Michelisz felkente Mullert a szalagkorlátra Hollandiában

muller michelisz crash zandvoort
Vágólapra másolva!
A durván visszalassított Hyundai-jal 14. lett ugyan a vasárnap reggeli időmérőn Michelisz Norbert, de a nürburgringről hozott öt rajthelyes büntetése miatt csak a 19. helyről indulhatott a WTCR első hollandiai futamán. Aztán jött a szalagkorlát, és egy döbbenetes ütközés Yvan Mullerrel.

A vasárnap délutáni verseny rajtjánál a második helyről induló Yann Ehrlacher hibátlanul lőtt ki a Hondával, meg is előzte a pole-ban kicsit elbambuló Rob Huffot és a Volkswagen Golfot. Ment a helyezkedés a mezőnyben, az agyonsúlyozott és az egeket karcoló hasmagassággal induló Hyundaiok a rajtrács második feléből igyekeztek minél előrébb jutni.

Az egyik balosban Muller külső íven került Michelisz mellé, valahogy összeért a két autó, a magyaré elképesztő erővel tolta fel a szalagkorlátra az YVR hófehér i30-asát.

Előbb csak sárga zászlóztak, majd pirossal megszakították a futamot - érthető módon. A két Hyundai olyan lehetetlen pozícióban pihent egymáson, hogy idő, tér, technika és erő is kellett hozzá, hogy szét tudják szedni őket.

Hyundaiok egymáson, szerencsére a versenyzők jól vannak Forrás: Origo

A több mint negyedórás szünet alatt nagy nehezen lehámozták Muller autóját a korlátról, majd jöhetett a sérült elemek javítása a pálya szélén.

Ez lett a végállomás Forrás: Origo

Muller szűkszavúan kommentálta az esetet:

Az újabb rajtnál Ehrlacher megint nem hibázott, magabiztosan jött el elsőként a Münnich Motorsport Hondájával. A holtidőben vizsgálták a versenyfelügyelők az első rajtot, két boxutca-áthajtásos büntetést osztottak ki: az egyiket a szabadkártyás holland hercegnek, Bernhard van Oranje Nassau-nak, a másikat Benjamin Lessennessnek, amiért bemozdultak.

A 12. körben újabb biztonságiautó-szakasz kezdődött, mert Giovanardi Alfája összeakadt Szabó Cuprájával, az olasz a falban kötött ki, el kellett vinni onnan.

A harmadik rajtot is jól fogta meg Ehrlacher, a fiatal francia szépen tartotta maga mögött a mezőnyt, és magabiztosan lódult meg, miután kiment a biztonsági autó.

A mögötte haladó Aurélien Comte fél körön át tudott csak tapadni rá, majd kijött a Honda és az Audi közötti különbség, el is engedte a harcot, és behozta második helyen a DG Sport Competition autóját. Rob Huff Gordon Sheddennel csatázott még egy szépet, de végül megtartotta harmadik helyét a 2012-es WTCC-s világbajnok.

A vasárnapi első futam végeredménye:

Így áll most az összetett:

Helyezés Versenyző Csapat Pont
1. Max Verstappen Oracle Red Bull Racing 26
2. Sergio Pérez Oracle Red Bull Racing 18
3. Carlos Sainz Jr. Scuderia Ferrari 15
4. Charles Leclerc Scuderia Ferrari 12
5. George Russell Mercedes-AMG 10
6. Lando Norris McLaren F1 Team 8
7. Lewis Hamilton Mercedes-AMG 6
8. Oscar Piastri McLaren F1 Team 4
9. Fernando Alonso Aston Martin Aramco F1 Team 2
10. Lance Stroll Aston Martin Aramco F1 Team 1
Teljes lista

És a csapatbajnokság:

Helyezés Csapat Pont
1. Oracle Red Bull Racing 44
2. Scuderia Ferrari 27
3. Mercedes-AMG 16
4. McLaren F1 Team 12
5. Aston Martin Aramco F1 Team 3
6. Alfa Romeo 0
7. MoneyGram Haas F1 Team 0
8. Scuderia AlphaTauri 0
9. Williams Racing 0
10. BWT Alpine F1 Team 0

Hétfőn a WTCR programja egy időmérővel és két futammal, a TCR Európa-kupáé pedig egy versennyel folytatódik. A futamokat ismét élőben követhetik az Origón.