Michelisz megmutatta, mekkora csapatjátékos

AUTO - WTCR MACAU - 2018 Motorsport championnat du monde china auto chine circuit course cup fia macao novembre tourisme wtcr MICHELISZ Norbert, (hun), Hyundai i30 N TCR team BRC Racing, portrait during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup of Macau, Ci
MICHELISZ Norbert, (hun), Hyundai i30 N TCR team BRC Racing, portrait during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup of Macau, Circuito da Guia, from november 15 to 18 - Photo Alexandre Guillaumot / DPPI
Vágólapra másolva!
A hatodik helyről indulva ötödikként ért célba Michelisz Norbert a túraautó-világkupa évadzáró, makaói fordulójának első versenyén. A BRC Racing Team magyar versenyzője a starttól kezdve igazi csapatjátékosként, sérült autóval is segítette a bajnoki pontversenyt vezető csapattársát, Gabriele Tarquinit, aki negyedik lett. A futamot a WRT Team versenyzője, Jean-Karl Vernay nyerte meg az Audival, Yvan Muller ért célba másodikként a Hyundaijal, a pole pozícióból rajtoló Rob Huff csak a harmadik helyen hozta be a Sébastian Loeb Racing Volkswagen Golfját.

Michelisz rögtön a rajt után elengedte a mögüle induló Tarquinit, és a többször is biztonsági autós szakasszal, egyszer pedig piros zászlóval félbe szakított futamon végig védte a bajnoki éllovas pozícióját.

Összetettben egy helyet előrébb jött, jelenleg a hatodik Forrás: Alexandre Guillaumot / DPPI/Alexandre Guillaumot

Nem is tehetett mást, hiszen a rutinos olasz versenyző a második és harmadik versenyen csak a 14. helyről indulhat, így minden támogatásra szüksége van ahhoz, hogy a lehető legtöbb pontot besöpörve megőrizze helyét és bajnok legyen.

Michelisz jól rajtolva megelőzte Bennanit, majd szinte rögtön maga elé engedte Tarquinit, miközben Guerreri visszaesett a hatodik helyre.

Az élen Vernay, Muller és Huff üldözte egymást, az audist végül nem tudták befogni a világbajnokok.

Előbb egy sárga zászlós, biztonsági autós szakasz lassította le a futamot Bennani balesete miatt, majd a negyedik körben piros zászlóval intették le a versenyt, mert Shedden keresztbe fordult a pályán.

Michelisz az újraindítás után sérült autóval tartotta fel maga mögött a teljes mezőnyt,

Tarquini szurkolótábora a paddokcban matadorhoz hasonlította a magyar versenyzőt, aki vörös posztóként fékezte meg versenytársait, hogy csapattársa minél kedvezőbb pozícióba kerüljön.

Tarquini (balra) nem lehet bajnok Michelisz segítsége nélkül Forrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

A leintésig már nem változott az első ötben semmi: Vernay, Muller, Huff, Tarquini, Michelisz sorrendben értek be a célba.

Ez alapján a bajnoki pontverseny a következőképp alakul két futammal az első WTCR évad vége előtt:

1. Tarquini 305

2. Muller 272

3. Vernay 245

4. Björk 238

5. Oriola 235

6. Michelisz és Guerrieri 227-227

Vagyis már biztosan Hyundai nyeri a túraautó-világkupa történetének első bajnokságát, ahogyan az is biztos, hogy az egyéni bajnoki cím sorsa Tarquini és Muller, a csapatbajnokság pedig a BRC Racing Team (539 pont) és az Yvan Muller Racing (524 pont) között dől el.

A mezőny másik két magyarja, a Zengő Motorsport versenyzői itt vannak ugyan Makaóban, de egyikük sem vett részt a futamon. Szabó Zsolt azért, mert a 105 százalékos szabályon kívül teljesített az időmérőn, vagyis nem állhatott fel a rajtrácsra, Nagy Norbertet pedig a csapattulajdonos arra utasította, hogy ne vegyen részt a versenyen.

Az évadzáró makaói WTCR további programja (magyar idő szerint):

November 18., vasárnap:
1.00 - második futam
3.45 - harmadik futam