Édesapja születésnapján lett először futamgyőztes a magyar ralis

AUTO - ERC ACROPOLIS 2016 ACROPOLE ACROPOLIS Auto CAR ERC MAI MOTOR SPORT Motorsport OCTOBER OCTOBRE RALLY RALLYE RALLYING SPORT SQUARE FORMAT Ranga Péter
18 RANGA Peter BAN VIKTOR MITSUBISHI Lancer EVO IX Action during the European Rally Championship 2016 - Acropolis Rally Of Grece - Lamia From May 6 to 8 in Lamia - Photo Jorge Cunha / DPPI
Vágólapra másolva!
Tizenhat évvel édesapja halála után, a hatszoros magyar ralibajnok Ranga László születésnapjának hétvégéjén szerezte meg élete első abszolút futamgyőzelmét Ranga Péter a 24. Veszprém-ralin. 

Ranga Péter szerint navigátorával, Szőke Tamással a magyar raliszakág nagy nevei közé kerültek azáltal, hogy megnyerték a vasárnap zárult 24. Veszprém-ralit. "Ezzel az eredményünkkel nagy nevek közé léptünk a magyar rali történetében. Erős most a mezőny,

Komoly fegyvertény ez a győzelem" - hangsúlyozta az első abszolút futamgyőzelme után Ranga Péter az M1 aktuális csatorna keddi Ma reggel című műsorában.

Ranga Péter és navigátora, Bán Viktor a Mitsubishi Lancer EVO IX Actionnel a rali Eb görögországi állomásán, az Akropolisz Ralin, 2016-ban Forrás: DPPI/Jorge Cunha

A Skoda Fabia R5-tel versenyző Ranga édesapja, a 2001-ben elhunyt, hatszoros magyar bajnok Ranga László a Veszprém-rali kezdőnapján, pénteken lett volna hatvanéves.
"Megható volt ez a futam, büszke vagyok, hogy ilyen jól sikerült.

Remélem, édesapám is örült neki. Ő a sportág egyik ikonikus alakja volt, sokan hasonlítanak hozzá.

Bízom benne, hogy egyszer olyan magasságokat fogunk elérni, mint ő." A fiatal pilóta arról is beszélt, hogy kedvenc pályái közé tartozik a veszprémi, ám a kaotikus első gyorsasági így is meglepte: száraz körülményekre állították be az autót, ennek ellenére helyenként nyolc-tíz méteres, pocsolyákkal tarkított részeken kellett olykor óránkénti 200 kilométeres tempóval átkelniük. Sokakhoz hasonlóan ők is kaptak defektet, de így is sikerült az élen zárniuk.

Ranga Péter a rali-ob veszprémi futamán egy Skoda Fabia R5-tel versenyzett Forrás: Ranga Péter Facebook

Elmondása szerint a murvás szakaszokon sokat számít a pálya takarítása, hogy az elöl haladók a pici kavicsokat leviszik az útról.
"Benik Balázzsal egymás mögött rajtoltunk, egyenlőek voltak a feltételek.

Tiszta, férfias csata volt, örültem, hogy mi jöttünk ki jól belőle"

- utalt a végelszámolásnál 7,4 másodperccel megelőzött Benik Balázs, Rácz Bence kettősre. Ranga Péter összetettben szeretné elérni a harmadik helyet a szezon végén.

Navigátora, Szőke Tamás is komoly sikerként értékelte a győzelmet, mint mondta, igyekezett rutinjával segíteni a pályafutása elején járó, fiatal pilótát. "Óriási volt a csata, azt kértem Petitől, hogy a féktávokra figyeljünk.

- mondta Szőke Tamás. Megemlítette, hogy az előző héten egy bérlő versenyző összetörte az autót, így nagy dicséret illeti a szerelői gárdát is, amely éjjel-nappal dolgozott, hogy a kocsi versenyképes legyen.


Az országos bajnokság szeptember elején a Budapest-ralival folytatódik, majd október közepén a Mecsek-ralival zárul.