Vágólapra másolva!
Eseménydús két versenyen van túl a túraautó Európa-bajnokság mezőnye Mogyoródon. Az ETCC első futama kettős magyar sikert hozott: a Zengő Motorsport két versenyzője, Szabó Zsolt és Nagy Norbert a második és a harmadik helyen végzett. A csapat harmadik pilótája, a mezőny egyetlen női tagja, György Anett kilencedik lett.

Az első verseny sikerei után a második futam is bővelkedett izgalmakban. A magyarok a mezőny közepéről indultak: Nagy a hatodik, Szabó a hetedik, György a kilencedik helyről. Utóbbi hatalmasat rajtolva több autót is megelőzött, de nem sokáig tudta tartani pozícióját. Szabó Zsolt szépen zárkózott fel az előtte lévőkre, autóról autóra küzdötte előre magát a mezőnyön, majd egy rosszul sikerült előzés után, a harmadik és a negyedik kanyar között csúnyán összetörte autóját és véget is ért a versenye.

Nagy Norbert (balra) és Szabó Zsolt (jobbra) második és harmadik lett az ETCC első futamán Fotó: Hirling Bálint - Origo

Nagy Norbert higgadt versenyzéssel a második futamon is megszerezte a harmadik helyet, György Anett pedig ugyanúgy kilencedik lett, mint az első versenyen. A második versenyt is a svájci Christjohannes Schreiber nyerte meg a kazah Alexandr Artemyev előtt.

A magyar közönség tolta az autókat

A magyar versenyzőket kifejezetten hajtotta a hazai közönség. Nagy Norbert az Origónak azt mondta, belülről úgy érezte, az ellenfelek is visszafogták kicsit magukat.

Kicsit azt éreztem a többi versenyzőn is, hogy nem tanúsítottak akkora ellenállást, mint az ő hazai pályájukon. Valahogy érezték szerintem, hogy én most érkezem.

A rajtrácson állva látni és hallani a tömeget, az fantasztikus érzés, és az is, hogy úgy állok fel a dobogóra, hogy vannak is emberek a lelátón, nem úgy, mint más pályákon, ahol senki sincs.

A második futamban jól jött nekem, hogy bejött a safety car, meg tudtam közelíteni az előttem lévőket."

Nagy Norbert az ETCC mindkét magyarországi versenyén harmadik lett Forrás: Tamas Gabor Nagy Photography/Zengő Motorsport Facebook

Szabó Zsolt az első versenyen egy jó rajttal szerette volna megköszönni a szurkolást a helyszínen lévőknek. "Pole pozícióból vágtam neki, nagyon jól akartam rajtolni, szokás szerint - már mondhatom - kicsit túlizgultam, de legalább el tudtam indulni és csak a nyolcadik helyre estem vissza. Utána sikerült megelőzni a többieket, köztük a csapattársamat, Nagy Norbit is. Az utolsó körökben a Hondával nagyon jót küzdöttem, majdnem sikerült is megelőznöm.

György Anett (balról), Szabó Zsolt, Nagy Norbert és Nagy Dániel, a Zengő Motorsport ETCC-s és WTCC-s versenyzői Forrás: Tamas Gabor Nagy Photography/Zengő Motorsport Facebook

A második futamon nagyon bennem volt a tempó, sokkal gyorsabb voltam Fulinnál, de ő nagyon agresszívan védekezett, és én is nagyon akartam visszajönni a pályára, ebből lett ez a kis versenybaleset. Szerintem ezt muszáj volt megpróbálnom hazai pályán. Én is meglepődtem rajta, hogy ilyen sokat tudtam előzni a Hungaroringen, nagyon jó volt a tempóm."

Egyetlen nőként a mezőnyben

György Anett mindkét versenyen kilencedik lett úgy, hogy ez volt az első versenyhétvégéje a sorozatban. "Nagyon örülök, hogy végre rajthoz tudtam állni, nagyon élveztem, főleg a rajtokat. Utána a rutintalanságom miatt sajnos nem sikerült megtartani a pozíciókat, ráadásul az első futamot túlóvatoskodtam.

A másodikon már igyekeztem minél jobban támadni, zavarni őket, sikerült is kizökkenteni az előttem lévőket.

Hatalmasakat csatáztunk, örülök, hogy sikerült épségben behozni az autót."

Bőven jutott dobogós hely a Zengő Motorsportnak Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Hungaroring hétvégi programja a WTCC versenyeivel folytatódik. Az első futam 12.35-kor, a második 13.45-kor kezdődik.