Múlt héten még érettségizett, most világbajnokokkal versenyez

AUTO - WTCR MARRAKECH 2019 april auto avril championnat du monde circuit course fia maroc motorsport tourisme wtcr TASSI ATTILA, (HUNGARY), KCMG,HONDA CIVIC TYPE R TCR, portrait  during the 2019 FIA WTCR World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, fro
TASSI ATTILA, (HUNGARY), KCMG,HONDA CIVIC TYPE R TCR, portrait during the 2019 FIA WTCR World Touring Car Race of Morocco at Marrakech, from April 5 to 7 - Photo Frederic Le Floc'h / DPPI
Vágólapra másolva!
A túraautó-világkupa történetének legfiatalabb versenyzője, a mindössze 19 éves Tassi Attila múlt héten még az írásbeli érettségi feladataival próbált megbirkózni, majd előbb Szlovákiában, most pedig Hollandiában ült autóba a WTCR-ben, hogy világbajnokokkal mérje össze tudását. Zandvoortban az Origónak azt mondta, sokkal könnyebb felkészülni és teljesíteni az érettségin, mint a világbajnokokkal teli, Szupergrid elnevezésű mezőnyben helytállni.

Tassi Attila a WTCR zandvoorti első szabadedzésén megszerezte az első helyet, a szombati időmérőn azonban csak a 22. lett a KCMG Honda Civic TCR-ével. A mezőny másik magyarja, Michelisz Norbert második legjobb hyundaiosként a 13. rajthelyet szerezte meg, amin

javíthatott volna, ha utolsó gyorskörére készülve nem intik le piros zászlóval a kvalifikációt Tiago Monteiro balesete miatt.

Másfél perccel a vége előtt azonban befejeződött az időmérő, a mezőny nagy része így nem tudott javítani. A félórás etap összességében a Cyan Racing Lynk & Cóinak házi versenyét hozta, nem is csoda, hogy meglódultak a kínai autók, mivel a teljesítménykiegyenlítő rendszer (BoP) hétközi módosításával visszakapták a 100 százalékos motorerőt, cserébe mindössze tíz kilóval lettek nehezebbek.

Micheliszék Hyundai i30 N TCR versenyautói ugyancsak 1335 kilóval, viszont csak 97.5 százalékos motorerővel mennek ezen a hétvégén.

Meg is látszott a kínai autók előnye: az első négy helyet megszerezte a Lynk & Co, Björk, Muller, Priaulx, Ehrlacher sorrendben.

Tassi Attila (középen) a pályán és az iskolapadban is szorgalmasan tanul Forrás: Frederic Le Floc'h / DPPI/Frederic Le Floc'h

Tassi Attila a pénteki szabadedzések után azt mondta, a sűrű versenynaptár ellenére sikerült felkészülnie az érettségire, de így is volt tantárgy, amivel meggyűlt a gondja.

Az viszont igaz, hogy tanulni kell itt is, és ott is. Lassan kezdhetem majd a tanulást a szóbelire is, most viszont erre a hétvégére koncentrálok" - árulta el a 19 éves magyar versenyző.

Tassi Attila tehát a 22., Michelisz Norbert pedig a 13. helyről indulhat a 14.35-kor kezdődő hollandiai nyitófutamon.