Amikor nem a négyszeres világbajnokot győzi le, akkor az autóját bütyköli

AUTO - WTCR  SLOVAKIA 2018 auto championnat du monde circuit course fia motorsport slovaquie tourisme wtcr juillet NAGY Norbert, (hun), Seat Cupra TCR team Zengo Motorsport, portrait during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup race of Slovakia at Slova
NAGY Norbert, (hun), Seat Cupra TCR team Zengo Motorsport, portrait during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup race of Slovakia at Slovakia Ring, from july 13 to 15 - Photo Jean Michel Le Meur / DPPI
Vágólapra másolva!
Valósággal beleszületett a versenyzésbe a Zengő Motorsport fiatal versenyzője. Nagy Norbert édesapja révén hamar megbarátkozott a motorzajjal, nyolcévesen már gokarttal versenyzett. Tisztában van vele, hogy végig kell járni a csúcshoz vezető lépcsőfokokat, és nem feltétlenül tartja magát Michelisz Norbert utódjának. Még akkor sem, ha a túraautó-világkupa legutóbbi, szlovákiai állomásán úgy lett második július közepén, hogy végig maga mögött tudta tartani a négyszeres világbajnok Yvan Mullert.

Az 1994-es születésű Nagy Norbert autóversenyzés iránti alázata követendő példa lehet sokak számára. Elhivatottságáról sokat elmond, hogy legyen szó bármilyen versenyről, soha nem hajlandó szállodába menni, hanem inkább a pályán, a csapat kamionjában, matracon alszik. Mert akkor nyugodt, ha közel van a versenyautójához. Fél éve versenyez a túraautózás csúcsának számító WTCR-ben, és a szezon első felét lezáró szlovákiai fordulón előbb megszerezte a fordított rajtrácsos pole-t, majd második lett Gabriele Tarquini mögött és Yvan Muller előtt. A naplementében úszó eredményhirdetés másnapján beszélgettünk vele a Zengő Motorsport kamionjában.

„Nem volt túl nagy ünneplés, kicsit söröztünk, de tényleg csak mértékkel, nem akartam a vasárnapi versenyen másnapos lenni. Szokatlan volt a helyzet, nem vagyok egy magamat ünnepeltető típus, kicsit

– foglalta össze első WTCR-dobogójával kapcsolatos érzéseit az Origónak.

Végigjárta a lépcsőfokokat

Nagy Norbert 2013-ban a Zengő Junior Teamnél versenyezett az ETCC-ben, 2016-tól pedig a Zengő Motorsportot képviselte szintén a túraautó Európa-bajnokságon, ahol két éve harmadik, tavaly második lett. Végigjárta a lépcsőfokokat, gokarttal kezdte, több szériában is kipróbálta magát, a 2012-es SEAT León Kupa magyar bajnoka lett.

Az első helyről várhatta ugyan a startot, de a rutinos, és kiválóan rajtoló Gabriele Tarquini – Michelisz csapattársa – a piros lámpák kialvása utána hamar megelőzte. Nagy Norbert azonban tudta tartani a pozícióját, nem esett kétségbe attól, hogy a négyszeres világbajnok Yvan Muller üldözi. A verseny közben azért szívesen siettette volna az időt.

„Folyamatosan a körszámlálót figyeltem, néztem át a célegyenesbe, hogy fogják-e már a kockás zászlót, vártam nagyon, hogy leintsék.

A dobogón állni annyira új szituáció volt, hogy nem tudtam magam átadni az érzelmeknek, csak azon járt az agyam, hogy milyen jókor jött ez az eredmény. Muller és Tarquini is gratulált, a lehető legjobb így lezárni a szezon első felét, van lehetőség támogatók után menni.

A mérnököm jobban izgult, mint én, jó visszaigazolás volt ez a második hely neki arról, hogy jól végzi a munkáját.

Nem csak az én érdemem ez az eredmény, ez csapatsport, együtt csináltuk meg.”

Első éve a WTCR-ben, a szezon felénél dobogóra állhatott Forrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

Nagy Norbert a Zengő Motorsport versenyzője, azé a csapaté, amelyiknél Michelisz Norbert is megkezdte nemzetközi túraautós karrierjét. Nagy még kiskamasz is alig volt, mikor Michelisz pályája megindult felfelé, és habár a tavalyi világbajnoki ezüstérmes egykori istállójánál versenyez, mégsem tartja magát a trónkövetelőjének. „Sosem gondolnám, hogy az utódja vagyok,

nem hiszem, hogy a közeljövőben megismételhető, amit ő csinált, de kétségtelen, hogy az egyik legnagyobb példakép.

Közben viszont nagyon sok jó pilóta van Magyarországon, nehéz igazán kitűnni” – így látja Nagy.

Nagy Norbert (balra) nem tartja magát Michelisz Norbert (középen) trónkövetelőjének Forrás: Francois Flamand / DPPI/Francois Flamand

Elárulta azt is, hogy az eredménytelen első félévben időnként elvesztette a motivációját, de egy pillanatig sem jutott eszébe, hogy abbahagyja.

Volt két jó évem az ETCC-ben (az azóta megszűnt túraautó-Európa-bajnokságban – a szerk.),

ha ezek után itt egy rossz félév után feladtam volna, az csak hiszti lenne.

Könnyen elül egy-egy ilyen siker, ezért az a cél, hogy tartósan hozzuk az eredményeket.”

Egy Nagy és egy Kiss: Nagy Norbert túraautó-versenyző (balra) és Kiss Norbert kétszeres Európa-bajnok kamionversenyző Forrás: Francois Flamand / DPPI/Francois Flamand

A friss gazdasági diplomás Nagy Norbertnek határozott elképzelése van a jövőjéről is, miközben igyekszik kiélvezi jelene minden pillanatát.

– árulja el őszinte csibészséggel a tekintetében. „Az a célom, hogy a versenyzés életforma maradhasson, hogy meg tudjak élni belőle egy normális életszínvonalon, miközben azt csinálom, amit szeretek, és a magam ura vagyok.”

A túraautó-világkupa a nyári szünet után szeptember utolsó hétvégéjén Kínában folytatódik.