Spanyol söprés a MotoGP európai nyitányán

Horizontal
Repsol Honda Team's Spanish rider Dani Pedrosa (front) takes a curve at Jerez de la Frontera race track on May 6, 2017 during the MotoGP fourth free practice session of the Spanish Red Bull Grand Prix. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
Vágólapra másolva!
Dani Pedrosa nyerte Jerezben a gyorsaságimotoros-vb Spanyol Nagydíját. A szezon negyedik, egyben első európai versenye a 3000. futam volt a MotoGP történetében.

Taroltak a spanyol motorosok a jerezi Spanyol Nagydíjon. Dani Pedrosa idei első, karrierje 30. futamgyőzelmét szerezte, a második helyen Marc Marquez végzett, a dobogó legalsó fokára pedig Jorge Lorenzo állhatott fel, először a Ducatival.

A futam hatodik körben egyszerre bukott az ausztrál Jack Miller és a spanyol Álvaro Bautista. Miller nem viselte jól a történteket és sportszerűtlenül meglökte ellenfelét a kavicságyon.

A vb-éllovas Valentino Rossi csak szenvedett, folyamatosan esett vissza, mígnem a 10. helyen finiselt.

Közben az élen Pedrosa némi meglepetésre egyre magabiztosabban tartotta maga mögött márkatársát, Marc Márquezt. A két gyári Hondát nem lehetett megállítani, mögöttük pedig egy jókora szünet után Jorge Lorenzo érkezett.

Végül Pedrosa még növelte is az előnyét, és emlékezetes győzelmet aratott hazai közönség előtt.

Rossi a blamája ellenére élen maradt az összetettben, de a verseny bámulatosan szoros:
1. Rossi 62 pont
2. Vinales 60
3. Márquez 58
4. Pedrosa 52
5. Dovizioso 41

Lorenzo egyelőre 28 ponttal a kilencedik helyen szerénykedik.

A kis Márquez behúzta

Moto2-ben a spanyol Álex Márquez lenyűgöző versenyzéssel győzött, három és fél másodpercet vert az olasz Francesco Bagnaiára. Franco Morbidelli úgy is megőrizte az első helyét a vébén, hogy ezúttal kicsúszott.

A vb-pontverseny állása: 1. Franco Morbidelli 75 pont, 2. Thomas Luthi 64, 3. Miguel Oliveira 59.

Moto3-ban a 17 éves Arón Canet győzött, mindössze 31 ezredmásodperccel. Eddig dobogón is csak egyszer állhatott: tavaly Ausztráliában a harmadik lett.

A vb-pontverseny állása: 1. Joan Mir 74 pont, 2. Romano Fenati 65, 3. Jorge Martín 59.