Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt hosszú szünet után ismét összejövetelt tartott a Takács Tibor vezette Nagy Béla Fradi Hagyományőrző Egyesület, mely több emberről is megemlékezett péntek délután. A mostani eseménynek azonban különösen szomorú hangulatot adott a két háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a közel 85 évet élt Kárpáti György, és a lesújtóan fiatalon eltávozott Benedek Tibor halála.

A megemlékezés egyperces néma felállással kezdődött, mely Kárpáti Györgynek és Benedek Tibornak szólt.

Először Bodnár András olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó méltatta egykori csapattársát, Kárpáti Györgyöt, akivel együtt játszott az 1960-as és '64-es olimpián is. Utóbbiról aranyéremmel tértek haza. Azokból a csapatokból már csak egyedül Bodnár él. Az egykori csapattárs kiemelte, hogy Kárpáti Budapest és Melbourne díszpolgára volt, valamint 1982-től az Úszó Hírességek Csarnokának a tagja is rengeteg más kitüntetés mellett. Bodnár főleg Kárpáti vidámságát emelte ki,

aki egyszerűen beleszületett a Fradiba.

Kásás Zoltán olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, akinek fia, Kásás Tamás Benedek Tiborral együtt nyert rengeteg tornát, köztük a három olimpiát, a sok közös élményt emelte ki Kárpátival kapcsolatban, és azt, hogy ő annak idején öt olimpiai bajnok közé került a Fradiban, amikor a nagycsapat tagja lett.

Ilyen bajnokok között tanulhatta ezt a sportágat.

Természetesen Benedek Tiborról is beszélt, kiemelve Benedek kisugárzását, akaratát, kitartását, szorgalmát, és azt, hogy óriási szerepe volt az akkori vízilabda-sikerekben. Példaként felhozta: csapatkapitányként megkövetelte a közös indulást reggelihez, amikor is mindenkinek bordó nadrágban és fehér trikóban kellett megjelennie, mint egy csapatnak, és ezt mindenki el is fogadta. Kásás hangsúlyozta, hogy a Benedek vezette csapat azért is lehetett olyan sikeres, mert - ahogy Benedek fogalmazott korábban -

ők szerették egymást.

Sajnálattal állapította meg, hogy az egykori háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok Benedek még évtizedekig meghatározó szereplője lehetett volna a magyar vízilabdának.

A rendezényen megemlékeztek Rudas Ferenc egykori kiváló ferencvárosi labdarúgóról, aki a napokban lenne 99 éves, valamint Springer Ferencről is, az FTC első elnökéről, akinek szerepe volt a Magyar Labdarúgó Szövetség létrehozásában is. Springer Ferenc halálának századik évfordulója októberben lesz.

A rendezvényen megemlítették azt is, hogy a Ferencváros labdarúgó szakosztálya 25 évvel ezelőtt nyerte 25. bajnoki címét, az utolsó fordulóban az utolsó két percet az akkori Stadler FC mezében lejátszva.

Takács Tibor és Lomnici Zoltán Forrás: MSUSZ/ROTH TAMAS/Roth Tamas

Lomnici Zoltán, az Egyenlő Méltóság Tanácsának elnöke rendszeres résztvevője az ilyen eseményeknek. Beszédében elmondta, Kárpáti csütörtöki temetésén elhangzott, hogy az egykori vízilabdázóhoz Puskás Ferenc és Papp László állt a legközelebb.

- fogalmazott Lomnici. Kiemelte azt is, hogy a sportemlékezet lényege az, hogy az emberek sajátjuknak érezzék azt.

Benedek Tiborral kapcsolatban elhangzott, hogy nemrégiben felkereste Székelyföldet, ahol felmenőit kutatta és meg is találta őket a temetőben. Benedek anyai ágon onnan származott.

Végül, de nem utolsó sorban Kopeczky Lajost köszöntötték, aki július 26-án lesz 85 éves. A Ferencvárosban született és nevelkedett egykori sportriporter is elmondta, hogy mennyire jóban volt Kárpáti Györggyel, pontosabban "Gyurikával". Megosztotta a jelenlévőkkel azt is, hogy Kárpáti nagy lovis és kártyás volt, akinek olyan összeköttetései voltak, hogy mindig nyerni tudott.