Több tonnás monstrumok a Hungaroringen

Kiss Norbert kamionversenyző
Budapest, 2016. augusztus 25. A kétszeres Európa-bajnok, címvédő Kiss Norbert kamionversenyző a kamion Európa-bajnokság hétvégi magyarországi futamáról tartott sajtótájékoztatón a fővárosi ’56-osok terén 2016. augusztus 25-én. A kamion Eb-futam mellett két másik sorozat, a Blancpain GT Series, valamint a Swift Cup Europe versenyeit is megrendezik a Hungaroringen. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Harminc évvel a kamion Európa-bajnokság első magyarországi futama után idén újra a mogyoródi pályán versenyeznek a sorozat több tonnás gépei.

A jegyértékesítés pontosan az első hazai rendezésű kamion Eb futam 30. évfordulóján, május 17-én kezdődött meg. Sorozatban ez a harmadik év, amikor visszatér a bajnokság Budapest mellé, volt ugyanis egy hosszú kihagyás az elmúlt évtizedekben, amikor nem került be a versenynaptárba Magyarország. Idén viszont újra lesz kamionzaj: az augusztus 26-27-i versenyhétvégén betétfutam lesz a Blancpain GT Series is, a sprint széria mellett az úgynevezett gentleman kategória is eljön Magyarországra. A sorozatban egyebek mellett Bentleyk, Mercedesek, Porschék, Ferrarik és Lamborghinik versenyeznek egymással.

Kiss Norbert és a tankpool24 Mercedes kamionja Forrás: MTI/Marjai János

A kamion Eb-nek magyar résztvevője is van, a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert, aki idén a Tankpool24 csapat Mercedes kamionjával küzd harmadik bajnoki címéért. A szezon május 13-14-én kezdődött meg a sorozatban, a Red Bull Ringen Kiss egy második és egy hatodik hellyel nyitott. Az Origónak azt mondta, lát esélyt arra, hogy idén összetettben dobogós legyen.

A Red Bull Ring után összeszedtünk egy kis ponthátrányt, így reálisan az első három hely valamelyike lehet a cél. A Hungaroringen tavaly időmérőt tudtam nyerni, dobogóra is állhattam, jól ismerem a pályát, fantasztikus lesz megint hazai szurkolók előtt versenyezni."

A versenyautók és a versenykamionok közötti alapvető eltérést a rutinos Kiss abban látja, hogy a kamionnal még előrelátóbban kell versenyezni, mint egy versenyautóban.

"Összetettebb vezetni egy ilyen masinát, de vezetéstechnikailag nincs olyan nagy eltérés. A fékerő, a fékerőelosztás és a méretek kezelése jelenti a legnagyobb kihívást."

Kiss Norbert augusztus utolsó hétvégéjére látványos versenyeket, kemény csatákat ígér azoknak, akik kimennek a kamion Eb hungaroringi fordulójára.