vizsgálni fogják ennek a "körülményeit, az esetlegesen kiadott hozzájárulások jogi hátterét és esetleges szerepüket a sajnálatos baleset kialakulása kapcsán".

Erre reagálva a Magyar Gyorsulási Szövetség azzal vádolta meg az MNASZ-t, hogy "hazug állításokat" terjeszt, és "szándékos rosszhiszeműséggel azt a látszatot akarja kelteni, hogy az MGYSZ jogsértő módon adta hozzájárulását" a tótkomlósi verseny megrendezéséhez. A közleményben emlékeztettek arra: az MNASZ által az MGYSZ ellen kezdeményezett törvényességi eljárás során született jogerős ítélet kimondja, hogy a Magyar Gyorsulási Szövetség országos sportági szövetség.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon múlt vasárnap azt közölte: engedélyezett autóverseny alatt történt a baleset Tótkomlós belvárosában.